Eirik Jensen og Gjermund Cappelen-saken:

Cappelen presenterte liste med krav i avhør: - Ville ikke møte Eirik Jensen i retten­

Krevde beskyttelse etter å ha snakket Jensen inn i saken.

I RETTEN FORRIGE GANG: Gjermund Cappelen og advokat Benedict de Vibe i retten i Asker og Bærum tingrett i hasjoppbevaringssaken.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I RETTEN FORRIGE GANG: Gjermund Cappelen og advokat Benedict de Vibe i retten i Asker og Bærum tingrett i hasjoppbevaringssaken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gjermund Cappelen har i avhør med Spesialenheten stilt konkrete krav for å fortelle alt han vet.

* Cappelen krevde å bli tatt inn i vitnebeskyttelsesprogrammet. Etter det Dagbladet erfarer har dette blitt avvist av politiet.

* Kona og barna måtte få beskyttelse.

* Cappelen ønsker å sone straffen i et utenlandsk fengsel.

* Han vil ha strafferabatt.

* Han ville ikke møte Eirik Jensen i retten.

Ikke gjennomslag

Det siste kravet får han ikke oppfylt. Men forsvarerne har sørget for at de skal sitte så langt som mulig fra hverandre. Cappelen nærmest dommerne, Jensen nærmest publikum.

Det er uklart om han får gjennomslag for noen av de andre, og Dagbladet får opplyst at Cappelens krav vil bli tema under rettssaken. Årsaken skal være at påtalemyndigheten ikke har tatt stilling til alle kravene. Riksadvokaten skal ha vært involvert i prosessen, og Tor-Aksel Busch må regne med å få spørsmål om dette når han skal vitne.

Eirik Jensen har flere ganger hevdet at Cappelen må ha fått spesialavtaler med påtalemyndigheten. Dette blir kategorisk avvist av Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe.

- Det er ikke inngått noen avtaler om spesielle soningsforhold eller sikringstiltak, sier de Vibe til Dagbladet.

- Temaet om strafferabatt dukker opp i enhver straffesak. Jeg holder selvsagt en åpen dialog og informerer min klient, slik jeg plikter, om hvilken betydning en uforbeholden forklaring og medvirkning til oppklaring har for straffeutmålingen, påpeker de Vibe.

Jensens forsvarer, advokat Arild Holden, ønsker ikke å kommentere saken.

Bekymret

Gjermund Cappelen ble pågrepet sent på kvelden i sitt hjem den 19. desember 2013. Det ble starten på opprullingen av Cappelens hasjliga.

Dagbladet er kjent med at Cappelen i hele varetektstiden har vært svært bekymret for familien. Selv om han satt på brev- og besøksforbud, krevde han hele tiden å få ringe til kona og barna.

Cappelen nektet for det meste i begynnelsen av etterforskningen, men etter hvert fortalte han mer om sitt hasjimperium. Da fremsatte han samtidig kravet om strafferabatt.

I avhør erkjente Cappelen stadig større kvanta hasj. Politiet konfronterte Cappelen med at han hele tiden var opptatt av strafferabatt, og om han mente han hadde bidratt nok til å fortjene det.

Cappelen svarte at det får tiden vise - men han var glad for at straffen hans kommer i rettssaken mot Eirik Jensen.

Dagbladet kjenner til at Jensens forsvarere har merket seg dette med interesse. I rettssaken vil det bli stilt spørsmål om hva slags avtale som ligger til grunn for dette. Asker og Bærum tingrett avsa meget strenge dommer mot de andre medlemmene i Cappelens hasjliga.

Etter det Dagbladet erfarer er Cappelen fullt klar over Eirik Jensens utsagn om at han ikke vil spare noen i rettssaken og vil fortelle alt - også hvilke tunge kriminelle som Cappelen angivelig skal ha tystet på. Dette skal være bakgrunnen for Cappelens krav om beskyttelse for seg selv og familien.

- Selvfølgelig frykter han for egen sikkerhet. Det er det som bekymrer ham mest, sier de Vibe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer