TIL ANGREP: Gjermund Cappelen var i retten i dag ikke nådig i sin omtale om Eirik Jensen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIL ANGREP: Gjermund Cappelen var i retten i dag ikke nådig i sin omtale om Eirik Jensen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Eirik Jensen-saken

Cappelen tordnet mot Jensen: - Han har trent meg opp til å lure meg unna

Hevder de to sto bak 100 hasjinnførsler sammen og sier at han ikke lenger har noen sympati for Jensen.

I dag begynte forsvarer Benedict de Vibe sin utspørring av hasjbaronen Gjermund Cappelen. Der tok Cappelen et kraftig oppgjør med den tidligere politioverbetjenten.

De Vibe ber Cappelen om å beskrive Eirik Jensen etter å ha kjent ham i over 20 år.

- Jeg gjør meg noen tanker her vi sitter nå om hvordan denne prosessen har vært og hvilken innflytelse vi har hatt på hverandre. Jeg har fått mine karakteristikker fra ham. Etter min oppfatning blir det som han beskriver seg selv, sier Cappelen.

Han mener Jensen kjørte rovdrift på ham og utsatte ham for regelrett livsfare. Cappelen viser blant annet til den såkalte Flydropp-saken i 1993.

- Jeg gjør meg noen refleksjoner på hva slags tanker han har hatt på mitt ve og vel. Han har sagt i retten her at han ikke tenker på det i dag.

Torpedovennen

Cappelen viser også til bruken av torpedo, da Cappelens eks skal ha blitt utsatt for vold fra sin nye samboer. Denne samboeren fikk bank av en torpedo som var barndomsvenn av Jensen. Ifølge Cappelen satte Jensen de to i kontakt.

- Det er ikke snakk om å gå til politiet å anmelde, men heller få kontakt med torpedoer som banker fyren helseløs. Det er slik Eirik råder meg til. Vennene til Eirik utførte voldshandlinger. Det var slik de agerte, sier han.

- Det var aldri snakk om at jeg skulle gi meg, men heller lure meg unna. Han har lagt opp til at jeg ikke skal ta ansvar for det jeg gjør. Han har motarbeidet sitt eget system. Samme med fyllekjøringen i Danmark og Maldivene-affæren. Eirik har ingen respekt for loven i det hele tatt. Han har bevisst motarbeidet systemet, hevder Cappelen.

Han utdyper:

- Jeg har betalt Eirik for at han skal hjelpe meg med min business, han har ikke hjulpet meg til å få mer respekt for loven. Han har trent meg opp til å lure meg unna når jeg kommer opp i situasjoner. Ikke at man skal lure seg unna ansvaret, men at man ikke skal ta ansvar.

JENSEN-SAKEN: Cappelen fortsatte sitt angrep på Jensen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Han legger til at det var flott for han den gangen, men at han vet at det ikke er riktig å gjøre det på den måten.

- Det er så skammelig som det går an. Jeg skal ikke lære mine barn at det er sånn de skal leve, sier Cappelen.

- Ingen sympati

Cappelen ga seg imidlertid ikke der, og fortsatte sitt angrep på Eirik Jensen.

- Han karakteriserer meg som en tyster og løgner som kommer med helt spinnville beskyldninger om ham. Det er det ikke. Dette er realitetene. Han forlanger at alle skal stille opp for ham. Det er mora hans, kolleger, ekser og mora mi som skal inn å vitne fordi han er så vrang. Det mener jeg er skammelig, rett og slett. Vi blir aldri ferdig, sier Cappelen.

Han viser til at det nå er fem år siden han ble pågrepet.

- Han henger meg ut i pressen og kommer med feilaktige opplysninger for å skade meg. Det sa han jo selv her, han har ingen sympati for meg. Mitt ve og vel bryr han ikke noe om, sier Cappelen.

Dårlig samvittighet

Cappelen sier i retten at han har hatt dårlig samvittighet overfor Jensen, for at han snakket ham inn i dette.

- Men etter disse årene er det siste sporet av dårlig samvittighet borte. Jeg har ingen sympati med ham, sier Cappelen bestemt.

Cappelen ble pågrepet i desember 2013, og avhørt en rekke ganger av Spesialenheten om det angivelige samarbeidet med Eirik Jensen i 2014.

De Vibe spurte Cappelen i detalj om disse avhørene og hva han forklarte den gangen. 51-åringen står på sin forklaring i Borgarting lagmannsrett.

Den første innførselen

Hasjbaronen sier den første innførselen der han samarbeidet med Jensen var på seinhøsten/vinteren 1993.

JENSEN-SAKEN: Dagbladets reporter Trym Mogen gir deg siste nytt i rettssaken mot Eirik Jensen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Da kom det en tysker til Frognerseteren, sier Cappelen.

- Hvilken forståelse fikk du fra Jensen om å holde på med denne straffbare virksomheten? spør Benedict de Vibe.

- Jeg fikk forståelse av at så lenge han passet på meg, skulle dette gå greit.

I avhør med Spesialenheten ble han også spurt om hvor mange innførsler han mener å ha stått bak sammen med Eirik Jensen.

- Kanskje 100, sier Cappelen i retten i dag.

Det var også det Cappelen forklarte i avhør med Spesialenheten. Han mener det samlede kvantumet for dette er over 20 tonn. Han mener også omsetningen har vært på rundt en milliard. I Oslo tingretts dom er det beregnet til 825 millioner kroner, mens Cappelens fortjeneste er beregnet til rundt 80 millioner kroner.

Nekter straffskyld

Jensen nekter straffskyld, og har anket Oslo tingretts dom på 21 års fengsel for medvirkning til narkotikainnførsler og grov korrupsjon. Gjermund Cappelen har anket straffeutmålingen på 15 års fengsel.

Cappelen har forklart at det var stort press og mas om penger fra Eirik Jensen, spesielt i de siste åra før han ble pågrepet.

- Ja, jeg følte at maset tok overhånd. Det ser man av meldingene. Det er aldri fred å få. Det var kvelder, helger, når jeg var på ferie. Når som helst, sier Cappelen.

Cappelen blir konfrontert med at han ved tre anledninger tilbrakte tid med Jensen og den kvinnen han bodde med på de anledningene. Den første gangen, på begynnelsen av 90-tallet, var Cappelen heroinavhengig og bodde hos Jensen en ukes tid.

Han sier at Jensen skulle passe på at han ikke ruset seg, men at han senere sprakk.

ANKESAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir de siste oppdateringene i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Snakket løst og fast

Ifølge Cappelen snakket han og Jensen hele tida om løst og fast, både andre kriminelle som ble tatt og hans hasjvirksomhet i tillegg til sosiale og familiære temaer. Han sier blant annet han har fått informasjon om konkurrenter.

- Han har fortalt om de som driver sin virksomhet og som kanskje har fanget politiets interesse, og at jeg må være varsom om jeg har noe med sånne mennesker å gjøre. At det kan få konsekvenser for butikken, forklarer han.

Cappelen har forklart at han betalte Jensen 500 kroner per kilo i bytte mot informasjon og beskyttelse. Med Cappelens regnestykke til grunn, skal han da ha betalt Jensen over 10 millioner kroner.

- Han har aldri klaget på det. Det har vært likt siden starten til 2013. Inntektene har jo økt i samsvar med mengden som har økt. Fortjenesten min har heller ikke gått opp i påslag av antall kilo.

Cappelen hevder imidlertid Jensen maste og presset om penger.

- Det er et grådighetsfenomen som slår inn. Mye vil ha mer.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- 250 000 kroner

Han fikk også spørsmål om det største enkeltbeløpet Jensen fikk. I avhør forklarte hasjbaronen at politimannen mellom 2005 og 2009 fikk 250 000 overlevert i en konvolutt.

Han hevder også at han ga Jensen 150 000 kroner til kjøp av en Golf GTI i 1997.

- På hvilke punkter i din virksomhet var Jensens bidrag viktigst? spør de Vibe.

- Å varsle meg om det ble gjort beslag ved en grenseovergang.

- Var det andre ting som var viktig?

- Å gi meg informasjon om jeg var under spaning eller om andre kriminelle tystet på meg, sier Cappelen.