IRRITERT: Gjermund Cappelen ble i dag irritert på Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Saken mot de to har nå pågått i til sammen tolv dager, og er berammet til 1. februar. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IRRITERT: Gjermund Cappelen ble i dag irritert på Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Saken mot de to har nå pågått i til sammen tolv dager, og er berammet til 1. februar. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Jensen-saken

Cappelen morsk på Jensen etter fliring. Så begynte advokatene å krangle

Gjermund Cappelen og Eirik Jensen sitter bare to meter unna hverandre i retten. Det førte til temperatur på ukas siste rettsdag.

Statsadvokat Lars Erik Alfheims utspørring av Gjermund Cappelen er fredag helt i sluttfasen. Statsadvokaten har gått detaljert gjennom de siste åra av hasjbaronens liv før han ble pågrepet 19. desember 2013.

Det ble temperatur i retten på ukas siste dag etter at det har blitt brukt svært mye tid på å høre Cappelens tolkninger av tekstmeldingene han sendte både med medlemmene av hasjligaen og Eirik Jensen.

Cappelen hevder at Jensen holdt ei hånd over hasjvirksomheten og varslet ham om politiets ressurssituasjon og annet mot betaling. Eirik Jensen nekter straffskyld.

JENSEN-SKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir de siste oppdateringene i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Han mener Cappelens forklaring om et kriminelt samarbeid er oppspinn. Jensens forklaring er at Cappelen var hans informant og kilde.

Direkte angrep

Cappelen gikk i dag til direkte angrep på denne delen av Jensen forklaring. Etter at Cappelen 14. november 2013 mottar omkring 322 kilo fra Spania, tekster han både med Jensen og hasjnettverket.

Jensen sier «Greier vi en avslutning denne uka?», noe Cappelen hevder er et endelig oppgjør etter leveransen i november. Alfheim leste opp flere meldinger mellom de to der de blir enige om å rekke noe før jul.

Cappelen hevder dette også handler om et sluttoppgjør. Cappelen blir spurt ut om en ny meldingssekvens mellom han og Jensen og bryter plutselig inn i Alfheims opplesning:

- Jeg reiser ikke og bruker ikke tida mi på å reise rundt med fly eller bil for å skaffe Eirik Jensen informasjon. Det kan jeg si med en gang. Han kan ikke mase på meg. Det har jeg ikke tid eller lyst til. Jeg er ikke sponsor for Oslo politidistrikt og kaster bort masse tid på det, sier Cappelen bestemt.

- Det er overskuddsinformasjon han fikk av meg, sier han om informantvirksomheten.

Jensen fnyser

Jensen fnyser av Cappelens forklaring - slik han har gjort flere ganger i løpet av ankesaken. De to sitter bare omkring to meter fra hverandre når Cappelen er i vitneboksen og Jensen på tiltalebenken.

- Det er ikke noe å le av, Eirik, sier Cappelen stramt til Jensen.

Lagdommer Kristel Heyerdahl måtte bryte inn og si at de to ikke skal snakke til hverandre.

- Det er ikke noe å le av. Det kan han holde seg for god til, sa Cappelen, som fikk siste ordet, før Jensen igjen tok på seg brillene og tittet ned i tidslinjene igjen.

- Finner på noe

Utspørringen fortsetter like etter, og det ble igjen temperatur da forsvarer John Christian Elden igjen kritiserte statsadvokatens utspørring.

Det skjedde da Cappelen ble konfrontert med en reise til København, der Alfheim fortale ut fra tidslinjen, hvem Cappelen møtte. Elden mener Cappelen tilpasser forklaringen sin til etterforskningen og Spesialenhetens tidslinjer.

- Det er mye lettere å huske det man finner på enn hva som faktisk har skjedd.

- Nå hører jeg Elden si at Cappelen finner på en forklaring. Juryen hører dette og dette er en måte å påvirke juryen på som jeg liker dårlig, sier Alfheim tydelig irritert.

- Bare tull

Også Cappelens forsvarer Benedict de Vibe bifalt Alfheims uttalelse fra bakerste benk. Etter retten ble hevet, sier de Vibe følgende til Dagbladet:

- Dette er bare tull. Det handler om i hvilken rekkefølge meldingene blir lest opp. Det kanskje verste var når Elden sier at Jensen nærmest husker disse møtene, sier de Vibe.

- Vi får vente til vi får spilt av hva han forklarte i tingretten. Han husket jo nesten ingenting, så nå får vi se hvordan han har konstruert hukommelsen sin når han begynner utspørringen om en ukes tid, sier de Vibe.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir de siste oppdateringene i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Dommeren brøt inn

Elden mener at det legges for mye vekt på tidslinjene under utspørringen og at de mer eller mindre blir brukt som fasit til tross for at Cappelen sier at han ikke husker hva som egentlig skjedde.

Lagdommer Kristel Heyerdahl måtte igjen bryte inn i forhandlingene da Alfheim og Elden igjen kjeklet. Hun påpeker at tidslinjene har vært kjent for aktørene i lang tid og at mange opplysninger der ikke er bestridt.

- Dokumenter og spaning er kjent for alle. Jeg har vanskelig for å se noe praktisk formål ved at man endrer rekkefølgen spørsmål stilles på, sier Heyerdahl som mener det kommer tydelig fram i retten hva Cappelen husker og ikke.