HER FALT SKUDDENE: 27. mai 2011 ble en mann skutt i skulderen mens en annen unngikk kuleregnet. En svensk mann ble frikjent etter hendelsen som opprinnelig var en narkotikahandel, ifølge Oslo tingrett. En av de siktede i Cappelen-saken satt i bilen sammen med en av de fornærmede og ble vitne til skyteepisoden. Foto: DB-tipser
HER FALT SKUDDENE: 27. mai 2011 ble en mann skutt i skulderen mens en annen unngikk kuleregnet. En svensk mann ble frikjent etter hendelsen som opprinnelig var en narkotikahandel, ifølge Oslo tingrett. En av de siktede i Cappelen-saken satt i bilen sammen med en av de fornærmede og ble vitne til skyteepisoden. Foto: DB-tipserVis mer

Cappelen-medsiktet var vitne til drapsforsøk under narkohandel

Kom til møtet ved Texburger med mann som ble beskutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av de siktede i hasjsaken i Asker og Bærum, som er knyttet til etterforskningen av den korrupsjonssiktede politioverbetjenten Eirik Jensen, er siktet for å ha kjørt rundt i Oslo og levert hasj.

27. mai 2011 var han tilstede ved Texburger ved E18 på Skøyen i Oslo, under det Oslo tingrett mener var en narkotikaoverlevering. Noe gikk galt og en mann ble skutt med automatvåpen i det politiet mente var et regelrett drapsforsøk.

49-åringen, som har jobbet som rørlegger, hadde kommet til Texburger i en Volkswagen Transporter sammen med en da 44 år gammel mann. 49-åringen kjørte bilen. Like etter kom en da 26 år gammel mann fra Ski og en annen mann i en Ford Mondeo.

- Viss størrelse 44-åringen gikk ifølge retten ut av Transporteren med en sekk, og satte seg inn bak i Mondeoen.

- Møtet var avtalt på forhånd, og retten finner det mest sannsynlig at det dreide seg om en narkotikahandel av en viss størrelse, heter det i dommen fra tingretten.

Ifølge Oslo tingrett vekslet 44-åringen og en mann noen ord om penger i bilen før mannen dro fram en Browning pistol og skjøt to skudd mot sjåføren, og et skutt mot 44-åringen. De kom seg ut av bilen, og ble skutt etter seks ganger. En erfaren politibetjent var tilfeldig vitne til hendelsen, og sa han var sikker på at sjåføren ville bli drept, men han overlevde.

- Jeg hørte et par skudd og så begynte folk å løpe i panikk i alle retninger. Flere løp i all hast bort, sa et vitne til Dagbladet den gang.

Skulle smugle fra Amsterdam 49-åringen, som nå er siktet i Cappelen-saken, forsvant fra stedet i bil. 44-åringen som kom dit som hans medpassasjer, kom seg unna til fots. Mannen forklarte politiet først at han hadde vært alene i bilen, men endret forklaring etter at han ble konfrontert med at vitner hadde sett en person til i bilen.

Han vitnet senere i tingretten, og sa da at han så det ble avfyrt skudd inne i bilen.

En svensk mann som den gang var 28 år, ble dømt i tingretten for å ha stått bak drapsforsøket, men fullstendig frikjent i lagmannsretten, som mente det ikke var tilstrekkelig bevist at han en gang hadde vært i Oslo den dagen.
  «Lyssky avtale» 28-åringen forklarte samtidig i retten at han hadde en kobling til de to som ble beskutt, og at han våren 2011 hadde blitt kontaktet av en svensk «businessmann», som trengte hjelp med et hasjkjøp fra Nederland. 28-åringen forklarte at han skulle få hjelp av 44-åringen til å smugle hasjen til Norge først, «for å unngå for mange grenseoverganger».

Han forklarte videre at han møtte 44-åringen på et hotell i Amsterdam, hvor han kunne teste ulike kvaliteter av hasj, som nordmannen skulle ha skaffet. De to nordmennene nektet å forklare seg om den beskrevne hasjavtalen i retten.

Men mannen som ble skutt, forklarte at han hadde fått beskjed om å levere en lapp til en person, og at dette senere ledet til møtet utenfor Texburger. Retten kaller det hele en «lyssky avtale».

49-åringen fra Oslo, som var vitne i Texburger-saken, ble varetektsfengslet på nytt i Cappelen-saken i forrige uke. Han klarte da ikke å møte selv i retten, da han er nedbrutt og langt nede. Mannen har ikke vært i stand til å gjennomføre avhør etter at han ble varetektsfengslet før lille julaften i fjor, opplyser hans forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.

Hovedmannen Den antatte hovedmannen Gjermund Erik Cappelen (47), har forklart at han har hentet tonnevis av hasj til Norge de siste 20 årene. Store deler av dette skal ha kommet via Amsterdam.

Sønnen hans (26) ble pågrepet med nesten tre millioner i kontanter i bilen, da han var på vei til Amsterdam rett før jul i fjor. 26-åringen har forklart at han ikke visste opphavet til pengene, og at det var faren som hadde lagt dem i bilen, men at han skjønte at de ikke stammet fra lovlig virksomhet.

Det er etter det Dagbladet kjenner til ikke noe som knytter Cappelen til hasjavtalen som endte blodig ved Texburger.

Asker og Bærum-politidistrikt ønsker ikke å kommentere noen deler av etterforskningen mot Cappelen og de andre siktede.