Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Cappelen i uformelle samtaler med politiet: - Har vært kilde i over 20 år

Eirik Jensen blir eksaminert av sine egne forsvare. 

20170110 Gjermund Cappelen i retten, dag 2. Jensen-saken: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Oslo Tingrett, Rettsal 250. Forsvarer John Christian Elden og Arild Holden (Jensen) og Bendict de Vibe + Kaja de Vibe Malling (Cappelen) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
20170110 Gjermund Cappelen i retten, dag 2. Jensen-saken: Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Oslo Tingrett, Rettsal 250. Forsvarer John Christian Elden og Arild Holden (Jensen) og Bendict de Vibe + Kaja de Vibe Malling (Cappelen) Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Spesialenheten nå har gjennomført en nesten ti dagers utspørring av Eirik Jensen (59), skal den tidligere politilederens forsvarere begynne på sin utspørring.

Saken oppdateres fortløpende!

Jensen har blitt nødt til å svare på svært detaljerte spørsmål om hans kontakt med narkobaronen Gjermund Cappelen (50) og om sitt kontantforbruk.

Den ene av Jensens forsvarere, Arild Holden, leder utspørringen. Forsvarerne vil bestride at den tidligere politimannen har hatt et overforbruk på 1,4 millioner - slik Spesialenheten hevder. De vil også forsøke å overbevise retten om at kontakten med Cappelen var relatert til hans rolle som informant og kilde for Jensen. Forsvarerne vil prøve å rette opp det de mener er et skjevt inntrykk etter aktoratets utspørring.

- Kilde i over 20 år

Jensen er tiltalt for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj i perioden 2004 til 2013. Han er også tiltalt for å ha tatt i mot verdier for 2,1 millioner kroner. Han nekter straffskyld.

Jensens forsvarere viser til uformelle samtaler mellom Cappelen og politiet i januar i 2014 - like etter at Cappelen ble pågrepet og før Jensen ble pågrepet. Forsvarer Arild Holden sier dette ikke er avhør, og at ting tyder på at Cappelen ikke visste at det ble tatt opptak. Samtalene er fra 7. januar 2014, før Spesialenheten ble invovlert.

- Fordi jeg skjønner hvilken situasjon jeg er i, og jeg har ikke lyst til at dette skal eskalere mer. Jeg kunne tenke meg å få avslutte dette her. Jeg sitter på masse informasjon og har vært kilde i over 20 år fra før for Oslo politikammer, sa Cappelen i samtalen på cella.

- Jeg har løst mange saker fra før og jobbet i utlandet. Jeg har løst enormt med saker. Jeg har notert litt, jeg har tenkt, det er det jeg har å tilby, sa Cappelen.

- Er det riktig at Cappelen har løst enormt med saker? spør Holden.

- Ja, det er riktig, sier Jensen.

Hvordan er informasjonen kommet deg i hende?

- Med møter med Cappelen.

Jensen sier han tror han og Cappelen fra 2005 og framover har hatt 120-130 møter, minst.

- Ansikt til ansikt

Han sier informasjonen er blitt gitt i møter fordi SMS-kontakten kan leses med et inkriminerende blikk.

- Møtene er face to face, og da kommer informasjonen. Da har man med notisblokk og noterer det man får og man får oppfølgningsbestillinger på det som må sjekkes nærmere, sier han.

- Cappelen sier han har løst enormt mange saker. Har du hatt andre kilder? spør Holden.

- Ikke andre på samme nivå. Men å ha flere informanter i forskjellige miljøer gjør at man kan parallellkjøre dem, og det kan være nyttig. Jeg har hatt flere typer kilder på mange forskjellige nivåer, sier Jensen.

- Ingen kilder har frikort

I retten har det vært et tema om Jensen har lukket øynene for Cappelen i tillegg har det vært oppe «de beste er de verste» - at de gode informantene har god kjennskap om kriminalitet..

- Man har en kilde som produserer, det er det ikke tvil om. Hvis man nå stiller spørsmål, etterforsker man sine egne kilder? spør Holden.

- Det er sjeldent man gjør det. Men det som kan skje, og som var utbredt i gamle dager, er at det er en konkurransegreie i politiet å innhente informasjon. Det betyr at ingen kilder har frikort. Men den lokale kilde- og informantbehandler er sjeldent den som iverksetter tiltak mot kilden. At man lukker øyner for mindre ting, skal jeg ikke utelukke at skjer. Men er det ikke straffbare forhold av en større dimensjon, så er det andre team som iverksetter legale mottrekk, så man ikke selv skal rive ned forholdet til kilden, svarer Jensen.

Kodespråk

Holden ber retten ta fram tiltalen og se på den. Holden vil stille spørsmål ved begrep som «kontroll her», «stille», «solskinn» og «feiremodus over hele linja »som Spesialenheten mener er begrep Jensen bruker for å varsle Cappelen om at kysten var klar for hasjinnførsler.

Holden viser til en reise Jensen hadde til Kiel i juli 2011, da han reiste med sin tidligere samboer - som var stasjonssjef på Gardermoen - og en rekke motorsyklister. Spesialenheten mener Jensen kan ha fått penger av Cappelen på kaia før avreise.

På turen sender Jensen en SMS til Cappelen: «Jepp, nå er det feriemodus over hele linja».

Holden bemerker at dette er eneste gang hvor «feriemodus over hele linja» er brukt, selv om det ligger i tiltalen mot Jensen.

- Er dette reelt eller er dette en form for solspråk, værspråk? spør Holden.

- Det er en helt vanlig terminologi. Vi står på ferja og det er meldt fint vær.

- Hvem er det feriemodus for?

- Vi som er på ferie.

- Men du er jo tiltalt for å bruke uttrykket?

- Ja, det er vel straffbart da, svarer Jensen til latter fra salen.

- La oss si at uttrykket handler om ressurssitusasjonen. Er det noe ikke hele landet vet 15. juli?

- Nei, hele landet er på ferie.

«Stille og sol»

Jensen blir også framlagt «stille og sol»-meldinger han sendte da han var på påskefjellet i 2011.

- For meg betyr det at det stille og rolig oppe i fjellet og at det blir en fin ferie. Jeg har påskeferie. Og det er positivt å slappe av og komme seg litt vekk, svarer Jensen.

- «Stille og sol» går rett inn i tiltalen. Her gir du, ifølge aktoratet, klarsignal og opplyser om en bemanningssituasjon, at politiet er nedbemmanet ettermiddagen før Skjærtorsdag. Hva sier du til det?

- Det er aldri nedbemannet. Det er vaktledere er på jobb og PTO-kontoret er alltid bemannet, sier han.

Cappelen fikk latterkrampe

Jensen er også tiltalt for å gi varsler om hvorvidt Cappelen var i myndighetenes søkelys.

- Du har sagt at nå «brenner det». Har du noen gang gitt Cappelen beskjed til ham, fått noe informasjon via din jobb, eller andre steder, om at «nå jakter de på deg». Har du gått til Cappelen og sagt at han må dempe seg?

Han viser blant annet til en allerede omtalt episode der politiet Asker og Bærum lå på hjula til Cappelen med flere spaningsbiler.

- Har du kjennskap til den? spør Holden.

- Ja. Cappelen fortalte meg at han hadde blitt klar over at det lå en eller flere politibiler i eget kjølvann. Det Cappelen gjorde da, er egentlig litt artig. Han tok registreringsnummeret på bilen, ringte til Asker og Bærum politidistrikt og sier at han har informasjon til politiet om en politibil som kjører innover mot Oslo. Da blir han satt over direkte til spaningsleder på telefon. Da spør Cappelen om hvorfor de spaner på ham. Cappelen forteller meg og ler av dette i ettertid, og det gjorde faktisk jeg også, sier Jensen.

Cappelen får omtrent latterkrampe på tiltalebenken når Jensen forteller denne historien i retten.