Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Cappelen sendte melding til Jensen fra Nederland dager før 150 kilo hasj gikk inn til Norge

Eirik Jensen grillet for delvis lukkede dører.

FORKLARER SEG OM 2012: Eirik Jensen forklarer seg i dag om kommunikasjonen med Gjermund Cappelen fra 2012. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARER SEG OM 2012: Eirik Jensen forklarer seg i dag om kommunikasjonen med Gjermund Cappelen fra 2012. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag fortsetter Spesialenhetens utspørring av eks-politimannen Eirik Jensen om kommunikasjonen med Gjermund Cappelen fra oktober 2012 fram til midten av desember.

Spesialenheten ønsket at utspørringen for hele denne perioden skulle gå for lukket rett. Retten fant en mellomløsning. De avgjorde at deler av forhandlingen i dag ville gå for lukkede dører, uten presse og publikum til stede, av hensyn til de tiltaltes sikkerhet.

Retten avgjorde imidlertid at mikrofonene i rettssalen skulle skrus på dersom det ikke kommer fram sensitive opplysninger og at pressen får anledning til å høre disse delene på presserommet hvor det er bilde og lyd.

Av tiltalen framgår det at Cappelen skal ha innført 150 kilo hasj fra Nederland 13. oktober og 350 hasj fra Spania i desember. Spesialenheten mener Jensen hjalp Cappelen i hans innførselvirksomhet ved å gi ham varsler. Jensen nekter straffskyld.

Sendte melding fra Amsterdam

Spesialenheten mener Cappelen innførte 150 kilo hasj fra Nederland lørdag 13. oktober 2012. I dagene i forveien har Cappelen selv vært i Amsterdam og hatt kontakt med Jensen.

- Han er i Amsterdam når han sender den meldingen, visste du det? spør Schilling.

- Nei, svarer Jensen i retten.

Det er ikke kjent hva møtet mellom Jensen og Cappelen dreide seg om eller hva Cappelen skrev i SMS-en fra Amsterdam, fordi mikrofonene i retten var skrudd av. Jensen står imidlertid på sitt, og at det dreide seg om informasjon fra Cappelen.

- Informasjonen er ikke relatert til at han vært i Nederland?

- Nei, svarer Jensen.

Fredag 12. oktober, dagen før innførselen skal ha skjedd, skriver Jensen en melding:

«??»

«Regner med at du får høre fra meg i morgen.» svarer Cappelen.

Jensen skriver deretter at det er meldt knallvær.

Møte etter innførsel

Lørdagen som følger, mener Spesialenheten det er gått 150 kilo hasj inn til Norge fra Nederland i Cappelens regi. Cappelen har erkjent straffskyld etter alle tiltalens punkter. Mandag sender Jensen ny melding.

«Nå?»

Jensen: «Fint hvis du kvitterer på meldingen. Virker ikke helt bra.»

Spesialenheten mener Jensen og Cappelen har et møte få dager etterpå.

Kodespråk?

Aktor Kristine Schilling leste opp flere tekstmeldinger fra oktober og ønsket Jensens kommentarer til dem.

1. oktober skriver Jensen: «Har vært i skogen hele dag. Topp vær. Ser slik ut i morgen og gjør vel det samme da.»

- Dette må vel være kode? spør Schilling.

- Det er kode på at jeg er på jobben. Det kan bety hva som helst. Skjønner at jeg er på telefon og tilgjengelig. Og jeg jobber vel dagen etter også da, sier Jensen om meldingen.

I notatet til Spesialenheten om kodespråket har Jensen skrevet at «fint vær» betyr at Cappelen kan tilnærme seg noen. Schilling spør Jensen hvorfor han ikke sier det i retten.

Onsdagen som følger, 3. oktober 2012, purrer Jensen på Cappelen, hvorpå hasjbaronen svarer i en SMS:

«Gir beskjed når vi skal sette i gang på tomta, du får melding i godt til slik at du kan planlegge tiden din.»

Jensen sier at det kan handle om at han må videreformidle og bruke tid på informasjonen han får fra Cappelen.

Sendte meldinger til hasjliga

Spesialenheten biter seg imidlertid merke i at Cappelen sju minutter etter sender en melding til sin høyrehånd i hasjligaen.

- Vi kan møtes i morgen ved 15-tiden. Må møte kommunen på mandag neste uke, skriver Cappelen.

Han bruker videre i meldingen begreper som «tomta» og «tegninger». Spesialenheten lurer på hvorfor han bruker de samme begrepene i meldingene til sin egen hasjliga som han gjør til Jensen.

- Det er mulig det er noe han innarbeidet i sin virksomhet, svarer Jensen.

Spesialenheten mener Jensen og Cappelen hadde et møte 8. oktober. Schilling sier i retten at Jensen etter dette oppretter en melding i Indica. Få dager etter skjer innførselen fra Nederland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media