Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Cappelen-advokat benekter påstand fra Eirik Jensen: - Det er ikke sant

Jensen hevder Benedict de Vibe visste om at Gjermund Cappelen var informant fra begynnelsen av 90-tallet.

- IKKE SANT: Gjemund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe benekter at han visste om Gjermund Cappelens angivelige informantvirksomhet allerede fra 1993. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- IKKE SANT: Gjemund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe benekter at han visste om Gjermund Cappelens angivelige informantvirksomhet allerede fra 1993. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har den narkotika- og korrupsjonstiltalte tidligere politioverbetjenten Eirik Jensen (59) forklart seg om sitt forhold med hasjbaronen Gjermund Cappelen (50).

Kjernen i rettssaken er at Cappelen har forklart Spesialenheten at Jensen hjalp ham med å innføre store mengder hasj inn til Norge i bytte mot penger.

Jensen har i retten forklart at Cappelen var en de beste informantene norsk politi hadde og at han bidro til å sette i gang store saker i både Norge og utlandet. Jensen nekter straffskyld.

FORKLARTE SEG: Den tidligere politilederen Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Den tidligere politilederen Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Jensen forklarer at en sak der Cappelen ble pågrepet for narkotika utenfor Plaza Hotel i Oslo i 1993, var starten på samarbeidet deres. Samarbeidet med Cappelen fortsatte etter at saken gikk for retten, forklarte Jensen.

- Etter dette fikk vi signaler på at han ønsket å tilføre oss en del informasjon. Hans daværende advokat de Vibe syntes dette var et godt forslag, fortalte Jensen.

- Gjermund hadde mange kontakter i miljøet, spesielt i Bærum og også i Oslo, fortsatte Eirik Jensen.

- Det er ikke sant

Jensen sier dermed at Cappelens advokat Benedict de Vibe, som også forsvarer hasjbaronen i den pågående rettssaken, visste om og klargjore for at Cappelen ble politiets informant allerede i 1993.

- Hva sier du til Jensens påstander i forklaringen, de Vibe?

Dagbladets kommentator Martine Aurdal om Eirik Jensens forklaring i Oslo Tingrett. Video: Lars EIvind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har aldri hørt om det. En ting er å si det er løgn, men jeg velger å si det er ikke sant. Jeg har aldri hatt noe kjennskap til det. Selvfølgelig ikke, sier de Vibe til Dagbladet.

I en annen del av forklaringen sa også Jensen at Cappelen ble en viktig informant for dansk politi og ble utlånt dit i en periode på 2000-tallet. Ifølge Jensens forklaring førte dette til store hasjbeslag i Danmark. Jensen mener også Cappelens informasjon avslørte smuglerruter i Europa.

- Det er i beste fall en overdrivelse og veldig ukorrekt. Vi kommer nok til å høre Cappelen forklare seg mer om det seinere, sier de Vibe.

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen nektet å hilse da de møtte hverandre for første gang på tre år i Oslo tinghus. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

Benekter informantrolle

Cappelen har benektet at han var informant, men vedgått at han har gitt «noe informasjon» til Jensen ved enkelte anledninger. Han mener kontakten mellom de to i hovedsak handlet om et kriminelt samarbeid.

Også Spesialenheten har i løpet av rettssaken sagt at det ikke er bestridt at Cappelen ga Jensen noe informasjon.

- Han er av en helt annen oppfatning av hva slags forhold han og Jensen har hatt og hva han har bidratt med. Dette vil han forklare seg om, sier forsvarer Kaja de Vibe Malling til Dagbladet.

Langvarig forhold

Jensen og Cappelens forhold strekker seg altså over 20 år tilbake i tid, og Jensen gikk detaljert inn på det i sin forklaring.

- Mitt forhold til Cappelen har ikke vært noen hemmelighet. Han gikk under navnet «GT 007» da han ble registrert i forløperen til informantregisteret. Personer med et visst potensiale ble registrert der. Han ble lagt inn etter Flydropp-saken i 1993, sier Jensen.

Cappelen het tidligere Gjermund Thorud.

- Cappelen har levert store mengder informasjon. Hvor store mengder, hadde vært interessant å avdekke. Men det har vært mye. Stort sett har det vært om norske narkotikakriminelle. Etter hvert handlet deg også om utenlandske kriminelle. Også informasjon om smuglerruter som ble benyttet i Europa, sier Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media