Canan (45) så sin mor dø på gulvet - ble lagt i jern av politiet

- Vi ringte ambulansen tre ganger, men politiet kom i stedet, sier datteren.

OPPRØRTE: Svigersønn Fedai Ucarli, sønn Kutluay Tulum og datter Canan Ucarli til den avdøde kvinnen sier de aldri drapstruet politi- og ambulansepersonell. De forteller at de ringte ambulanse tre ganger, men at det var politiet som kom. Da ble de lagt i bakken, forteller de pårørende. Foto: HÅKON EIKESDAL
OPPRØRTE: Svigersønn Fedai Ucarli, sønn Kutluay Tulum og datter Canan Ucarli til den avdøde kvinnen sier de aldri drapstruet politi- og ambulansepersonell. De forteller at de ringte ambulanse tre ganger, men at det var politiet som kom. Da ble de lagt i bakken, forteller de pårørende. Foto: HÅKON EIKESDALVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Rundt klokken 12 i dag døde en 63 år gammel kvinne av hjertestans. Familien hennes ringte ambulansen flere ganger mens kvinnen var bevisstløs, men det tok likevel 40 minutter før ambulansen kom på stedet, ifølge familien.

- Jeg så mor ligge døende på gulvet. Vi hadde ringt tre ganger til ambulansen, men de kom ikke. Utenfor stod politiet, forteller Canan Ucarli (45), datter til den 63-årige kvinnen som døde.

- Mannen min og jeg løp ut. Vi skrek om hjelp og var i sjokk over det som skjedde, sier Canan.

Lagt i bakkenDa ambulansen kom til stedet etter 40 minutter, hadde politiet allerede været der i rundt 20 minutter, forteller familien.

- Politiet parkerte rett utenfor døren vår, og det var ingen ambulanse der. Jeg visst at det hastet for svigermor, og ropte til dem at de måtte komme og hjelpe oss. De hørte ikke på meg, sier Fedai Ucarli.

Han ble så sint at han slo på ruten til politibilen i et forsøk på å nå fram med sitt rop om hjelp.

- Da kom to politimenn og la meg i bakken. De tok på meg håndjern og satt seg oppå ryggen min. Jeg ble liggende i snøen og mistet følelsen i fingrene mine, sier Fedai.

Hans kone kom da løpende ut og skrek mot politiet. Også hun ble lagt i håndjern.

- Jeg så at de la mannen min i bakken og var redd for hva de skulle gjøre med ham. Og jeg forstod ikke hvorfor min mor ikke fikk hjelp fra ambulansen, sier Canan.

- Jeg hadde ikke sko på meg en gang, men politiet tvang meg til å sitte med håndjern i snøen. Etterpå tok de meg inn i politibilen, men jeg var redd for min mor som lå oppe i leiligheten og trengte hjelp, sier Canan.

Naboer vitnerEn nabo Dagbladet har snakket mener også det tok 20-25 minutter fra politiet kom på stedet til ambulansen dukket opp.

- Politiet var veldig røffe mot familien. De la dem i bakken. Ambulansen kom først etterpå, sier Seclat Özan som bor like over gaten.

En annen nabo, Trond Tangen, så hele opptrinnet fra vinduet sitt.

- Politiet har utvilsomt overreagert og har vist lite kløkt i denne saken. De la pårørende i bakken uten at deres mor hadde fått tilsyn fra ambulansepersonell. Selv om Fedai ropte og skrek, burde de forstått at dette var rop om hjelp og ikke trusler, sier Trond til Dagbladet.

AMK: Politiet kom førstPolitiet uttalte tidligere i dag at personene utenfor kom med drapstrusler overfor politi- og ambulansepersonellet. Enkelte skal ha ropt «vi skal drepe dere» til personellet.

- Det starter med at AMK sendte en ambulanse til stedet for å behandle en dame. Da de kom fram var det mange pårørende som hadde samlet seg utenfor. De oppførte seg så hissig og aggressivt, at ambulansefolkene ikke turte gå inn og ba om politiassistanse, sa operasjonsleder Vidar Hjulstad til Dagbladet.

- Vi sendte først en og to biler, men måtte be om flere. Det oppsto basketak mellom politi og pårørende.

Vaktleder Oddleif Sveinungsen ved sentralvakta i Oslo politidistrikt opplyste i ettermiddag til Dagbladet at ambulansepersonellet kom først til stedet og at det går klart fram av politiets logg. Sveinungsen opplyser at de skal undersøke dette nærmere i kveld.

Men Anders Halden, jourhavende ved ambulanse og AMK-avdelingen ved Oslo Universitetssykehus, opplyser i kveld til Dagbladet at det faktisk var politiet som kom først fram.

- Situasjonen fra innringerne hadde vært såpass truende at vi hadde ringt Oslo politidistrikt, som først kom fram med noen enheter. Fra vår side ble det ansett at de ryddet opp i en situasjon på stedet for å gjøre den trygg nok til at vi kunne rykke fram og inn til der hvor pasienten var, og starte vår behandling der på stedet, sier Halden.

Politiet beklaget Enda et vitne bekrefter at politiet kom til stedet før ambulansen

Sønnen til den av døde kvinnen, Kutlauy Tulum, forteller at også han ringte ambulanse.

- Jeg fortalte dem at det gjaldt hjertestans og at det hastet. Likevel brukte de 40 minutter på å komme seg dit. Det er helt fryktelig at min mor ikke fikk hjelp raskere, sier Tulum.

Han forteller at politiet beklaget overfor ham at ambulansen ikke hadde kommet til stedet først.

- De sa til meg at det hadde skjedd en feil, og at min mor skulle hatt tilsyn av ambulanse tidligere.

Nå håper han at ingen andre må oppleve det samme. Familien avkrefter på det sterkeste at noen skal ha ropt til politiet at de skulle drepe dem.

- Det er en stor sorg for familien å miste sin mor. Vi var i sjokk og vi mener det er et overtramp at de i tillegg skulle legge oss i jern, sier Fedai Ucarli.
«vi skal drepe dere» til politi- og ambulansepersonell

DRAMATISK: Ambulansepersonellet skal ha følt seg truet av pårørende utenfor oppgangen. Derfor ble politiet tilkalt. Foto: Siril K. Herseth
DRAMATISK: Ambulansepersonellet skal ha følt seg truet av pårørende utenfor oppgangen. Derfor ble politiet tilkalt. Foto: Siril K. Herseth Vis mer