Cannabis splitter regjeringen

STIKLESTAD (Dagbladet): Helseminister Tore Tønne stiller seg negativ til hamp på norske åkrer. Utspillet fra landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen splitter regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det ble opp til Tønne å håndtere landbruksminister Hanssens soloutspill om hampdyrking i går.

- I utgangspunktet er jeg skeptisk, ut fra de hensyn jeg har å ta til spørsmålet om bruk og legalisering av narkotika, sier Tønne.

Han understreker at denne debatten ikke dreier seg om å dyrke hasj eller annen form for narkotika, men mener likevel at det å åpne for dyrking av hamp kan ha en negativ signaleffekt.

Ikke ønskelig

- Hvis det likevel tas opp som en viktig landbrukspolitisk sak, så får vi se på det en gang til, men fra en helse- og sosialpolitisk synsvinkel er det ikke ønskelig å signalisere noen åpning for dyrking av hamp.

- Hvor står regjeringen når landbruksministeren og helseministeren uttaler seg så forskjellig?

- Dette har ikke vært til behandling i regjeringen, iallfall ikke i min tid. Dersom det skulle bli en aktuell problemstilling, så er det et eksempel på saker som må finne en avklaring i regjering, hvor det isolert sett kanskje er motstridende interesser, sier Tore Tønne.

Selv om han mener dyrking av hamp ikke er en god sak reint helse- og sosialpolitisk, ser han at det muligens er interessant i landbrukspolitikken.

Overasket

- Nå vil jeg bli overrasket om hampdyrking vil framstå som en stor sak i norsk landbruk, men da beveger jeg meg fort inn på landbrukspolitikk og det skal jeg være forsiktig med, smiler helseministeren.

Han vil ikke kritisere Hanssen for uttalelsene om hampdyrking, men bekrefter at han ikke var orientert om utspillet på forhånd.

- Jeg synes ikke det er noe galt at slike spørsmål er gjenstand for debatt. Det må vi jo tåle, sier helseminister Tønne.

Sosialminister Guri Ingebrigtsen og justisminister Hanne Harlem vil imidlertid ikke delta i debatten.

- Denne saken kommer inn under Sosialdepartementet, opplyser informasjonsrådgiver i Justisdepartementet, Lise Steensland.

Heller ikke i Sosialdepartementet vil man røre hampsaken nå: - Det er landbruksministeren som forbereder denne saken. Vi vil uttale oss om den når det blir en formell sak fra landbruksministerens side, sier informasjonssjef Kjell Solem i Sosial- og helsedepartementet.

POLITISTAJON BLE HAMPHUS: Cannabisbonde Kim Gebecke overleverte selv sin harmløse, men ulovlige hampavling til Tønsberg-politiet i går. Deretter anmeldte hampbøndene seg selv, for å framprovosere en endring i narkolovgivningen. Hampbøndene fikk i gårsdagens Dagbladet støtte for sitt syn fra landbruksminister Brjarne Håkon Hanssen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer