Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Cappelens narkotikaregnskap: - Det er masse lapper, koder, tall og kallenavn

Ikke et ryddig regnskap, mener politiet.

HASJBARON: Politiet gjennomgår i dag Gjermund Cappelen narkotikaregnskap i Oslo Tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HASJBARON: Politiet gjennomgår i dag Gjermund Cappelen narkotikaregnskap i Oslo Tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
BESLAG: Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BESLAG: Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Politioverbetjent og en av hovedetterforskerne fra Asker og Bærum-politiet, Synnøve Labråten legger i Oslo tingrett i dag fram det politiet mener er narkotikaregnskapet til Cappelen-ligaen.

- Det er ikke noe ryddig regnskap, men masse lapper, koder, tall og kallenavn, sier politioverbetjenten og viser retten en rekke lapper i ulike størrelser og farger.

Cappelens hasjliga ble dømt til 13 år, 16 år, 15 år, 5 og et halvt år, 9 år og 5 år i fengsel 19. november i fjor i Asker og Bærum tingrett for grove narkotikaforbrytelser.

Cappelen ble også funnet skyldig, men straffeutmålingen ble utsatt til etter saken som nå går i Oslo tingrett. Han har erkjent straffeskyld for å ha innført over 16 tonn hasj over en 20-årsperiode, mens Eirik Jensen nekter straffskyld for grov korrupsjon og medvirkning til narkotikakriminalitet.

Regnskapslapper

Allerede den 19. desember 2013 startet politiets arbeid med å systematisere narkotikaregnskapet til Cappelen-ligaen, forteller hovedetterforsker Labråten i retten i dag.

- Vi ransaket da flere adresser og fant regnskapslapper hjemme hos Cappelen.

I tillegg fant politiet da og seinerer lapper hjemme hos flere av de andre mennene de knytter til hasjligaen, samt på stedene der selve hasjen var oppbevart.

Totalt fant politiet 109 kilo på et hasjlager, samt 367 kilo på et annet lager - 476 kilo til sammen.

Ufra alle lapper politiet har funnet mener de å kunne vise at Cappelen-nettverket via fem partier i perioden 2011 - 2013 totalt hadde en mengde på 1056 kilo hasj.

- Men legger man Cappelens forklring til grunn er det mer, sier hun, og viser til at han selv har forklart at det skal ha vært 1389 kilo til sammen.

Statsadvokat Alfheim sier i retten i dag at noe av poenget ved å belyse hasjregnskapet er å vise at ikke all hasjen har blitt innført samtidig.

- Det er ikke mengden som er poenget, men at det dreier seg om mange forskjellige tidspunkter, sier han.

Hasjnavn

Politiet har systematisk jobbet med å analysere hasjen de har beslaglagt, sier Labråten i retten.

Cappelen-ligaen hadde blant annet gitt ulike typer hasj forskjellige kallenavn, forteller hun.

Eksempler er «Dior», «Mex», «Topp» og «L 12».

Forbokstaven på navnet signaliserte styrkegraden på hasjen, mener politiet, og Labråten sier at de har jobbet med å sammenligne styrkegrad på all den hasjen de har beslaglagt.

- «Good» er en samlebetegnelse på litt god hasj, sier hun.

Kallenavn på kunder

Hun forteller videre at politiet har identifisert totalt 34 ulike kallenavn, som de mener representerer kunder i Cappelens hasjnettverk.

- Vi tror ikke det er 34 kunder, men heller at flere har hatt flere kallenavn, sier hun og forteller at de blant annet har identifisert kallenavn som er like, som de mener dreier seg om én og samme person.

- «Sølvpilen», «Søl» og «Silver» tror vi omhandler en person, sier Labråten.

Et annet eksempel er «Opak», «Opac» eller «Maxopak», som politiet mener er en norskpakistaner Cappelen solgte hasj til.

- Det er vanskelig å vite hvor mange kunder det var, men vi tror det i hvertfall var snakk om 15. Kanskje 15 til 20, kan det se ut som, sier etterforskeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media