I RETTEN: Gjermund Cappelen hevder Eirik Jensen fikk 90 000 9. desember 2009, to dager etter at Cappelen fikk en hasjinnførsel på 700 kilo. Jensen nekter for dette. I dag forteller Cappelen at betalingen var en delbetaling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Gjermund Cappelen hevder Eirik Jensen fikk 90 000 9. desember 2009, to dager etter at Cappelen fikk en hasjinnførsel på 700 kilo. Jensen nekter for dette. I dag forteller Cappelen at betalingen var en delbetaling. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Cappelens nye detaljer om kryptiske meldinger: - Han skulle få det dobbelte

Hevder «Av 100 påmeldte møtte kun 90 …?»-meldinger fra Eirik Jensen dreide seg om delbetaling.

Helt sentralt i saken mot den tidligere politioverbetjenten Eirik Jensen står et stort antall tekstmeldinger sendt mellom han og Gjermund Cappelen av typen «kontroll her», «stille», «solskinn», «stille og sol», «feriemodus over hele linja», «kontoret er tynt bemannet» og «det er meldt knallvær».

Foruten å ha blitt korrupsjonsdømt for mottakelse av ei luksusklokke og for oppussingen av et bad retten mente Cappelen hadde betalt for, var det tre konkrete hendelser som tingretten mente beviste Jensens delaktighet i Cappelens narkotikavirksomhet.

En av dem skjedde i desember 2009, og ble et tema i retten i dag.

«Av 100 påmeldte møtte kun 90»

9. desember tikker følgende meldinger inn til Cappelen

«Sjekket lista. Av 100 påmeldte var det kun 90 som møtte?»

«Hei. av 100 påmeldte møtte kun 90 …?»

Deretter fortsetter den nesten eksakt samme meldingen å tikke inn med marginale språklige forskjeller med minutters mellomrom:

19.58: «Hei. Av 100 møtte kun 90 …?»

19.59: «Av 100 møtte kun 90 …?»

20.02: «Hei. Av 100 møtte kun 90 ..?»

20.03: «Hei. Av 100 møtte kun 90?»

20.11: «Hei. Av 100 påmeldte møtte kun 90 …?»

ANKESAKEN: Reporter Trym Mogen kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i ankesaken til Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Dømt

I tillegg er det ifølge påtalemyndigheten to telefonsamtaler i perioden, som ikke har kommet gjennom.

Meldingene er sendt etter et møte samme dag mellom Cappelen og Jensen, og to dager etter at Cappelen mottok en last på 400 kilo hasj.

Cappelen forklarte i tingretten at han på dette møtet mente å gi Jensen 100 000 kroner, men at Jensen i meldingen tydeligvis mener å ha fått 90 000.

Jensen sa i avhør at meldingene ikke sa ham noen ting, men endret forklaringen i tingretten og sa at meldingene er en kode for datoen 10. september, og at dette hadde handlet om pågripelser i en smugleroperasjon i Sverige.

Oslo tingrett konkluderte med at meldingene viser at Jensen her i det minste har mottatt 90 000 kroner av det totale korrupsjonsbeløpet på 667 800 kroner.

- Delbetaling

Cappelen har forklart at Jensen skulle ha penger, og at eks-politimannen maste fordi han hadde fått 10 000 kroner for lite. I dag kom imidlertid Cappelen med en forklaring som er i tråd med forklaringen om at Jensen fikk 500 kroner per kilo.

- Jeg trodde han fikk 100 000, så var det vel feil, men jeg forsto jo det at han var irritert for det når jeg fikk disse meldingene. Det ordnet vi opp i siden. Dette husker jeg. Innførselen kom rett før han fikk de pengene, hevder Cappelen.

Han sier også nå at betalingen var en delbetaling for de 400 kiloene som kom til Norge to dager før. Med Cappelens forklaring om 500 kroner per kilo, skal Jensen ha fått 200 000 for lasten.

- 100 000 var det jeg hadde der og da. Han skulle egentlig ha det dobbelte, men var det han fikk av meg der og da.

Cappelen har tidligere ikke opplyst dette.

- Ikke noe nytt

Cappelens forsvarer Kaja de Vibe Malling forteller at det ikke er noe nytt i Cappelens forklaring.

- Summen er basert på at han vet at innførselen som kom var på 400 kilo og at summen til Jensen alltid har vært den samme, på 500 kroner per kilo. Dette resonnerer han seg fram til i tidslinjen.

- Delbetalinger har det vært hele veien. I perioder med mye kontanter har Jensen fått større delbetalinger raskere, i perioder med mindre har betalingene kommet stykkevis

- Hvordan var rutinene med penger og utbetalinger til Jensen? spurte statsadvokat Lars Erik Alfheim.

- Han fikk stort sett alt på en gang i gode perioder, men i dårlige perioder fikk han i rater. Det gjorde også leverandørene. Det var ikke alltid jeg gjorde opp alt på en gang. Innførselen var på cirka 400 kilo så han skulle egentlig ha det dobbelte. Jeg ser ut fra meldingene at denne innførselen akkurat hadde kommet og at det var derfor han skulle ha penger, sier Cappelen.

Jensen nekter for å ha mottatt korrupsjonspenger fra Cappelen.