Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jensen-saken:

Cappelen-aktor: - Det er veldig strenge regler for hva jeg har lov å si

Det er viktig for aktoratet å få et klart svar på at Cappelen ikke bare «har funnet på» narkotikavirksomheten sin.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I likhet med Eirik Jensen, har også Gjermund Cappelen anket narkotika- og korrupsjonsdommen fra Oslo Tingrett. Men i motsetningen til Jensen har ikke Cappelen anket skyldsspørsmålet, han har anket straffutmålingen, og ønsker seg kortere straff.

Følg saken direkte her

Da dommen mot ham falt i september i fjor hadde han nærmest kapitulert. Han visste at han ikke fikk det som han ville og satt med hendene samlet mot ansiktet da retten leste opp kjennelsen: 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj.

Edderkoppen?

I sitt innledningsforedrag i Borgarting lagmannsrett i dag, sa statsadvokat Lars Erik Alfheim at det er viktig for retten å få et klart svar på hvilken rolle Cappelen faktisk har hatt.

- Det er en rekke utmålingsmomenter som må belyses, som Cappelens rolle i det kriminelle nettverket. Er han en kurér, eller en bakmann - eller er han selve edderkoppen i nettet? sa Alfheim, som fører saken mot Gjermund Cappelen.

Han sa også at det er viktig å få et klart svar på at Cappelen ikke bare «har funnet på» narkotikavirksomheten sin.

HEMMELIG MØTE: Her hilser Cappelen på sin gamle danske venn på Radisson SAS-hotellet i København. Samtidig hadde sønnen fått i oppdrag å kjøre en leiebil hvor Cappelen hadde gjemt minst én million kroner til hotellet. Politiet mener 61-åringen er en del av Cappelens hasjnettverk, noe hasjbaronen nekter for. Foto: Politiet
HEMMELIG MØTE: Her hilser Cappelen på sin gamle danske venn på Radisson SAS-hotellet i København. Samtidig hadde sønnen fått i oppdrag å kjøre en leiebil hvor Cappelen hadde gjemt minst én million kroner til hotellet. Politiet mener 61-åringen er en del av Cappelens hasjnettverk, noe hasjbaronen nekter for. Foto: Politiet Vis mer

Cappelen har selv fortalt at han drev med omfattende narkotikavirksomhet siden 1990-tallet.

Erkjennelsene kom etter at han i desember 2013 ble pågrepet av politiet etter at de hadde drevet skjult etterforskning av ham.

- Kan slå begge veier

- Cappelen anker fordi han mener tingretten har lagt altfor liten vekt på at han hjalp til med å få Jensen dømt. Helt sentralt er dermed omfanget av Jensens medvirkning i Cappelens anke. Men medvirkningen til Jensen kan ha straffeskjerpende retning for Cappelen - hva har det å bety at han har rekruttert en politimann inn i sin virksomhet? spør Alfheim, og fortsetter:

- Det kan dermed slå begge veier for Cappelen i lagmannsretten.

I retten i dag gikk Alfheim gjennom de tre tingrettsdommene mot Cappelen, som både går på hans involvering i hasjligaen og i Jensen-saken. Deretter ga han retten en lang redegjørelse på resten av Cappelens hasjliga, der alle er dømt til lange fengselsstraffer.

- Ikke noe å tape

Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, sa til Dagbladet i forrige uke at Gjermund Cappelen ikke har noe å tape, og at han mener det er lite sannsynlig at Cappelen får mer enn 15 års fengsel.

- Det var aldri noe tvil om at vi skulle anke den dommen. Både jeg og Cappelen var enig om det med en gang. Vi mener det er god grunn til anke, og at den rabatten som er gitt ikke er riktig, sier hans forsvarer Benedict de Vibe til Dagbladet.

Jensens forsvarere har anklaget myndighetene og Cappelen for å ha inngått en avtale om strafferabatt. Dette har både statsadvokaten og Cappelen avvist. I de første avhørene forsøkte Cappelen å minimalisere sin egen rolle i narkotikasaken, og har selv kalt sine første forklaringer for tull og tøys. Han sa selv i tingrretten at han ville selge seg inn som tyster og samarbeide med politiet da han begynte å snakke i de såkalte Ila-samtalene.

Oslo tingrett slo i sin dom fast at det ikke spiller noen rolle at motivet for forklaringen var strafferabatt.

AKTORATET: Statsadvokat Lars Erik Alfheim og nestleder i Spesialenheten for politisaker Guro Glærum Kleppe.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AKTORATET: Statsadvokat Lars Erik Alfheim og nestleder i Spesialenheten for politisaker Guro Glærum Kleppe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet har blant annet skrevet at Jensens forsvarere tidligere har anført at Alfheim kan være inhabil.

Da Alfheim i sitt innledningsforedrag begynte å gå gjennom straffelovens paragrafer, fikk han for øvrig en påpekning av lagdommer Kristel Heyerdahl om at juryen kanskje ikke har full oversikt over paragrafene.

– Jeg er helt enig, men det er veldig strenge regler for hva jeg har lov å si, sier Alfheim.

Det kom tydelig fra under Alfheims innledningsforedrag at det er inngått avtaler mellom partene om hva han har lov til å gå inn på.

FØRSTE DAG: - Man blir preget av stunden, sier Eirik Jensen på vei inn i rettssalen før ankesakens første dag. Reporter: Sindre Meldalen / Video: Nina Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!