A supporter of U.S. Republican presidential candidate Donald Trump wears a "Make America Great Again" cap before his speech at Liberty University in Lynchburg, Virginia, January 18, 2016.      REUTERS/Joshua Roberts
A supporter of U.S. Republican presidential candidate Donald Trump wears a "Make America Great Again" cap before his speech at Liberty University in Lynchburg, Virginia, January 18, 2016. REUTERS/Joshua RobertsVis mer

Canadisk dommer suspendert for å ha gått med Trump-caps i retten

Rekordmange klager mot dommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Make America Great Again».

Donald Trumps valgkampslagord, som ble gjentatt og gjentatt til det kjedsommelige under valgkampen i fjor høst. Det ble også trykket opp på plakater, T-skjorter og en karakteristisk, nærmest ikonisk, rød caps.

Og nettopp en slik rød caps, med påskriften «Make America Great Again» har gitt en canadisk dommer problemer.

Hadde på seg caps

For da dommer Bernd Zabel møtte på jobb i rettssalen i Hamilton i Ontario dagen etter Trumps valgseier i november, hadde han i tillegg til sitt faste jobbantrekk, den svarte dommerfrakken, en rød caps med påskriften «Make America Great Again», skriver The Guardian.

I retten sa 69 år gamle Zabel at han ønsket å markere en usedvanlig kveld i amerikansk historie, og pekte på at han var den eneste Trump-supporteren i dommerkollegiet.

Men det ble bråk. Ifølge rådet for dommere i Ontario fikk de 81 klager på dommer Zabels hodeplaggbruk, 10 ganger så mange klager som rådet noen gang har fått på en enkelt dommers oppførsel.

Mange av dem som klaget pekte på at Zabel ved å iføre seg Trump-caps brøt med den objektiviteten som dommergjerningen krever.

Mange av klagene pekte også på Donald Trumps nedsettende omtale av kvinner, muslimer og andre i valgkampen, og spurte om alle kunne forvente å bli behandlet korrekt og upartisk i retten.

«Påvirkningen dommer Zabels handlinger vil ha på muslimer som møter for ham, enten det er advokater eller saksøkte, er umiskjennelig, og, dessverre, sannsynligvis irreversibel», het det i en klage fra den muslimske advokatforeningen i Canada.

Dårlig forsøk på humor

Det ble heller ikke noe mindre bråk da avisa Toronto Star i desember fikk tak i en transkripsjon av det som ble sagt i retten den aktuelle dagen.

- Jeg hadde på meg hatten litt i dag. Gjorde alle de andre dommerne forbanna, fordi alle stemte på Hillary, så jeg var den eneste Trump-supporteren der, men det er ok, sa Zabel mot slutten av dagen.

Under en høring i dommerrådet i Ontario beklaget Zabel sin oppførsel, og kalte det et dårlig forsøk på humor.

- SKUMMEL: Folk på gata i Oslo om hva de synes om USAs president, Donald Trump. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Mannen som blir omtalt i disse klagene, det er ikke meg. Jeg er ikke rasist, jeg er ikke fordomsfull og jeg er ikke en kvinnehater, sa Zabel.

«Gjennomgangstonen i alle disse klagene er at dommer Zabels oppførsel representerer et uakseptabelt uttrykk for partipolitiske synspunkter. De fleste klagene peker på en økt bekymring ettersom de anser mange av de tingene Trump sa under valgkampen for å indikere kvinnehat, rasisme, homofobi og antimuslimske holdninger», heter det i uttalelsen fra rådet for dommere i Ontario.

De har nå suspendert Zabel fra sin stilling i 30 dager, uten lønn. Han har vært suspendert med lønn siden desember i fjor.

Flere hadde tatt til orde for at Zabel måtte miste sin jobb som dommer, men så langt ønsket ikke rådet å gå.

De pekte på at Zabel har plettfri vandel og et godt rykte blant kolleger, og at det ikke er noe som skulle tilsi at han er partisk.

- Han ser nå fram til å komme tilbake på jobb, sier en av Zabels advokater, Ricardo Federico.