Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cappelens hasjpartner ble tatt i 1995. Statsadvokaten sier Cappelen slapp unna. - Jensens rolle her vil bli belyst

Politiet i Asker og Bærum var overbevist om at Cappelen var en storimportør av hasj, men klarte ikke å få has på ham før i 2013.

MOTIVENE: Statsadvokat Lars Erik Alfheim holdt det første innledningsforedraget i Oslo tingrett. Her snakker han om Cappelens motiver for skylderkjennelsen. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Holdt politimannen Eirik Jensen en beskyttende hånd over hasjsmugleren Gjermund Cappelen, slik at sistnevnte i fred og ro kunne drive et lukrativt hasjimperium? Det er et av spørsmålene påtalemyndighetene må belyse i rettssaken mot Eirik Jensen, som startet i dag.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim, som har ansvaret for delen av saken som gjelder Gjermund Cappelen, sier i sitt innledningsforedrag i retten i dag at Bærums-mannen har vært i politiets søkelys i over 20 år, og at politiet i Asker og Bærum mistenkte ham for å stå bak storstilt hasjimport.

- Man fryktet at han hadde kontakt inn i politiet, og at det ville bli varslet hvis han var under etterforskning, sier Alfheim.

RETTSSAKEN: Forsvarer John Christian Elden om starten av rettssaken mot hans klient Eirik Jensen. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer

Han listet opp flere eksempler som kunne gi indikasjoner på det, blant annet at Cappelen selv ved en anledning ringte politiet, og sa at han viste at de spanet på ham, slik TV 2 fortalte i helga.

Alfheim omtalte også en sak fra 1995. Da ble en nå 64 år gammel mann, som i fjor ble dømt som en av hovedmennene i Cappelens hasjliga, tatt og senere dømt til seks års fengsel for innførsel av 52 kilo hasj. Alfheim sier de har indikasjoner på at Cappelen var i kulissene, og at Eirik Jensen også kan ha vært det.

- Eirik Jensens rolle i denne saken vil bli belyst, sier Alfheim.

64-åringen ble tatt av politiet da han overtok hasjpartiet fra en tysk kvinne.

«Han har vært en viktig mellommann, men på enkelte måter kan han også sies å ha utført en kurers rolle i Norge», het det i dommen mot mannen.

RETTSSAKEN: Rettssaken mot Gjermund Cappelen og tidligere politioverbetjent Eirik Jensen startet i dag, 9. januar. Her er tiltalen mot Jensen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Alfheim sier videre at han kommer til å fortelle om flere spaningsoperasjoner der Cappelen har avslørt politiet.

- Vi vil finne ut mer om disse, og vi vil belyse Eirik Jensens rolle her, sier Alfheim.

Politiet i Asker og Bærum fryktet at Cappelen hadde kontakter i politiet og at han ville bli advart om at han var i politiets søkelys. Det ble derfor startet en hemmelig operasjon som blant annet innebar kommunikasjonskontroll av Gjermund Cappelen i 2013. Politiet avlyttet og registrerte alle hasjbaronens telefoner.

Kommunikasjonskontrollen, som begynte 3. desember 2013 førte seinere til pågripelsen av Cappelen, og senere Jensen i februar året etter.

- Det var opplysninger i forkant av dette om at Cappelen har vært aktiv i innførsel. Flere opplysninger er blitt tilegnet ved hjelp av informanter, andre kriminelle, rykter osv. Dette er ikke grunnlaget for straffesaken og ikke bevis, men en del av politiets etterretningsarbeid. Det er en svært vanlig inngang i de fleste narkotikasaker.

Den videre etterforskningen førte til at politiet 18. desember stjal 110 kilo hasj fra et av Cappelens hasjlager, som en uføretrygdet rørlegger hadde ansvaret for. Rørleggeren ringte Cappelen umiddelbart etterpå. Cappelen tok videre kontakt med Eirik Jensen, og de møttes på Grønland i Oslo dagen etter.

Ingen vet hva de snakket om der. Men senere samme ettermiddag utvekslet Cappelen og Jensen tekstmeldinger, og Jensen skrev at Cappelen måtte følge med hvis «han reiser bort»:

- Hvilken fyr? RØ? svarte Cappelen.

- Ja, svarte Jensen.

- Det er ikke han. Det er ikke der problemet ligger. 100 prosent, svarte Cappelen.

- Ok, men viktig å være på», svarte Jensen.

Også disse tekstmeldingene ble omtalt av TV 2 i helga.

Cappelen har forklart at «RØ» er rørleggeren, som i fjor ble dømt som en del av Cappelens hasjliga. Jensen har forklart at det er snakk om en annen person, relatert til informantvirksomheten.

I RETTEN: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN: Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling