Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Cappelen betrodde seg til Jensen om familieproblemer: - Det er krise hjemme

- En del av politirollen, sier Jensen.

NÆRT FORHOLD: Gjermund Cappelen betrodde seg til Jensen om svært personlige forhold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NÆRT FORHOLD: Gjermund Cappelen betrodde seg til Jensen om svært personlige forhold. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag spurte Spesialenheten Eirik Jensen ut om hans kontantøkonomi. Jensen sier han har fått kontanter av sine foreldre, spart i mange år og drevet med kremmervirksomhet, og videre satt inn disse pengene i banken.

(Klokka 11.15 lukket retten dørene på grunn av sensitiv informasjon som retten mener at allmennheten ikke skal få anledning til å høre på grunn av sikkerhetssituasjonen til de tiltalte og andre konkrete personer).

Spesialenheten mener Jensen har fått penger fra Cappelen for å varsle hasjbaronen om forhold som var nyttig for hans innførselsvirksomhet. Jensen nekter straffskyld, og sier at SMS-ene, som noen ganger er skrevet med «blomsterspråk», var en kontakt i et kilde- / informantforhold.

Men ikke all kontakten er skrevet i såkalt «blomsterspråk», og ikke alt handler om kriminell virksomhet.

- Jeg føler med deg

En SMS-utveksling fra 8. mai 2008 viser noe Jensen beskriver som et omsorgsforhold overfor Cappelen. Ut fra SMS-ene ser det ut til at Cappelen og Jensen avtaler et møte, men at noe uventet skjer i Cappelens liv.

Cappelen:
- Det er krise hjemme, skriver Cappelen i en tekstmelding som handler om familiære problemer.

Jensen:

- Ok huff er til 13.30. Forøvrig føler jeg med deg.

- Dette er noe ordenlig dritt, men hold hue kaldt, dette er viktig for deg.

Derretter får Jensen et svar fra Cappelen som også omhandler krisa i hjemmet.

- Det der er ikke enkelt. Det må løses.

Deretter snakkes det om et møte og Cappelen spør om han skal plukke opp Jensen.

MEDTILTALT: Hasjbaron Gjermund Cappelen har erkjent all straffskyld og påstår at han ikke hadde noe informant- eller kildeforhold til Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MEDTILTALT: Hasjbaron Gjermund Cappelen har erkjent all straffskyld og påstår at han ikke hadde noe informant- eller kildeforhold til Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han hadde det ikke bra

Jensen sier at det på tidspunktet for meldingene i 2009 var en relasjon og et tillitsforhold mellom ham og Cappelen. Han sier kommunikasjonen gikk opp og ned, men at han for eksempel kunne hjelpe til med rusutfordringer når det var relevant.

Jensen sier han ikke husker om han har møtt Cappelen i dagene før og etter meldingene.

- Det er ikke uvanlig at en politimann bistår når det er en krise som dette, sier Jensen.

- Møtte du ham alene? Var det andre regler for slike møter? spør Kristine Schilling fra Spesialenheten.

- Jeg tror ikke han ville ha delt denne informasjonen med en helt fremmed person. Jeg tror rett og slett han trengte meg etter dette, sier Jensen.

Etter en pause påpeker Jensen dette i en lengre tale at kontakten mellom ham og Capplen kan framstå som et vennskap, men at det å være hyggelig og å bygge en relasjon og et tillitsforhold er helt nødvendig i et kildeforhold.

Han snakker om at grensa mellom å gå for nært, er sylskarp.

- Dette mener jeg er en del av det å kombinere en sosial tankegang med politirollen. Av og til må man bare sette ned foten for hvor langt man kan gå. Familieproblemer og narkotikaproblemer bidrar vi når vi kan. Hensikten er å støtte et menneske i nød, men polititankegangen er å bekjempe organisert kriminalitet, sier Jensen.

Tiltalen

Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Han er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj i perioden 2004 til 2013, knyttet til totalt 49 innførsler. Han er også tiltalt for å ha tatt imot verdier for 2,1 millioner kroner. Gjermund Cappelen er på sin side tiltalt for å ha betalt disse pengene til Jensen, samt pusset opp badet hans.

I tiltalen heter det at Jensen fra 2004 var villig til, mot betydelig godtgjørelse, å støtte Cappelen i hans innførselsvirksomhet, blant annet ved å varsle ham om ulike forhold som kunne være av betydning for virksomheten.

Spesialenheten har sikret seg ca 1500 tekstmeldinger mellom Jensen og Cappelen, og i tiltalebeslutningen er det ramset opp en rekke tekstmeldinger som Spesialenheten mener blant annet var varsel om at Cappelen var i myndighetenes søkelys, politiets arbeids- og ressurssituasjon og om at hasjtransporter var stanset.

NEKTER Å HILSE: Eirik Jensen og Gjermund Cappelens sitter tiltalt i Oslo tingrett. De to er plassert lengst mulig fra hverandre i rettssalen. Her kaster Cappelen et blikk bort på Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Sveinung U. Ystad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media