ETTERLYST: Advokat Fridtjof Feydt forsvarer 38-åringen som ikke har møtt i retten i dag. - Han er etterlyst, opplyser han. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ETTERLYST: Advokat Fridtjof Feydt forsvarer 38-åringen som ikke har møtt i retten i dag. - Han er etterlyst, opplyser han. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Cappelen-medtiltalt 38-åring møtte ikke i retten. - Han er etterlyst

Rettssaken startet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Rettssaken mot Gjermund Cappelen og sju andre narkotikakriminalitettiltalte mennene startet kl. 09.00 i Asker og Bærum tingrett i dag.

Det eneste Cappelen sa til pressen før retten ble sagt, var at han ikke ønsket å bli tatt bilde av. Deretter håndhilste han på de nærmeste tiltalte og forsvarerne.

På spørsmål fra dommeren om yrke svarte Cappelen:

- Selvstendig næringsdrivende.

Cappelen har innrømmet befatning med nesten 1,4 tonn hasj, og han er sammen med det politiet mener var hans to nærmeste medhjelpere tiltalt for å ha utgjort en organisert kriminell gruppe.

Etterlyst Politiet mener alle de sju medtiltalte figurerer med kallenavn i Gjermund Cappelens håndskrevne hasjregnskap. En 51 år gammel rørlegger som ifølge politiet ble kalt «Legg», en kortform for nettopp rørlegger, og en mann (38) politiet mener ble kalt «St», møtte ikke i retten i dag.

51-åringen har gyldig fravær pga sykemelding. Det har ikke 38-åringen. Mannens forsvarer Fridtjof Feydt sier i retten at han ikke vet hvor tiltalte er nå.

- Jeg har hatt tre konferanser med ham, den siste for en måned siden. Jeg har ikke hørt fra ham siden og ikke fått tak i ham. Jeg vet han er etterlyst nå, sier Feydt i retten.

Mannen er tiltalt for befatning med åtte kilo hasj, og er ikke tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen. Han nekter straffskyld.

Dommeren konkluderte med at Feydt kan følge saken videre på vegne av sin klient de første dagene.

Skulle forklart seg først Etter planen skulle den 51 år gamle Oslo-mannen forklare seg først i saken, men han er altså ikke til stede i rettssalen.

Hans forsvarer, advokat Vegard Aaløkken, har tidligere sagt til Dagbladet at mannen ikke har vært i stand til å ta stilling til straffskyld på grunn av dårlig helse. Mannen har heller aldri avgitt forklaring til politiet i saken på grunn av dårlig helse.

TILTALT: Rettssaken mot Gjermund Cappelen starter mandag.
TILTALT: Rettssaken mot Gjermund Cappelen starter mandag. Vis mer

I dag møter han heller ikke i retten.

Politiet mener 51-åringen har vært en av Cappelens nærmeste medarbeidere i hasj-ligaen.

Slik svarer de på tiltalepostene Aktor Lars Erik Alfeim har forbeholdt de seks tiltalte til stede den omfattende tiltalebeslutningen. Som ventet svarte Gjermund Cappelen «ja» på tiltalepostene. Han erkjenner i det store og hele hele straffskyld for oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj. Og han erkjenner å ha vært en del av organisert kriminell gruppe. Men han er ikke enig i navnene som står på mottakersiden av hasjen i tiltalen.

En 63-åring fra Rykkinn som politiet mener gikk under kallenavnet «China» nekter straffskyld i de mest alvorlige punktene om organisert kriminalitet og oppbevaring og salg av store mengder hasj. Han erkjenner oppbevaring av nesten 51 gram hasj. Han nekter for oppbevaring av nesten 2,6 millioner kriminelle kroner.

Det sammen gjør en 61-åring fra Rykkinn. Mannen politiet mener ble kalt «Nord» erkjenner straffskyld for oppbevaring av en mindre mengde hasj, og nekter for å ha vært en del av en organisert kriminell gruppe og for alvorlige narkotikaforbrytelser.

To av de tiltalte, en 45-åring og en 47-åring politiet mener gikk under navnene «Øst» og «Cruise» erkjenner delvis straffskyld for oppbeavring av hasj, men mener mengden som ble oppbevart skulle tilsi at de ble tiltalt for for grov narkotikaforbrytelse og ikke etter særdeles skjerpende omstendigheter.

Tiltalte politiet mener ble kalt «Opak», en norskpakistaner fra Oslo, erkjenner straffskyld for kjøp av 113 kilo hasj og salg av 70 kilo hasj.

De to tiltalte som ikke er til stede i retten fikk altså ikke svart på hvordan de stiller seg til tiltalen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram