CanArgo-slakt på svak Opticom-dag

En rettet emisjon til underkurs sendte CanArgo-aksjen til topps på taperlisten. Opticom endte på en solid andreplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lille olje- og gasselskapet CanArgo Energy ble dagens børstaper etter at et planlagt konvertibelt obligasjonslån ble erstattet med en rettet emisjon til underkurs. Slikt liker ikke aksjemarkedet.

Ellers toppet en meget formsvak Opticom omsetningslisten foran det sedvanlige knippet av blue chips. Ellers i verden holder USA stengt onsdag, mens fallende kurser for telekomrelaterte aksjene senker de viktigste europeiske børsene.

Samlet endte omsetningen på hovedlisten på svært beskjedne 1.077 millioner kroner. Totalindeksen endte marginalt opp til 1.304,31 poeng, mens den vektede hovedindeksen sluttet var opp marginale 0,04 prosent til 193,58 poeng.

Dagens børstaper ble det lille oljeselskapet CanArgoetter at selskapet med hjelp fra rådgiverne DnB Markets og Sundal Collier trakk tilbake et konvertibelt obligasjonslån som skulle sørge for finansieringen av et ferskt oppkjøp samt videre utvikling av satsningen i Ukraina. I forkant av obligasjonslånet har CanArgo-aksjen vært aggressivt markedsført av rådgiverne, men det ser ut til at det var liten interesse.

I stedet ble det en rettet emisjon på 16 millioner aksjer til 4,25 kroner. I og med at CanArgo-kursen i går endte på 4,96 kroner så hadde emisjonen en klar utvannende effekt. I tillegg trekker det i negativ retning at emisjonen kun skaffer til veie 68 millioner kroner før meglerprovisjoner, mens det planlagte obligasjonslånets størrelse var på mellom 100 og 200 millioner kroner.

Spørsmålet mange investorer helt klart stiller seg er om emisjonen har skaffet frem nok midler til å gjennomføre den planlagte satsningen. Eller vil selskapet nok en gang komme tilbake til markedet med behov for mer egenkapital? Emisjonen ble i hvert fall svært dårlig mottatt og CanArgo-kursen falt 12,1 prosent til 4,36 kroner. Omsetningen i aksjen endte på 5,7 millioner kroner. De som fikk tegne seg for aksjer kunne i løpet av dagen selge seg ut med gevinst på bekostning av de eksisterende aksjonærene.

På de europeiske børsene var det nok en tung dag for telekom. Det satte også sitt preg på Oslo Børs der IT-indeksen med sitt fall på 1,3 prosent ble dagens svakeste delindeks. Telenor bidro til dette med et kursfall på 1,8 prosent til 38,20 kroner.

Enda mer skyldig i IT-indeksens fall var Opticom som falt hele 9,3 prosent til 509 kroner. Selskapet toppet omsetningslisten med 150 millioner kroner. I tillegg til IT-fall i Europa var nok mangelen på signaler fra USA en viktig årsak til at investorene valgte å selge seg ned i aksjen mot slutten av dagen.

VMetro hevdet seg høyt på omsetningslisten etter at det på formiddagen ble omsatt en post på 683.350 aksjer i til kurs 60 kroner. Til nyhetsbyrået TDN Finans sier administrerende direktør Tore Engebretsen at selgeren har vært med en stund, men nå har valgt å selge seg ned. Han oppgir ikke noe navn. VMetro endte opp 4,8 prosent til 65 kroner.

Utsiktene til en viss bedring i tankmarkedet nå som Irak åpner kranene igjen, bidro til at tankaksjene steg for tredje dag på rad. Frontline-kursen har steget 10 prosent på tre dager til 176 kroner. Bergesen (A-aksjen) steg onsdag med 1,1 prosent til 180 kroner. Også i tankmarkedet diskonteres det nå en økt etterspørsel etter tonnasje, noe som betyr høyere tankrater. Inntjeningen er imidlertid fortsatt godt under break even-nivåer for moderne skip.

Tungvektere som Statoil, Norske Skog, RCL og Norsk Hydro hevdet seg som vanlig høyt på omsetningslisten. Sterkest i dag var Norske Skog med en oppgang på drøye 2 prosent til 150 kroner. Onsdag ble det klart at rådgiverne i den seneste emisjonen får utbetalt et suksesshonorar på drøye 16 millioner kroner.

Analytiker Nils Hovtun i Fondsfinans mener de seneste dagenes oppgang for Norske Skog skyldes at aksjen følger en tilsvarende utvikling for sektoren i USA.

- Sektoren går jo opp. Pulp and Paper-indeksen har steget, men Norske Skog er likevel billig. De har lenge hatt lokal tilstedeværelse og forskjellige typer virksomheter som ikke var kjernevirksomhet, samt Skogeierforeningen som eier og begrenset likviditet i aksjen. Disse forholdene har bidratt til en betydelig rabatt. Norske Skog er nå fullstendig spisset, og veldig strømlinjeformet, sier Hovtun til TDN Finans. Hovtun har tro på videre oppgang for Norske Skog.

Statoil sluttet uendret på 67,50 kroner, mens Norsk Hydro la på seg 0,4 prosent til 399 kroner.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.