Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Cappelen-bombe i retten: Ramset opp tolv navn han hevder visste om narkosamarbeidet med Jensen

Flere av dem visste om samarbeidet i flere år, ifølge hasjbaronen.

DISSE VISSTE: Ifølge Gjermund Cappelen visste minst tolv personer at han hadde en person i politiet som hjalp ham med hasjinnførsler. Cappelen sier ni av dem visste at det var Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DISSE VISSTE: Ifølge Gjermund Cappelen visste minst tolv personer at han hadde en person i politiet som hjalp ham med hasjinnførsler. Cappelen sier ni av dem visste at det var Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjermund Cappelen fikk i Oslo tingrett i dag konkrete spørsmål av Spesialenheten-aktor Kristine Schilling om hvem han mener visste om at han og Eirik Jensen hadde et samarbeid om å innføre hasj til Norge.

Eirik Jensen nekter straffskyld for medvirkning til innførsel og for korrupsjon, men ifølge Cappelen ga den tidligere politilederen informasjon om politiet som var nyttig for hasjvirksomheten.

Ramset opp en rekke navn

Cappelen var først nølende til å svare på hvem han sier visste om samarbeidet, men etter press fra Kristine Schilling, ramset han opp en rekke navn.

Cappelen ramset opp til sammen tolv personer han sier visste at han hadde en kontakt og medhjelper i politiet. Ifølge Cappelen visste ni av disse navnene at det var snakk om Eirik Jensen. Flere av personene skal vitne i rettssaken seinere.

Cappelen har imidlertid vært lite villig til å forklare seg i retten om hvem han kan ha snakket med Jensen om og hvilken rolle andre personer hadde i nettverket. Cappelen har imidlertid nevnt de samme personene i avhør med Spesialenheten, men det har ennå ikke vært et tema i retten.

Blant navnene han ramset opp i Oslo tingretts sal 250 i dag var «Rørleggeren» (52), en av Cappelens medhjelpere i hasjligaen, Cappelens mor og far, hans tidligere samboer og hennes nye mann, én av hasjleverandørene hans i Nederland og barndomsvenner Cappelen hadde.

Ifølge den tidligere hasjbaronen visste alle disse at politimannen Gjermund Cappelen samarbeidet med, var Eirik Jensen.

Brusselgeren og sønnen

Ifølge Bærums-mannen visste også flere at han hadde en kontakt i politiet som hjalp ham med hasjinnførsel, men ikke hvem polititjenestemannen var.

Dette var blant annet nestkommanderende i hasjligaen «Brusselgeren» (64), Cappelens sønn (29) som i fjor ble dømt for heleri og en mann i rusmiljøet som Cappelen hjalp.

Ifølge Cappelen snakket han fortrolig med mange av disse personene om samarbeidet med Jensen.

- Hva vet Eirik Jensen om dette? Vet han at så mange har kjent til dette? spør Schilling.

- Nei.

- Jeg tolker som om mange har visst om dette lenge?

- Ja.

- Mange år?

- Ja.

- Likte det ikke

Ifølge Cappelen visste ikke hans nye samboer om samarbeidet, men han sier både mora og faren visste at han drev med hasj og at Jensen hjalp ham.

- At de visste om samarbeidet kan bety at de visste at du var informant. Hva visste de om deg og Jensen? spør tingrettsdommer Kim Heger.

- Et par av dem visste at jeg også ga Eirik informasjon og at vi samarbeidet om hasjvirksomheten.

- Alle som visste om Jensen, visste at dere samarbeidet om hasjimport?

- Ja.

Visste de om pengeutbetalingene?

- Ja, jeg fortalte at jeg ga ham penger.

- Mora di visste at du ga ham penger og at dere importerte hasj sammen?

Ja.

- Hva sa hun til det?

- Hun likte jo ikke det, men i stedet for å skyve meg ut i kulden - jeg begynte med dette da jeg var veldig ung - ble det en slags stilletiende aksept, sier Cappelen.

Cappelen forklarte at han var noe motvillig til å nevne navn i retten, da han fryktet pressen skulle «gasse» seg i dette. Cappelens forsvarer Kaja de Vibe Malling sier til Dagbladet at han har vært åpen om navnene i avhør.

- Han har sagt det samme til påtalemyndigheten i avhør, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling