RETTSSAKEN STARTER MANDAG: Totalt er åtte menn tiltalt for befatning med totalt 1,4 tonn hasj. Grafikk: Kjell Erik Berg
RETTSSAKEN STARTER MANDAG: Totalt er åtte menn tiltalt for befatning med totalt 1,4 tonn hasj. Grafikk: Kjell Erik BergVis mer

Cappelen reiste 64 ganger til Amsterdam på åtte år

- Nødvendige for møter og for å lage avtaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag starter rettssaken mot Gjermund Cappelen (48) og sju andre menn som er tiltalt narkoktikaforbrytelser. Cappelen har innrømmet befatning med nesten 1,4 tonn hasj, og han er sammen med det politiet mener var hans to nærmeste medhjelpere tiltalt for å ha utgjort en organisert kriminell gruppe.

I etterforskningen av «hasjbaronen» Gjermund Cappelen har politiet avdekket at 48-åringen har hatt en omfattende reisevirksomhet. Han har vært verden over, men det er to land som skiller seg ut: Nederland og Danmark. Politiet mener Cappelens hovedleverandør av hasj var i Nederland, og at han har hatt kontakt med mellommenn i Danmark, får Dagbladet opplyst.

64 turer I årene 2005 til han ble pågrepet i 2013 har Cappelen vært på tur til Amsterdam hele 64 ganger, får Dagbladet opplyst. En av de medtiltalte som politiet mener ble kalt «China» i Cappelens hasjregnskap og som anses å være Cappelens nærmeste hasjpartner, har reist til Amsterdam 54 ganger i løpet av samme periode, mener politiet.

- De aller fleste turene til Nederland har med hasj å gjøre. Det kan ha vært noen hyggeturer også, men i all hovedsak om hasj. Turene var nødvendige for å gjennomføre møte og lage avtaler, og eventuelt forsikre seg om at ting kom da de skulle. Og han dro ned med penger. Det var en kolossal reisevirksomhet, både business og pleasure, mest business for å tilrettelegge virksomheten hans, sier advokat Benedict de Vibe, Cappelens forsvarer, til Dagbladet.

Politiet mener Cappelen og hans medhjelper dro sammen til Amsterdam 18 ganger og at de dro hver for seg til hovedstaden med få dagers mellomrom.

Ble diamantmedlem Cappelen reiste også mye til København i løpet av åtteårs-perioden. Hele 47 turer ble det i årenes løp, 37 av dem etter 2010. Ifølge politiet var mange København-turer også mellomlandinger til mer eksotiske reisemål som Thailand, Mauritius og Maldivene.

- Han hadde et millionbudsjett på reising i året. Noe måtte han jo bruke penga på, sier de Vibe.

Cappelen opparbeidet seg raskt bonuspoeng til å bli blant SAS´ mest eksklusive kunder, nemlig et såkalt Eurobonus-diamantmedlem.

TILTALT: Rettssaken mot Gjermund Cappelen starter mandag.
TILTALT: Rettssaken mot Gjermund Cappelen starter mandag. Vis mer

Det mest eksotiske reiseåret i perioden politiet har gransket var 2009, hvor han i tillegg til turer til Amsterdam og København skal ha reist til London, Paris, paradisøya Mauritius og Thailands hovedstad Bangkok.

Det lyktes ikke Dagbladet å komme i kontakt med statsadvokat Lars Erik Alfheim før helga. Han har tidligere ikke ønsket å kommentere denne delen av etterforskningen.

Cappelen erkjenner straffskyld etter tiltalen. De øvrige tiltalte nekter i det store og hele straffskyld. Det er satt av seks uker til rettssaken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram