Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Cappelen om hvordan han ble hasjbaronen: - Han kunne sole seg i glansen samtidig som jeg drev med kriminalitet

Gjermund Cappelen forteller om barndom og oppvekst.

FORKLARER SEG: I dag startet hasjbaron Gjermund Cappelen sin forklaring. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARER SEG: I dag startet hasjbaron Gjermund Cappelen sin forklaring. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) startet i dag sin forklaring i Oslo tingrett. I tre uker i retten, har Eirik Jensen (59) forklart seg, men nå er det mannen som har snakket den tidligere politilederen inn i saken som skal forklare seg.

Cappelen ville fortelle retten litt om sin egen bakgrunn og hvordan han endte opp som kriminell og rusbruker.

- Ganske tidlig skeiet jeg ut. Min mor og far skilte seg da jeg var fem år. Jeg kom i en ny familiesituasjon hvor jeg hadde problemer. Så begynte jeg å gjøre det dårlig på skolen. Jeg begynte å røyke sigaretter da jeg var 9-10 år. Da jeg var 12-13 år begynte jeg å henge med en nabogutt, som var en venn av denne rørleggeren. Vi begynte å røyke hasj sammen og gjøre innbrudd, sier Cappelen.

Kriminalitet og hasj

Han forklarer videre at han i stedet for å være en del av familien, ble en del av en vennegjeng som holdt på med kriminalitet og hasj.

- På midten av 80-tallet begynte det å eskalere i kilosklassen. Tjene penger, men hasjvirksomheten tok større og større tid, sier Cappelen, som deretter forklarer om første gang han ble satt i varetekt som følge av dunjakketyverier i 1987.

- Jeg lærte ikke noe av det og fortsatte å selge hasj. Jeg fikk en ny sak i 1988. Da ble jeg siktet og tiltalt for 15 kilo hasj. Jeg fikk dom, og ble sittende i fengsel fram til våren 1991.

Jensen er tiltalt for å ha medvirket til innførsel av 13,9 tonn og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner i hasjpenger av Cappelen for dette. Jensen nekter straffskyld

STARTER I DAG: I dag, 31. januar, startet Gjermund Cappelen sin forklaring i retten. Video: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Stoffet tok overtaket

Cappelen forteller at han fikk et nettverk i fengsel og at han fortsatte med salg med en gang han kom ut.

- Jeg viklet meg inn i ny sak bare måneder etter jeg slapp ut. Jeg ble tiltalt for medvirkning til hundre kilo hasj og ble varetektsfengslet i to måneder i 1992, sier Cappelen som fikk en knekk under det varetektsoppholdet og han begynte å henge i miljø som brukte kokain og heroin.

- Stoffet tok litt overtaket. Heroin blir man avhengig av ganske raskt. Og det ble jeg, sier Cappelen, som deretter begynner å forklare om første møte med Eirik Jensen.

- Den saken med de hundre kiloene kom opp i januar 1993 og jeg ble frifunnet i lagmannsretten. Samtidig med dette holdt jeg på med narkotika og salg av hasj.

- Jeg ble raskt pågrepet igjen, og der startet historien med meg og Eirik. Oslo-politiet spanet på meg og har opplysninger om at jeg selger hasj i stor skala og jeg ble pågrepet Oslo Plaza i mars 1993.

Traff hverandre i fengsel

Cappelen forteller at da han satt i varetekt, var Eirik Jensen en av dem som deltok i etterforskningen av saken.

På den tida var Cappelen skikkelig dårlig og lå på Ullersmo og hadde kramper på grunn av misbruket sitt, forteller han.

- Eirik kom jo inn. Han var jo en veldig hyggelig, men tøff type. Han skjønte at jeg hadde det vanskelig og kunne gjerne prøve å hjelpe meg. Han ville ha informasjon om hva som skjedde i det kriminelle miljøet. Jeg må innrømme at det gjorde jeg. Jeg fortalte Eirik om en del ting, sier Cappelen.

- Jeg vet ikke om Eirik skjønte den sommeren at jeg drev med hasj, men han skjønte etterhvert at jeg var kriminell. Han fikk jo mye forskjellige drypp om kriminalitet og at jeg hang med kriminelle, sier Cappelen, som forteller at han høsten 1993 gikk inn i et samarbeid med Jensen for å oppklare en sak.

Satte inn penger på konto

- Jeg ble kriminell i den saken. Jeg måtte gjennomføre straffbare handlinger for å oppklare den saken. Etter den skjønte Eirik at han kunne gjøre suksess hvis jeg gjorde ting utover det vanlige og han strakk seg som politimann, sier Cappelen.

Cappelene forteller han tjente bra med penger i forbindelse med denne saken.

- Og det skjønte Eirik. Vi fortsatte å henge sammen og snakket om hva som skjedde. Han visste jo hva jeg drev med, fordi vi hadde tett kontakt. Først spurte jeg han om penger fordi han klaget over dårlig politilønn. Først sa han nei. Etter hvert sa han greit og da satt jeg inn 10 000 kroner på kontoen hans på Lysaker. Jeg mener det var høsten 1993, sier Cappelen.

Cappelen beskriver 1993 som et skjæringspunkt på at han ga Jensen ifnormasjon og at de begynte å involvere seg i en felles virksomhet.

- Han kunne sole seg i glansen med politisuksess samtidig som jeg drev med kriminalitet, sier Cappelen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling