Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Cappelen-forklaringen som fikk Jensen til å knekke sammen: - Han er solfaktoren

Gjermund Cappelen forklarte seg om 200 kilo påskehasj fra Nederland.

LYTTER: Eirik Jensen har sukket høylytt og fnyst av deler av Gjermund Cappelens forklaring. Liknende reaksjoner hadde også Cappelen da Jensen forklarte seg de foregående ukene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LYTTER: Eirik Jensen har sukket høylytt og fnyst av deler av Gjermund Cappelens forklaring. Liknende reaksjoner hadde også Cappelen da Jensen forklarte seg de foregående ukene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten mener meldinger som «stille her», «kontroll» og «solskinn» var beskjeder fra Eirik Jensen til Gjermund Cappelen om at «kysten var klar», og at politilederen varslet Cappelen om ressursinformasjonen i politiet og at han fikk «betydelige godtgjørelser» for dette i form av hasjpenger. Jensen nekter straffskyld, og hevder at Cappelen var en informant og kilde.

Eirik Jensen (59) forklarte seg om disse i begynnelsen av rettssaken, og nå sitter hasjbaronen Cappelen (50) i vitneboksen i Oslo tingrett sal 250. Han gir en helt motstridende forklaring, og hevder meldingene handlet om hans narkovirksomhet.

Noen av de mest sentrale SMS-ene basert på tiltalen mot Jensen, skjedde påska 2011.

Påskehasj

Politiet mener at Cappelen 20. april - dagen før skjærtorsdag - smuglet inn cirka 200 kilo hasj fra Nederland, noe Cappelen har tilstått. Cappelen er på det tidspunktet i Paris, mens Jensen er på påskefjellet i Røldal.

I ukene i forveien har Jensen og Cappelen møttes på Ekebergsletta 1. april, og Cappelen har hatt omfattende kontakt med sitt hasjnettverk. Mellom den antatte innførselen går det også meldinger mellom Jensen og Cappelen der Jensen spør hvordan Cappelen ligger an.

Da Jensen reiser til fjells sender han en melding til Cappelen om at han må kontakte ham på tjenestetelefon dersom det blir noen problemer på privaten eller om han trenger en prat.

«Stille og sol»

20. april, dagen påtalemyndigheten mener Cappelen innførte 200 kilo hasj fra Nederland, skriver Eirik Jensen:

«Nå ser det fint ut. Stille og sol».

- Hva betyr det? spør førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim Cappelen.

- Det betyr at det er det uproblematisk for meg å drive hasjimport, sier Cappelen.

Jensen sier han bare sendte meldingen for å rapportere at det var fint i fjellet.

Samtidig kom det fram at leveransen av hasj allerede var levert til Norge.

- Da har han høyst sannsynlig hatt kommuniksjon andre plasser, eller så har jeg vært forsinket med å si fra om det.

- Hva skal du da med stille og sol hvis hasjen allerede er framme? spør tingrettsdommer Kim Heger som har presset Cappelen for svar.

- Det er ikke noe virksomhet i etterkant av at partiet har kommet. Det er ingen kontrollert leveranse.

- Stoffet har kommet inn uten at Jensen har sendt stille og sol i forkant?

- Ja, svarer Cappelen.

- Han er solfaktoren

Han understreker imidlertid at han kanskje ikke har rukket å kommunisere at ting er kommer fram. Han flyr hjem igjen til Oslo fra Paris via København. 22. april, langfredag - to dager etter den antatte innførselen - sender Jensen igjen en melding til Cappelen klokka 21.48.

«Hei, lite å gjøre i påsken. Kun å sole seg. Trygt med rett solfaktor. Tilbake på jobb mandag.»

På spørsmål om hva dette betyr, svarer Cappelen:

- Det betyr at han har slappet av i påsken og kosa seg. «Trygt med rett solfaktor» betyr at så lenge jeg har han, så er det trygt å jobbe.

- Det er ikke solingstips til deg i påsken? spør statsadvokat Alfheim.

- Nei.

- Men hva konkret betyr det?

- At han er trygghet for meg. Han er solfaktoren, sier Cappelen.

På dette tidspunktet i forklaringen knekker nesten Eirik Jensen sammen i latter på den bakerste tiltalebenken. Jensen har satt seg bakerst sammen med forsvarer Sidsel Katralen framfor på benken foran med forsvarerne John Christian Elden og Arild Holden, som sitter like i nærheten av vitneboksen der Cappelen forklarer seg.

Under hele Cappelens forklaring følger Jensen med på den såkalte tidslinja påtalemyndighetene har utarbeidet, samtidig som han tar notater.

Værmelding

Jensen står på at meldingene bare dreier seg om været, mens påtalemyndighetene mener de viser noe helt annet.

Dagen før skjærtorsdag 2011, da de 200 kiloene skal ha kommet inn, er nemlig PTO (Politi og Toll Oslo) stengt fra klokka 14. Det er heller ingen på jobb på Spesielle operasjoner fra klokka 12 denne dagen.

- Og klokka 17.30 sender du en melding om at det ser fint ut og er stille og sol? Vet du noe om ressurssituasjonen på jobb da? spurte Spesialenheten-aktor Kristine Schilling Eirik Jensen i forrige uka.

- Nei. Jeg er inne i fjellet. Tusen meter over havet, og har ikke ringt inn til jobben.

- Visste du at det var lav bemanning da?

- Nei, det har jeg ingen formening om, svarte Jensen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling