Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cappelen tegnet Jensen-eiendom i avhør: - Det er fullt mulig med den elefanthjernen han har

Eirik Jensen husker ikke om Cappelen var på omstridt småbruk.

CAPPELEN-TEGNING: Slik skisserte hasjbaronen Gjermund Cappelen Eirik Jensens eiendom på Fenstad i Nes kommune. Jensen mener tegningen ikke likner på gårdstunet. Tegningene kom opp i retten i dag under spørsmål om hvorvidt Cappelen hadde vært på gården. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
CAPPELEN-TEGNING: Slik skisserte hasjbaronen Gjermund Cappelen Eirik Jensens eiendom på Fenstad i Nes kommune. Jensen mener tegningen ikke likner på gårdstunet. Tegningene kom opp i retten i dag under spørsmål om hvorvidt Cappelen hadde vært på gården. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av de sentrale punktene i Spesialenhetens tiltale mot Eirik Jensen (59) er et bad han fikk pusset opp på småbruket han kjøpte på Fenstad i Nes kommune i 2005.

Spesialenheten mener hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) betalte for oppussingen av badet til en verdi 292 000 kroner. Jensen nekter straffskyld på alle punktene i tiltalen.

I retten i dag har det kommet fram at Jensen fikk anbefalt snekkeren han brukte av Cappelen. Det ble også konstatert at en av de dømte i Cappelens hasjliga gjorde rørleggerarbeid på badet til Jensen.

Den tidligere politilederen sier han aldri har møtt den 52 år gamle rørleggeren - som er dømt til 13 års fengsel og har anket dommen.

Endret forklaring om kvittering

I avhør har Cappelen forklart at han betalte for oppussingen av badet. Han har også sagt at han leverte kvitteringer for arbeidet til Jensen. Cappelen forklarte i avhør at en av kvitteringene på 32 500 var avrevet i toppen og signert med det falske navnet «Frank Olsen». Det stemte overens med funn i regnskapene til Jensens tidligere samboer. Kripos har undersøkt signaturen og har konkludert med at den tilhører Gjermund Cappelen.

Jensen sier han trodde kvitteringen kom fra den nå avdøde håndverkeren som hadde utført arbeidet. I de første avhørene sa Jensen at han ikke hadde fått kvitteringer fra Cappelen - en forklaring han siden har endret til at han likevel hadde fått kvittering fra Cappelen.

Det skjedde blant annet etter at det ble funnet fingeravtrykk av både Jensen, Cappelen og rørleggeren (52) på fakturaene.

Jensen sier det ikke er noen sammenheng mellom funnene av fingeravtrykkene og at han endret forklaring, men at han rett og slett husket feil.

Det ble imidlertid en lang utspørring om hvorvidt Cappelen hadde vært på Jensens gård på Fenstad.

Detaljerte tegninger

Den tidligere politilederen understreket gang på gang at han var usikker på om Cappelen hadde vært der og at han ikke husket. Både dommer Kim Heger og Spesialenhetens aktor Kristine Schilling fortsatte å presse Jensen, uten at Jensen kunne si om Cappelen noen gang var der.

Spesialenheten hadde imidlertid tegninger av Jensens småbruk - tegnet av Gjermund Cappelen i avhør i november 2014.

Det var flere ark med tegninger, alle signert Gjermund Erik Cappelen. Det var tegninger av huset fra utsiden, plantegninger fra begge etasjene på innsiden og en oversiktstegning av eiendommen med hovedhuset fra 1873, en drengestue og låve.

KRYPKJELLER: Cappelen tegnet et inngang til en krypkjeller i grunnmuren på hovedhuset på gården. Originaltegningene ble vist fram i retten i dag, og er her gjengitt grafisk av Dagbladet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
KRYPKJELLER: Cappelen tegnet et inngang til en krypkjeller i grunnmuren på hovedhuset på gården. Originaltegningene ble vist fram i retten i dag, og er her gjengitt grafisk av Dagbladet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Cappelen har tegnet inn de fleste av rommene i huset i tillegg til en detaljtegning av dusjen, badekaret og de to servantene på badet. Jensen blir i retten bedt om å gå gjennom alle tegningene.

- Det ser ut som en ordinær barnetegning av et hus, sier Jensen om Cappelens fasadetegning.

- Kan ha pratet med rørleggeren

Ifølge Jensen mangler det også et vindu på venstre side på forsiden av huset.

- Jeg synes heller ikke plantegningen av andreetasjen likner så veldig. Badet ligger ikke plassert sånn som det ser ut herfra. Gårdstunet ser ikke likt ut, sier Jensen.

STRIDENS KJERNE: Spesialenheten mener Gjermund Cappelen betalte for oppussing av dette badet. Slik tegner hasjbaronen det omtalte badet i avhør med Spesialenheten. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
STRIDENS KJERNE: Spesialenheten mener Gjermund Cappelen betalte for oppussing av dette badet. Slik tegner hasjbaronen det omtalte badet i avhør med Spesialenheten. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Det så sånn ut på de bildene vi så, sa Schilling om plasseringen av badet. Hun viste til fotografier fra innsiden av huset som var hentet ut av Jensens kamera og vist i retten tidligere i dag.

Da Jensen ble presentert tegningene i retten, kom han med en teori om hvordan Cappelen kan ha tegnet dette hvis han ikke har vært på gården.

- Han kan ha pratet med rørleggeren og fått en beskrivelse av hvordan det så ut. Legger man godviljen til, så er det fullt mulig å tegne en sånn tegning om man har en relasjon til rørleggeren, sier Jensen.

Akkurat denne delen av forklaringen fikk Cappelen til å himle med øynene. Den dømte hasjbaronen smilte for seg selv og kikket i taket.

- Elefanthjernen

PLANTEGNING: Andreetasje på huset ble tegnet slik av Cappelen. Jensen mener det ikke så ut som at badet ligger plassert slik det ser ut her. Aktoren mener det så slik ut på tegningene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
PLANTEGNING: Andreetasje på huset ble tegnet slik av Cappelen. Jensen mener det ikke så ut som at badet ligger plassert slik det ser ut her. Aktoren mener det så slik ut på tegningene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Også Spesialenheten-aktor Kristine Schilling stilte spørsmål ved Jensens forklaring.

- Det er tegnet av Cappelen i 2014. Hvordan har det vært mulig hvis han har fått beskrevet i 2005 av håndverkeren eller rørleggeren (52) hvor du bor?

- Det er fullt mulig med den elefanthjernen han har, sier Jensen.

Jensen har tidligere også forklart at Cappelen i perioder var sterkt preget av rus.

- Jeg har likevel sagt at han har elefanthuske i avhør med Spesialeneheten. Han er god til å huske detaljer. Det er det som gjør han til en god informant også, sier Jensen.

På den ene tegningen av gårdstunet har også Cappelen anført at nøkkelen lå på den ene siden av drengestua på eiendommen.

- Det er merkelig hvis han husker hvor nøklene lå. Det har han aldri sett. Jeg er fortsatt ikke overbevist om at Cappelen har vært der, men utelukker det heller ikke, sier han.

- Påstand mot påstand

- Stemmer det at Gjermund Cappelen har elefanthjerne?

- Basert på min erfaring så har Gjermund tilsynelatende veldig god hukommelse. Men elefanthjerne-uttrykket vet jeg ikke helt om jeg skal kommentere på, sier Kaja de Vibe Malling, Cappelens forsvarer.

- Cappelen himlet litt med øynene da Jensen forklarte seg om tegningene, hvorfor det?

- Det blir som på andre punkter, det blir påstand mot påstand. Her har Cappelen gitt en forklaring som avviker en god del fra det Jensen forklarer. Cappelen ser fram til å komme med sin forklaring, sier de Vibe Malling, som mener at Cappelens tegninger av eiendommen og husets inventar er en god indikasjon på at Cappelen faktisk har vært på gården.

NEKTER Å HILSE:  Gjermund Cappelen og Eirik Jensen nektet å hilse da de møtte hverandre for første gang på tre år i Oslo tinghus. Video: Sveinung U. YstadVis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!