KONTOR: Gjermund Cappelen var involvert i to virksomheter som hadde kontor her på Fornebu. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KONTOR: Gjermund Cappelen var involvert i to virksomheter som hadde kontor her på Fornebu. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Cappelen kan få strafferabatt for rekordtilståelsen

Men det er høyst usikkert om han kan bli tiltalt og dømt for å ha smuglet 20 tonn hasj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: - Jensen kan være utsatt for et komplott (krever abonnement)

(Dagbladet): Politiet skal ha beslaglagt i underkant av 500 kilo hasj i etterforskningen av nettverket til Gjermund Cappelen (47), som hevder polititoppen Eirik Jensen medvirket til innførselen.

Cappelen innrømmet først befatning med 80-90 kilo hasj i avhør hos politiet. I avhør med Spesialenheten for politisaker skal han senere ha forklart at han har smuglet inn «tonnevis» med hasj de siste 20 årene, og at Jensen har medvirket til dette. Enkelte medier har anslått totalomfanget til 20 tonn, uten at Cappelen skal ha klart å anslå dette helt nøyaktig.

Uansett har han i praksis innrømmet et langt høyere kvanta overfor Spesialenheten enn det politiet vil kunne bevise. Men hva kan han eventuelt bli tiltalt og senere dømt for?

- Ikke alltid nok - Det er mulig å dømme noen utelukkende basert på deres egen tilståelse. Men det er likevel naturlig å se tilståelsen i sammenheng med de andre bevisene, sier tingrettsdommer Rune Lium, som står bak dommerbloggen.

Markus Jerkø, doktorgradsstiendiat ved Universitetet i Oslo og ekspert på bevisvurderinger, sier innrømmelser ikke alltid vil være tilstrekkelig for å bevise at noe har skjedd utover enhver rimelig tvil, som er kravet i strafferetten.

- Det kommer an på hvordan tilståelsen har framkommet, om det for eksempel har vært press eller om vedkommende ønsker å implisere andre. Som regel må det være noen andre beviser til, sier Jerkø, som i likhet med Lium uttaler seg på generelt grunnlag.

Rabatt De fleste som tilstår, vil få en strafferabatt. Denne er ofte 25-30 prosent, men vil varierer med hva som er tilstått og saken ellers (se faktaboks). Rabatten kan bli høyere når noen tilstår mer enn det politiet har klart å finne beviser for.

- Hvis noen tilstår mer enn det politiet har bevist, og får en strengere straff på grunn av det, vil det normalt være 50 prosent tilståelsesrabatt på tilleggsstraffen, sier Lium.

Men hvis vedkommende kvalifiserer til maksstraff før tilleggstilståelsen, er det tvilsomt om vedkommende vil få ytterligere strafferabatt.

Hvis Cappelen skulle bli dømt for alt han har innrømmet, viser rettspraksis at han risikerer 21 år. I 2009 ble en nederlandsk mann for eksempel dømt til 21 års fengsel for innførsel av 2,3 tonn hasj i 2009.

Blir totalen lavere, kan også straffen bli redusert. I Wonderboy-saken konkluderte Høyesterett i 2008 med at 12 år i fengsel er utgangspunktet ved profesjonell innførsel av 700-800 kilo hasj.

Det er altså en viss forskjell på 500 kilo og 20 tonn.

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sier til Dagbladet at han har klare oppfatninger om de juridiske sidene av saken, men at han ikke vil kommentere detaljer.

TILSTOD: Gjermund Erik Cappelen. 
Foto: Privat
TILSTOD: Gjermund Erik Cappelen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg oppfatter at Asker og Bærum-saken ikke kommer til å bli så mye annerledes enn det de har tatt til nå, sier de Vibe.

Foreldelse? At forholdene går langt tilbake i tid, kan gi skjerpet straff.

- Langvarig virksomhet vil normalt være skjerpende. Samtidig kan det være at deler er foreldet, sier tingrettsdommer Lium.

Om foreldelse er en aktuell problemstilling for Cappelen i denne saken, er usikkert. Han er siktet etter Straffeloven § 162 3. ledd, som i utgangspunktet gir straffer fra 3 til 15 år, men som kan gi maksstraffen på 21 år hvis det bedømmes å være «særdeles skjerpende omstendigheter». I så fall er foreldelsesfristen 25 år. I saker som gir 15 års fengsel, er foreldelsesfristen derimot 15 år (se faktaboks).