Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cannabis kan gi slag

Kan være langt farligere enn antatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge BBC kan unge cannabisrøykere være mer utsatt for slag enn andre på samme alder. Legene advarer etter at en 36 år gammel pasient som ellers ikke var i faresonen på noen måte, hadde slag tre ganger i forbindelse med at han hadde røykt cannabis. Mannen var førskolelærer og røykte cannabis en gang i blant. Han brukte ingen andre narkotiske midler og drakk bare sjelden.

Mannen fikk det første slaget mens han var på fest, etter å ha drukket tre-fire drinker og røykt en del cannabis. Han mistet talevnen og fikk hjerneblødning. Etter behandling ble han frisk igjen. Men ett år senere røykte han igjen og opplevde et nytt slag. Etter dette gikk det halvannet år før mannen våget å ta seg flere drag av det forbudte stoffet. Da han likevel røykte cannabis, fikk han nye hjerneblødninger.

Minst femten andre tilfeller av slag knyttes til at pasientene har røykt dop.

- Cannabis er ikke et så trygt stoff som mange liker å tro, skriver forsker Juan Garcia-Monco ved det spanske Galdacano-sykehuset.

Nå mistenker legene at slagrisikoen har vært undervurdert, men har foreløpig ikke nok statistikk til at de kan være sikre. Spanske eksperter understreker at det må forskes mer på temaet for å slå fast at cannabisrøyking kan være livsfarlig. Forskerne mener likevel at cannabis firedobler sjansen for hjerteattak den første timen etter røyking og mener at hurtigere hjerteslag og høyere eller lavere blodtrykk etter cannabisrøyking ofte blir oversett.

En britisk spesialist på slag trekker imidlertid antakelsene til de spanske kollegene i tvil. Han tror at cannabisrøykere kan ha større sjanse for å få slag, men at dette skyldes all tobakken cannabisrøykerne bruker, ikke det narkotiske stoffet i seg selv.