- Capitol i lockdown

Kongressbygningen i USA er stengt ned etter meldinger om at demonstranter har tatt seg inn i bygningen.

Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Kongressbygget skal være sikret.

Mens Senatet i kveld skulle formelt godkjenne Joe Bidens seier i årets valg, hersker kaos utenfor og inne i Capitol Hill.

Brøt barrikadene

Hundrevis av mennesker brøt barrikadene utenfor Capitol Hill, og bilder fra stedet viste at de fylte opp trappa utenfor bygningen. Arbeidet i senatet ble avbrutt da Trump-tilhengere tok seg inn i bygget, hele veien inn til senatskammeret.

Washingtons politisjef sier at demonstrantene tok et kjemisk middel i bruk for å ta seg forbi politiet og inn i kongressbygningen.

Det kom tidlig melding om at visepresident Mike Pence hadde blitt eskortert ut fra senatskammeret, og seinere kom det meldinger om at de andre folkevalgte i kongressen var evakuert til et trygt sted.

Det er uklart når sertifiseringen kan fullføres.

BRÅK: Trump-støttespillere prøver å komme seg gjennom barrikaden. Foto: AP Photo/John Minchillo
BRÅK: Trump-støttespillere prøver å komme seg gjennom barrikaden. Foto: AP Photo/John Minchillo Vis mer
BEVÆPNET: Politietbetjenter peker pistolene sine mot en dør, som er ødelagt av demonstranter som har tatt seg inn i Capitol Hill. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/NTB
BEVÆPNET: Politietbetjenter peker pistolene sine mot en dør, som er ødelagt av demonstranter som har tatt seg inn i Capitol Hill. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/NTB Vis mer

Lockdown

Det var litt over klokka 20.00 norsk tid at CNN meldte at Capitol var i lockdown. Ifølge CNNs reportere på stedet hadde folk begynt å klatre opp på kongressbygningen - og tatt seg inn.

De folkevalgte i Representantenes hus ble bedt om å gjemme seg under setene sine etter at Trump-tilhengerne tok seg inn i Kongressen, skriver NTB. Flere av Trump-tilhengerne som tok seg inn i bygget, var iført gassmasker. Bilder fra inne i Kongressen viser bevæpnede sikkerhetspersonell som sikter mot døra inne i bygget.

CBS-korrespondent Catherine Herridge skrev på Twitter at kongressmedlemmer fikk tildelt tåregassmasker, og at de var stengt inne i selve kammeret. Hun viste til en kilde.

Ordfører I Washington D.C., Muriel Bowser, beordrer portforbud i byen fra klokka 18 lokal tid til klokka 06 torsdag morgen.

Holdt tale

Kaoset utspiller seg etter at president Donald Trump holdt tale i Washington D.C., hvor tusenvis hadde møtt opp for å demonstrere mot valgresultatet. Trump sa han aldri ville gi seg eller erkjenne valgnederlag.

Tidligere politisjef i DC Metropolitan Police, Charles Ramsey, går hardt ut mot Trump i en kommentar til CNN.

- Hva jeg ønsker nå, er at presidenten holder kjeft og kommer seg ut av veien, sier han.

- Han har egget dem opp og satte i gang hele greia. Dette er så nært et kupp som landet noen gang har sett. Det er dette dere ser på, folkens. Det er helt latterlig, sier han.

Nå oppfordrer president Trump oppfordrer folk til å støtte politiet. «De er på landets side», skriver han på Twitter og oppfordrer folk til å være fredelige.

- Jeg ber alle ved U.S. Capitol om å forbli fredelige. Ingen vold! Husk, vi er partiet av lov og orden - respekter loven og våre flott menn og kvinner i blått. Takk, skriver presidenten på Twitter kort tid etter.

Demonstranter har tatt seg inn i Capitol. Foto: Erin Schaff/The New York Times
Demonstranter har tatt seg inn i Capitol. Foto: Erin Schaff/The New York Times Vis mer
INNE: Demonstranter har tatt seg inn i Capitol Hill. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
INNE: Demonstranter har tatt seg inn i Capitol Hill. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

Fant eksplosiver

Demokraten Elaine Luria skriver på Twitter at hun ble evakuert fra kontoret, da det ble meldt om en «rørbombe» utenfor. Hun skriver videre at hun mener hun har hørt lyden av skudd.

Seinere ble det bekreftet at nødetatene har gjort funn av eksplosiver minst to steder i den amerikanske hovedstaden under onsdagens opprør. Den ene ble funnet ved bygningen som huser hovedkvarteret til Republikanerne, og den andre på Capitol Hill, som huser Kongressen og andre offentlige institusjoner. Eksplosivene var ekte og måtte sprenges for å bli uskadeliggjort, melder CNN.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer