Det endte i full krangel: Benedict de Vibe (t.h) kalte det hele «halvveis komikveld». John Christian Elden kalte det rettssak. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Eirik Jensen-saken:

Cappelens forsvarer overrasket over dramatisk vending i retten: - Halvveis komikveld

Full seier for Jensen i retten. Cappelen må starte sin forklaring i morgen.

Eirik Jensen får det som han vil: Han slipper å svare på spørsmål fra dommeren og aktoratet før Gjermund Cappelen har fullført sin frie forklaring.

Jensen avsluttet sin frie forklaring i ettermiddag. Da ville lagdommer Kristel Heyerdahl stille ham «to og et halvt spørsmål», det første om hans kjennskap til Cappelens virksomhet over 20 år.

– Selvfølgelig ønsker jeg å besvare absolutt alle spørsmål, men jeg vet ikke om rette tidspunkt å gjøre det på er nå. Jeg har gått runder med meg sjøl og prøvd å avgi en fri forklaring så detaljert jeg kan. Så ønsker jeg rettens forståelse for at jeg nå ønsker å avvente med å svare, svarte Jensen.

– Jeg ønsker å utsette det til Cappelen har avgitt sin frie forklaring. Jeg ser det som mer hensiktsmessig at jeg da svarer på de kommende spørsmål (etter det). Jeg vil gjerne vite hva jeg denne gangen blir møtt med og håper dommeren har forståelse for det, sa Jensen.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Konsekvenser

Både Spesialenheten-aktor Guro Glærum Kleppe, statsadvokat Lars Erik Alfheim og Cappelen-forsvarer Benedict de Vibe forsøkte å protestere, og viste til at anklagene i saken kommer fra aktoratet, ikke Cappelen. Alfheim sa til og med at det kan få «konsekvenser å ikke svare på spørsmål».

Men Jensen fikk det som han ville, han får vente med å svare på spørsmål.

– Det er et standpunkt Jensen har tatt at han ikke vil svare på spørsmål. Vi ser det som uhensiktsmessig å drive med opplesning og avspilling dersom det blir begjært, sa lagdommeren.

Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier til Dagbladet at de mener avgjørelsen er korrekt:

– Vi varslet at vi ville ha det sånn, og vi fikk det sånn. Det er vi fornøyd med, sier Elden til Dagbladet.

«Et spill»

Cappelens forsvarer Benedict de Vibe kaller seansen «halvveis komikveld» og et «spill».

– Jaja, det er klart de skulle fulgt prosedyren. Det er helt åpenbart. Det er feil at de ikke gjør det, sier de Vibe, som sier han er overrasket over rettens avgjørelse.

– Hvorfor kunne ikke dette blitt avgjort tidligere? Vi er ikke skuffet, men dette var ikke som planlagt.

– Var dette noe dere fryktet?

– Nei, det var ikke noe vi fryktet. Men det var ikke som vi ønsket.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Elden sier de ønsket å avgjøre spørsmålet tidligere.

– Vi har ytret ønsket tidligere, og også bedt om at retten skulle fatte denne avgjørelsen tidligere. Det har de ikke gjort, men de har kommet med avgjørelsen nå.

Bendict de Vibe kalte det på vei ut her «halvveis komikveld». Hva sier du til det?

Vi kaller det rettssak.

– Sånn det er

Spesialenheten-aktor Guro Glærum Kleppe sa på sin side at aktoratet ikke var skuffet over avgjørelsen.

– Vi forholder oss bare til det. Det er bare sånn det er, sier Kleppe til Dagbladet.

– Vi mente at det var riktig å få stilt spørsmålene i sammenheng etter den frie forklaringen, men vi har ingen problemer med å forholde oss til det retten har besluttet.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer