Cannabis-alarm i barnehage

Kripos-ekspert roet ned: - Mange andre planter langt farligere for barn.

CALIFORNIA OG ELVERUM: Blader på en cannabisplante under en matmesse i den amerikanske delstaten Californias hovedstad Sacramento i sommer. Det som i Norge er definert som ulovlige rusmidler fra cannabis, er lovlig i 19 amerikanske stater. Foto: Rich Pedroncelli, AP/NTB.
CALIFORNIA OG ELVERUM: Blader på en cannabisplante under en matmesse i den amerikanske delstaten Californias hovedstad Sacramento i sommer. Det som i Norge er definert som ulovlige rusmidler fra cannabis, er lovlig i 19 amerikanske stater. Foto: Rich Pedroncelli, AP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høylytt diskusjon om rusreform eller ikke - cannabisdyrking er ikke innført i norske barnehager.

Spørsmålstegnene sto i kø da en av de ansatte i Terningen barnehage i Elverum oppdaget en ukjent plante her om dagen under fuglenes matstasjon.

Politiet i Elverum hadde svaret. Det var en cannabisplante.

Narkotikaseksjonen hos Kriminalpolitisentralen (Kripos) er neste stopp.

Familiene og barnehageansatte til de 120 barna i Elverum frykter ikke noen helsekollaps etter første reaksjon derfra.

- Andre planter langt farligere

- Det er mange andre planter som er langt farligere for barn å få i seg. Jeg ville vært langt mer bekymret for andre planter og vekster i en barnehage, sier senioringeniør Ørjan Bye til Østlendingen.

Med bakgrunn fra botanikk og kjemi, har han cannabisplanter som fagfelt. Altså plantene man blant annet kan produsere hasj av.

Han legger til:

- De er ubehagelige å spise, og veldig mange cannabisplanter inneholder ikke rusmiddel i det hele tatt. Deler av plantene blir for eksempel brukt som hamp i tekstiler.

Politiet i Elverum tror ikke det dreier seg om «veldig alvorlige forhold», men et enkelttilfelle med et frø som har fått utvikle seg i fred. Inntil sist onsdag.

Skjermdump: Terningen barnehage/Østlendingen.
Skjermdump: Terningen barnehage/Østlendingen. Vis mer

Tidligere i sommer dukket det også opp en cannabisplante (for ordens skyld: ulovlig å dyrke i Norge) i en rundkjøring i Årnes på Romerike.

- Det er ikke uvanlig at den dukker opp som et tilfeldig, ettårig ugrass på steder med ny jord. Frø kan ha ligget i potter med innkjøpte blomsterplanter eller i tilkjørt jord, forklarte professor Yngvar Gauslaa ved NMBU til Romerikes Blad.

Politioverbetjent Gunnar Fosseid kjenner igjen planten som landmålere observerte i rundkjøringen på Årnes: Cannabis sativa.

Fra hagesenter

- Bare to ganger tidligere i de mer enn 20 årene jeg har jobbet i politiet, har jeg vært med på slike funn. Den andre gangen var under et fuglebrett der fuglene fikk en frøblanding innkjøpt hos en hagesenterkjede, sier Fosseid til TV2.

Og hvordan er forholdet til ville vekster blant de nære omgivelsene til Terningens 120 barnehagebarn?

- Takk, det har gått nesten ubemerket for seg. Det har nok dempet uroen at vi orienterte alle foresatte dagen etter. Og ikke minst forklaringen til Kripos-eksperten på direkten i Østlendingen, sier barnehagens enhetsleder Siri Rasch Thomassen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer