Cand.mag. ble bestikk-sorterer

I påvente av at noen skal trenge Bjørn Christen Helstads (36) cand.mag.-grad har han sortert bestikk i en vernet bedrift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØRUMSAND (Dagbladet): Bjørn Christen Helstad ble skadd for livet etter en trafikkulykke da han var 19 år. Han ble varig handikappet, noe som har ført til at han har problemer med å uttrykke seg muntlig. Hans største mål ble å fullføre universitetsstudiene og å få en vanlig jobb som han kunne fungere i.

- Det som gledet meg mest etter ulykken, var at jeg hadde muligheten til å studere og vise at jeg fortsatt fungerte. Arbeidskontoret og flere legeerklæringer støttet også opp under dette valget. Studiene ble en viktig del av livet mitt, sier Bjørn Helstad.

Vernet bedrift

I dag er det to år siden han fikk papirene fra Universitetet i Oslo. På tross av sitt handikap klarte Helstad en god cand.mag.-grad med fagkombinasjonen statsvitenskap, sosiologi og psykologi. Noen jobb har det ikke blitt. Etter kort tid som arbeidsledig ble han overført til en vernet bedrift.

- Her har jeg hatt ulike arbeidsoppgaver - alt fra å sortere bestikk til å pakke varer. Nå den siste tida har jeg hatt ansvar for ei internavis, men det er det ingen som tar særlig alvorlig.

- Jeg føler at min trivsel er veldig avhengig av at jeg gjør noe meningsfylt. Her kommer jeg ikke inn i noe sosialt nettverk. Jeg føler meg veldig alene, sier Helstad.

Vil hjelpe

Helstad reagerer spesielt på at Aetat i utgangspunktet oppmuntret ham til å ta studiene, og mente at det var et riktig studium for hamj ut fra de begrensningene som ligger i hans handikap.

- Jeg hadde håpet på en jobb i det offentlige, for eksempel som saksbehandler. Ettersom jeg har problemer muntlig, er jeg avhengig av en jobb hvor mye av kommunikasjonen går skriftlig, sier Bjørn.

Sørum kommune har over lengre tid prøvd å tilrettelegge for Bjørn. De påpeker at det er Aetat som i utgangspunktet skal hjelpe Bjørn å få jobb.

- Vi har forstått at Bjørn har det vanskelig, og ønsker å strekke oss langt for å tilrettelegge for ham. Når det gjelder jobbformidling er dette et ansvar som ligger utenfor kommunen, og vi vil derfor ikke kommentere dette, sier sosialsjef Kirsti Hannaseth i Sørum kommune.

FRUSTRERT: Etter at han ble skadd som 19-åring, fullførte Bjørn Christen Helstad universitetsstudier med gode karakterer. Likevel er bestikksortering og pakkearbeid i vernet bedrift det han har brukt tida på etter studiene.