- Cannabis fører til fengsel og trygd

Likevel mener forskeren at det bør legaliseres.

«JAZZTOBAKK»: Debatten vedrørende legalisering av cannabis fortsetter. Her forbereder en mann en «rev» i forbindelse med en demonstrasjon i New Mexico. Foto: AFP
«JAZZTOBAKK»: Debatten vedrørende legalisering av cannabis fortsetter. Her forbereder en mann en «rev» i forbindelse med en demonstrasjon i New Mexico. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en konferanse i regi av SIRUS Senter for rusmiddelforskning i Oslo denne måneden ble ulike aspekter ved det narkotiske stoffet cannabis analysert, skriver forskning.no.

Der kom det frem at kulturen og miljøet rundt hasj og marihuana muligens er farligere enn de fysiske skadene.

- Det har vært vist at hasj er mindre knyttet til annen kriminalitet og vold enn andre typer narkotika, og marihuanamarkedet regnes for å være relativt lite voldelig. Men hasj er fortsatt farlig fordi kulturen rundt stoffet fortsatt har en helt overraskende sterk kraft, fortalte Willy Pedersen, sosiolog ved Universitetet i Oslo.

Økt sjanse for fengsel Ifølge Pedersen ville det være mye større sannsynlighet for å bli en fengselsfugl dersom man brukte cannabis.

- Mekanismene er veldig komplekse, men vi så at det var langt mer sannsynlig at en som hadde brukt cannabis da han var 20 år ville få en siktelse mot seg i løpet av de neste syv årene, enn at en som ikke hadde røyket gjorde det, fortalte Pedersen.

Han sa også at det var mer sannsynlig at de med ukentlig bruk av cannabis det siste året, ville motta trygd i løpet av de neste tre årene.

- Den risikoen var faktisk ekstremt mye høyere for cannabisbrukerne enn for de som ikke bruker hasj. Det er vanskelig å dokumentere hva som er årsak og virkning for slike ting, men min intuisjon er at det er noen spesielle og veldig sterke sosiale farer ved dette stoffet, sa Pedersen.

Uklart skadeomfang Når det gjaldt de fysiske skadene ved å fyre opp en joint, var det langt større usikkerhet.

Jørgen Bramness ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo fortalte om medisinske og psykiske konsekvenser av cannabisbruk.

- Cannabisrøyk inneholder kreftfremkallende stoffer, og noen studier har funnet klart økt forekomst av lungekreft, også blant dem som ikke blander ut marihuanaen med tobakk. Én studie vist opptil åtte ganger større risiko enn blant folk som ikke røyker cannabis. Andre studier har ikke funnet noen økt risiko eller forekomst, fortalte Bramness.

Selv om forskjellige rapporter viste helt forskjellige konklusjoner og utfall, var Bramnes sikker på at cannabis er skadelig.

- Det kan ikke være tvil om at det er skadelige medisinske og psykiatriske konsekvenser av det å bruke cannabis. Men man må være litt forsiktig med hvordan man konkluderer for hvor omfattende og alvorlige disse sammenhengene er, sa Bramness.

Muligens for legalisering Ifølge Pedersen er de sosiale skadene klare, men det er fortsatt mye usikkerhet knyttet til det medisinske. Han har skrevet boken Cannabiskultur sammen med Sveinung Sandberg, hvor han mener at legalisering kan være et godt alternativ.

- Jeg tror mye av den sterke appellen som cannabiskulturen har, ville forsvunnet med en legalisering. Da vi arbeidet med boken spurte vi folk om de ikke ønsket å slippe unna det ulovlige, men folk var overraskende ambivalente, fortalte Pedersen.

- Ei jente fortalte at det i hvert fall ikke var aktuelt å kjøpe hasj på apoteket. "Å stå der i kø, mellom folk med høyt blodtrykk og på metadon, kanskje bak bestemora mi som skal kjøpe nikotinplaster? Nei takk", sa hun. Hun mente det ville ta bort noe av sjarmen, sa Pedersen.

- Blir cannabis lovlig, forsvinner kanskje også den viktigste tiltrekningskraften dette stoffet har hatt, nemlig den symbolske og kulturelle tiltrekningen, avsluttet han.