Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cappelen: Disse kriminelle var på hemmelig McDonald’s-møte

«Gudfaren», «Dunjakka» og torpedoer var til stede på det såkalte McDonald's-møtet.

TRUSLER: Eirik Jensen hevder Cappelen ble utsatt for trusler og at han måtte opptre som «sikkerhetsagent». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRUSLER: Eirik Jensen hevder Cappelen ble utsatt for trusler og at han måtte opptre som «sikkerhetsagent». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eirik Jensens forsvarer Thomas Randby brukte i retten i dag mye tid på å spørre ut Gjermund Cappelen om truslene Jensen hevder han har vært utsatt for.

Jensen hevder at et møte mellom ham og Cappelen på Ekebergsletta 10. september handlet om en trusselsituasjon. Dette avviser Cappelen i retten i dag.

- Jeg har ikke blitt utsatt for noen trusler i 2013, sier han.

Dagen etter var Cappelen til stede på et McDonald's-møte med mange kjente kriminelle, og Cappelen nekter for at disse to møtene har noen sammenheng med hverandre.

I retten i dag forteller han om de kriminelle som var til stede på møtet, men er svært tilbakeholden med hva som foregikk.

AVBILDET: September 2013 ble Gjermund Cappelen og Eirik Jensen avbildet sammen på Ekebergsletta i Oslo. Bildet ble spredt i det kriminelle miljøet.
AVBILDET: September 2013 ble Gjermund Cappelen og Eirik Jensen avbildet sammen på Ekebergsletta i Oslo. Bildet ble spredt i det kriminelle miljøet. Vis mer

Røkke-tiltalt

Eirik Jensen har tidligere forklart at Cappelen hadde fått trusler fra den beryktede svensk-albanske kriminelle gjengen «Original Gangsters» (OG) fra Gøteborg.

Cappelen sier at en meget kjent svensk mafiaboss, mannen kjent som «Gudfaren», var til stede på møtet og at han hadde med seg den kjente torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen.

Iversen er mannen som er tiltalt for å ha forsøkt å presse Kjell Inge Røkke til å betale ham et tosifret millionbeløp. Han nekter straffskyld.

Det er for øvrig Cappelens forsvarer Benedict de Vibe som forsvarer «Jannik» i saken, mens Jensens-forsvarer John Christian Elden er Røkkes advokat.

Iversen er tidligere straffedømt for flere forhold, blant annet for å ha skutt finansmannen Christer Tromsdal i beinet i 2004.

Torpedo-tungt møte

Cappelen-partner, hvitvaskingsdømte Pål Gruben, hadde ifølge Cappelen også med seg en «torpedotype».

Cappelen sier i retten at han tror Gruben hadde med seg denne personen fordi han følte seg presset.

Denne mannen er også godt kjent i det kriminelle miljøet som pengeinnkrever.

Den siste mannen Cappelen mener var på møtet, husker han ikke navnet på og kaller han bare «Dunjakka».

- Jeg kommer ikke til å utdype dette møtet mer. Jeg ble innkalt av Gruben for å snakke om noe penger. Det vil jeg ikke si noe mer om. Dette er kriminelle mennesker jeg ikke har tenkt å snakke om, sier Cappelen.

- Var du ilagt en bot? spør Randby.

- Jeg har ikke vært ilagt noen bot. Gruben har hatt sine problemer og det må han stå for.

Jensen advarte

Det er registrert flere svarte SMS-er mellom Jensen og Cappelen etter møtet på Ekebergsletta, hvilket betyr at etterforskningen ikke har avdekket innholdet i meldingen.

Cappelen ringte Jensen tre ganger på kvelden 11. september, samme dag som møtet på McDonald´s.

- Jeg har kanskje satt det i forbindelse med McDonald’s-møtet. Jeg husker ikke hva jeg gjorde 11.9.2013 klokka 18.02, sier Cappelen på spørsmål fra Randby om hvorfor han ringte Jensen på dette tidspunktet.

Mot slutten av oktober sender Jensen en melding til Cappelen. Denne hevder han dreier seg om McDonald's-møtet:

«Du må kutte kontakten med de gutta».

«Jeg ja. Men andre rundt meg har problemer med det. Utpressing», svarte Cappelen.

- Ja, her sier jeg jo at dette ikke har noe med meg å gjøre, sier Cappelen i retten.

- SIkkerhetsagent

Jensen på sin side hevder han var «sikkerhetsagent» for Cappelen og ofte måtte håndtere trusler mot ham.

- De hadde et eller annet på Cappelen som var høyst uavklart. Jeg gjorde ikke så mye annet enn å gjøre ham kjent med at eneste utvei er å møte dem. Cappelen er utrolig god i snakketøyet, og jeg tok en sjans. Dette måtte han rydde opp i selv. Og han skulle gi meg en melding når dette møtet var over, sa Jensen i sin forklaring.

JENSEN-SAKEN: Cappelen fortsatte sitt angrep på Jensen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Ifølge Jensen sa Cappelen til ham at møtet gikk bra.

- Mens jeg har kjent ham, har han hele veien hatt uoverensstemmelser med forskjellige folk. Han har alltid pratet med meg om disse situasjonene, og jeg har følt at jeg har vært en sikkerhetskonsulent for ham, ved å gi råd og analysere trusselen. Og stort sett har dette gått veldig bra, sa Jensen.

Cappelen hevder at truslene som han diskuterte med Eirik Jensen, ikke var trusler, men ubehageligheter, og at de omhandlet helt andre personer.

Han sier at dette var tilknyttet selskapet Pure Nordic og at han skyldte Imran «Skrue» Saber og mannen kalt «Joker» penger etter at selskapet gikk konkurs.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!