I VITNEBOKSEN: Eirik Jensen blir i disse dager grillet av Spesialenheten i Borgarting lagmannsrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I VITNEBOKSEN: Eirik Jensen blir i disse dager grillet av Spesialenheten i Borgarting lagmannsrett. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Jensen-saken:

- Cappelen er en skuespiller, et glatt såpestykke

Eirik Jensen ble presset på om han virkelig ikke trodde Cappelen var storkriminell og hvor pengene kom fra.

Under den andre dagen av utspørringen av Eirik Jensen, tok temperaturen seg opp i retten.

Spesialenheten har gått systematisk til verks og brukt mye tid på å gjennomgå politiets egne rutiner for å behandle informanter - rutiner Jensen selv har vært med på å utarbeide og som han selv erkjenner å ha brutt.

Men der Spesialenheten, og Gjermund Cappelen selv, hevder Jensen har fått store pengesummer for å bidra til hasjbaronens smugling, står eks-politimannen ved sin forklaring: Gjermund Cappelen var en viktig politikilde og pengene hadde han skaffet på helt andre måter.

- Solgte valper til 50 000

- Du sier du har tjent penger på biler, motorsykler, dykking og forsikringssaker, blant annet. Er det andre kontantinnskudd? spør Spesialenheten-sjef Jan-Egil Presthus i retten.

- Det er litt banalt kanskje, men jeg solgte noen valper i perioden jeg bodde i Sverige. Jeg husker ikke om det var norske eller svenske kroner, men kan det ha vært rundt 50 000, sier Jensen spørrende i retten.

- De bikkjene ble solgt og ga nok litt inntekter. Vi snakker her om slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet, sier han.

- En skuespiller

Det var også i denne perioden Cappelens og Jensens veier igjen skal ha krysset. På midten av 90-tallet hadde Cappelen store rusproblemer. Jensen, som fram til da skal ha brukt ham som aktiv informant, sier han nedgraderte hasjbaronens status til kilde.

Rundt år 2000 skal han ifølge Jensen ha kommet tilbake og ønsket å bidra med informasjon. Gjermund Cappelen selv fnyser av dette, og at han bare én gang etter 90-tallet har gitt informasjon som har ført til en pågripelse.

Ifølge Jensen sa han så på Cappelen på starten av 2000-tallet som en forretningsmann som kjente kriminelle. Det var fine biler, dyre klokker og unike kontakter. Men hasjbaronen hadde også flere fasader, hevder Jensen.

- Cappelen er en skuespiller. Han er et glatt såpestykke. Han kommer inn i miljøer, og har et kriminelt rulleblad som åpner dører, sier Jensen.

- Og en kilde trenger ikke selv å være kriminell, sekundærkildene kan være vel så viktige så lenge disse er gode, sier han.

Mistenkte ulovligheter

Ifølge Jensen ble han aldri kontaktet av folk som mistenkte at Cappelen drev hasjbutikk. Han sier han prioriterte å få informasjonen ut av Bærums-mannen som ble 52 år i går, og at han ikke etterforsker «sine egne».

- Av og til snakket magen til, meg, men jeg valgte da å prioritere informasjonen. Jeg har heller ikke blitt kontaktet av noen som mener Cappelen drev butikk. Det er bare Asker og Bærum som fastholder det. Min hovedhensikt var da å ta imot informasjon, sier Jensen.

- Framsto han som en vellykket kriminell overfor deg? spurte Presthus.

- Nei, det var aldri tema.

- Din forklaring er at du aldri oppfattet den kriminelle virksomheten?

- Jeg hadde mistanker om at han drev med noe ulovlig. Men her må man veie tilgang på informasjon opp mot magefølelse, sier Jensen.