Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cannes i høygir

CANNES (Dagbladet): Og nå: Den 52. filmfestivalen i Cannes - komplett med pomp, prakt, stjerneglitter og palmesus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld går startskuddet med Nikita Mikhalkovs «Barbereren i Sibir». Det blir filmfest i 12 dager. 22 filmer konkurrerer om trofeene på denne mest berømte av festivaler.

Mikhalkovs film vises utenfor konkurranse på årets festival, som på sitt vis har hatt en litt merkelig opptakt. 1138 filmer er vurdert for deltakelse i de forskjellige programmene, og etter dette voldsomme arbeidet sa festivalledelsen at den hadde problemer med å finne verdige filmer. Den kinesiske regissøren Zhang Yimou («Ju Dou») har dessuten trukket seg - i protest mot kommentarer fra årets juryformann, regissøren David Cronenberg («Crash»).

Doble vinnere?

Men festival blir det nå, og et hovedprogram som markerer seg med et relativt lavt antall amerikanske produksjoner. Til gjengjeld kan en av dem, David Lynch, vinne Gullpalmen for annen gang med sin «The Straight Story». Lynch vant i 1990 med «Wild At Heart». Kinesiske Chen Kaige er i samme situasjon. Han tok palmen med seg i 1993 for «Farvel, min konkubine» og stiller i år med «L'empereur et l'assassin». I den spiller Kinas mest kjente stjerne, Gong Li.

Filmer å se

Både hovedkonkurransen, spesialvisningene og et sideprogram som «Un certain regard» skilter ellers med regissører og stjerner som er velkjente nok for ethvert publikum. Pedro Almodsvar, Atom Egoyan, Jim Jarmusch, Tim Robbins og Michael Winterbottom er blant deltakerne i hovedprogrammet.

Den kanskje største stjernen av dem alle, Sean Connery, entrer riktignok Cannes i en film utenfor konkurranse - i John Amiels «Entrapment» med Catherine Zeta-Jones som medspiller. I samme kategori befinner Ron Howards «EdTV» seg, en ny vri på temaet i «The Truman Show».