Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cappelen advarer

Forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå stiller seg tvilende til om sterk offentlig lønnsvekst ikke vil påvirke renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt i alt vil jeg ikke være så optimistisk. Selv om økt lønn i det offentlige ikke har en direkte effekt på konsumprisindeksen, kan det ha en indirekte effekt. Økt lønn, også til offentlige ansatte, vil generelt føre til økt forbruk og etterspørsel. Dermed øker aktivitetsnivået i norsk økonomi, sier forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå.

- Det kan føre til at Norges Bank velger å ikke sette renta ned så mye som den ellers ville ha gjort. Presset i arbeidsmarkedet kan også øke. Det påvirker lønnsveksten og deretter prisene, sier han.

Cappelen advarer mot å undervurdere disse kvantitative effektene, og minner om at Norge har hatt sterkere lønnsvekst enn våre handelspartnere over flere år, og at det ikke er uproblematisk hvis dette fortsetter.

Hele Norges coronakart