Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen-saken

Cappelen særbehandles i fengsel: Får spesialtransport til advokaten og skal ha ringt vitner hjemmefra

Eirik Jensens forsvarere reagerer på det de kaller særbehandling av hasjbaronen. - Hadde ikke gått uten.

NY RUNDE: Denne uka starter Spesialenheten grillingen av Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Nå er det Gjermund Cappelen som igjen må ta plass på tiltalebenken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY RUNDE: Denne uka starter Spesialenheten grillingen av Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett. Nå er det Gjermund Cappelen som igjen må ta plass på tiltalebenken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen begynner Spesialenhetens grilling av den tidligere politioverbetjenten Eirik Jensen.

Det skjer etter 16 rettsdager med hasjbaronen Gjermund Cappelen i hovedrollen i ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Plassert i vitneboksen - halvannen meter unna tiltalebenken der Jensen sitter - har Cappelen forklart seg og svart inngående på spørsmål om sitt lange kriminelle liv. I den historiske ankesaken er imidlertid omstendighetene helt spesielle.

Fraktes til advokaten

Hver eneste dag blir Cappelen fraktet med bil fra Ila fengsel, der han har sittet i varetekt i snart fem år. I pausene i retten oppholder 51-åringen seg i kjelleren i Oslo tinghus før han blir fraktet tilbake til fengselet i Bærum.

Men under rettssaken har Cappelen også privileger som få andre varetektsfengslede tiltalte i Norge opplever. Han blir nemlig framstilt på kontoret til advokat Benedict de Vibe like ved tinghuset for å rådføre seg og gjennomgå dokumenter med advokaten. Den vanlige praksisen i Norge er at advokater må ta med dokumenter og besøke klientene sine i fengsel.

Dagbladet vet også at flere av dem som jobber tettest på Cappelen har reagert på særbehandlingen av mannen som ble dømt til 15 års fengsel i norgeshistoriens største hasjsak i Oslo tingrett.

- Dette er ikke noen vanlig sak. Den går over fem måneder, han har forklart seg i fire uker, og det ligger til grunn 50 avhør i saken. Det skiller denne fra alle andre saker. Hadde det vært oversiktlig og greit, hadde jeg bare tatt dette med ham på Ila, sier advokat Benedict de Vibe.

- Jensen forskjellsbehandles

Jensen er som kjent en fri mann for øyeblikket, og Spesialenheten har selv sagt de ikke fant noen grunn til å fengsle ham etter dommen på 21 år i tingretten. Jensen har anket hele dommen.

Cappelen er varetektsfengslet fordi det er særlige forhold som styrker mistanken - blant annet hasjbaronens tilståelse. Samtidig er det lagt til grunn at det vil svekke allmennhetens rettsfølelse om han går fri.

- Jeg opplever at lagmannsretten er innstilt på å legge forholdene til rette for at forberedelsene ikke skal være så ulike. Jensen er fri, og hvis de hadde vært restriktive og ikke framstilt Cappelen på mitt kontor, hadde det ødelagt advokatkontoret. Da måtte jeg sittet på Ila til midnatt hver dag. Det hadde ikke gått, sier de Vibe.

- Så dette er ikke noe forskjellsbehandling av en tiltalt som har samarbeidet med politiet?

- Overhodet ikke. Forskjellsbehandlingen er av Jensen, som fikk 21 år i tingretten, og ikke er varetektsfengslet, sier de Vibe.

- Servicevirksomhet

Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, reagerer på behandlingen Cappelen får.

- Jeg har flere ganger prøvd å få klienter kjørt til advokatkontoret, men aldri fått lov. Politiet har aldri villet gjøre det, sier han.

- Det er flott at politiet har muligheten til å drive slik servicevirksomhet. Jeg bare håper de gjør det for flere tiltalte framover. Det kan ikke være noe reservetiltak her, sier han.

- Ringte vitner hjemmefra

Noe annet som overrasket Jensens forsvarere under Cappelens vitnemål, var telefonsamtaler han tok hjemmefra da han ble framstilt for fengsling. Ifølge Cappelen ringte han blant annet den hvitvaskingsdømte finansakrobaten Pål Gruben hjemmefra. En slik samtale fra fengselet ville blitt overvåket, og Gruben betegnes som et viktig vitne i den pågående straffesaken.

- At han fikk komme hjem under framstillinger og ringe hvem han ville fikk vi vite samtidig som dere i retten. Det forklarer kontakt med vitner som endrer forklaringer og kommer på nye ting underveis. Det er mange viktige vitner i denne saken, og vi noterer oss at han har kontakt med flere, sier Elden.

Han sier mulig vitnepåvirkning, med utspørring av vitner som har endret forklaring fra avhørene til utspørring i retten, vil bli et naturlig tema for forsvarerne.

- Det er viktig for oss at vi vet at Cappelen hadde muligheten til fri kontakt med disse, sier Elden.

Forsvarer de Vibe påpeker imidlertid at Cappelen ikke har noen restriksjoner og kan snakke med hvem han vil fra fengselet, og at han er i tvil om disse samtalene faktisk ble gjort hjemmefra.

JENSEN-SAKEN: Jensen-saken fortsetter med kommentator Martine Aurdal og reporter Trym Mogen direkte fra Oslo tinghus. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Overrasket over TV-detalj

Når retten settes igjen tirsdag morgen, skal Eirik Jensen grilles av Spesialenheten. Den tidligere politioverbetjenten sier at han nå er klar for å fortelle alt i saken der han fikk 21 års fengsel i tingretten.

Det har vært ti dagers rettsfri siden Cappelen avsluttet sin forklaring, der Jensens forsvarere forsøkte å tegne et bilde av en løgnhistorie som er tilpasset nye bevis. Cappelen selv står på at han forteller sannheten.

Under utspørringen fra Jensens forsvarere kom han imidlertid med nye opplysninger om tida i varetekt. De fire første ukene satt han på full isolasjon i Ila, men hadde både tilgang til radio og aviser. I retten fortalte han også at han hadde fått med seg enkelte detaljer i saken etter først å ha sett reportasjer på TV eller lest i avisene.

JENSEN-SAKEN: Jensen-saken fortsetter med kommentator Martine Aurdal og reporter Trym Mogen direkte fra Oslo tinghus. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Det er blitt understreket gang på gang at han ikke har hatt noen tilgang til å snakke med noen eller saksopplysninger utenom når han fikk dokumenter. Vi fant plutselig i et avhør en detalj om at han skal ha sett noe på TV. Vi begynte å grave i det, og det viser seg jo at han har sett dette selv om han da ikke skal ha hatt noen opplysninger, sier John Christian Elden.

- Sprøyt og fånyttes

Da Eirik Jensen ble pågrepet i februar 2014, ble mediedekningen massiv.

- Cappelen kan ha forklart seg om ting etter å ha sett mediedekningen, sier han.

Forsvarer de Vibe avviser at Cappelens forklaring er tilpasset informasjon han får og hva som er beleilig.

- De første kjennelsene var unntatt offentligheten, og det ble lagt lokk på saken. Når de nå skjønner at verken jeg eller Cappelen ville ha ett dokument fra Spesialenheten før langt ut i 2015, får forklaringen han større bevismessig betydning.

- Å si at det er andre kilder og at Cappelen sikker har lest ulike saker, er bare noe sprøyt og fånyttes opplegg fra forsvarerne, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!