SVARER: I dag svarer Gjermund Cappelen på spørsmål fra statsadvokaten om hasjvirksomheten og kontakten med Jensen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
SVARER: I dag svarer Gjermund Cappelen på spørsmål fra statsadvokaten om hasjvirksomheten og kontakten med Jensen. Foto: Trym Mogen / DagbladetVis mer

Jensen-saken

Cappelen om SMS-ene: - Utad ser det ikke kriminelt ut

Hasjbaron Gjermund Cappelen forteller om sitt nære forhold til Eirik Jensen.

Gjermund Cappelen (51) og statsadvokat Lars Erik Alfheim har allerede møttes i retten en håndfull ganger, der Bærums-mannen har måttet gå gjennom sitt intrikate hasjregnskap med fiffige kallenavn og koder.

I dag går han gjennom det igjen i utspørringen for Borgarting lagmannsrett, og mens Cappelen igjen må forklare en domstol om hasjtyper som «F12», «Good» og «Grete Beate».

Følg saken direkte her

Cappelen er allerede domfelt for innførsler og befatning med over 16 tonn hasj, men har anket straffeutmålingen på 15 års fengsel.

I lagmannsretten skal det imidlertid både føres bevis for at Cappelen var så stor på hasjimport som han var, samtidig som Cappelen forklarer at Jensen hjalp ham mot betaling.

Jensen nekter straffskyld.

- Ble plagsomt

Cappelen går i dag mer i detalj på hvordan kontakten mellom ham og Jensen var.

- Vi har tekstet mest med svarte telefoner, våre egne telefoner. Det er masse tekstmeldinger, gjerne hver eneste dag, måned etter måned, år etter år, sier han.

CAPPELEN: Gjermund Cappelen forklarer seg om hasjselgerne sine. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Vi hadde så mye kontakt at det ble plagsomt. Hadde noen sjekket min telefon ser den kommunikasjonen med Eirik helt tilforlatelig ut, det er ikke før du setter det i en kontekst at du skjønner hva som har skjedd. Utad ser det ikke kriminelt ut, sier Cappelen og viser til det såkalte blomsterspråket, et slags kodespråk.

Han får spørsmål fra Alfheim om hvordan kontakten er med Jensen i forbindelse med innførsler, og svarer at han oppdaterte Jensen fortløpende på hva han foretok seg i forbindelse med virksomheten.

Ifølge Cappelen visste som regel alltid Jensen hvor han befant seg, og om han for eksempel skulle til Nederland for å bestille nye varer. Han sier i retten at grunnen til at han forteller dette er for at Jensen skal ha oversikt over hva han gjør og hva som skjer videre.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Han har jo et liv han også og et arbeid som politimann han skal skjøte. Det har nok vært stressende for ham å ha denne businessen gående med meg, sier Cappelen.

- Kommunisert på flere telefoner

Det er funnet 1522 kommunikasjonshendelser mellom Jensen og Cappelen og over 1300 SMS-er. Påtalemyndigheten har tidligere opplyst at de mener de to hadde langt mer kontakt. Det hevder også Cappelen.

DIREKTE: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir deg siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Opp gjennom åra har jeg hatt masse telefoner. Med Eirik har jeg kommunisert mest på den offisielle telefonen, min offisielle, men også innslag av andre svarte telefoner.

Som både Jensen og Cappelen har forklart tidligere, og som de er enige om, var starten av forholdet deres basert på at Cappelen skulle gi Jensen informasjon.

- Men så endte vi et helt annet sted. Vinteren 93-94 samarbeidet vi om min hasjinnførsel. Hans primæroppgave var å passe på at ikke laster ble tatt og at ingenting skjedde med meg og mine nærmeste, gjentar Cappelen.

Jensen nekter straffskyld for korrupsjon, men har selv erkjent at forholdet til Cappelen ble for tett. Ifølge Cappelen var det meget tett.

- Han har også vært en personlig venn av meg og har brukt mye tid på sønnen min og mitt narkotikamisbruk. Han har passet på meg. Moren min sa i tingretten at han har vært en farsfigur for meg, og han har vært som en pilar i livet mitt som har passet på og vil meg vel, sier Cappelen og legger til:

- Men det verste som skjedde var at vi traff hverandre, vi har ødelagt hverandre.

Møttes mye

Cappelen forteller at de to møttes ofte, og at de ofte snakket om personlige og familiære problemer.

- Det var når vi traff hverandre at vi snakket om de personlige tingene, men vi hadde flere agendaer under møtene. Vi kommuniserte mye på tekstmeldinger om penger og når ting skjer, men når vi først treffes handler det ikke kun om narkotika, men også om hva som skjer ellers i livet. Det kan være barn, foreldre, damer, sier han.

Cappelen kjenner blant annet to av Jensens tidligere samboere, og bodde en periode sammen med Jensen og eks-samboeren da han slet veldig med narkotikamisbruk.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer