Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Carina (22) må betale 25.000 kroner for ubrukt studieplass

Markedshøyskolen i Oslo opererer i strid med Forbrukerombudets retningslinjer.

FORTVILET: Carina Kolsrud Raaen sa fra seg studieplassen ved Markedshøyskolen i Oslo i god tid før studiestart, men blir likevel krevd for 25000 kroner. Nå går hun på BI, mens betalingskravet fra Oslo markedshøyskole vokser. Foto: Henning Lillegård
FORTVILET: Carina Kolsrud Raaen sa fra seg studieplassen ved Markedshøyskolen i Oslo i god tid før studiestart, men blir likevel krevd for 25000 kroner. Nå går hun på BI, mens betalingskravet fra Oslo markedshøyskole vokser. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha gått ett år på Markedshøyskolen i Oslo, ønsket Carina Kolsrud Raaen i sommer å bytte studieplass. Dette sa hun fra om til skolens administrasjon i god tid før studiestart.

Skolen krever likevel at hun betaler 25000 kroner for høstsemesteret.

- Jeg fikk beskjed i juli at jeg hadde kommet inn på BI, og ønsket å begynne der. Jeg ga beskjed til Markedshøyskolen, men det var ingen bønn, de skal uansett ha 25000 kroner for høstsemesteret, sier Raaen til Dagbladet.

Raaen har nemlig skrevet under på en kontrakt om at hun må si fra seg studieplassen før 1. juni dersom hun skal slippe å betale for høstsemesteret. Det er syv uker før studenter får svar fra samordna opptak på om de har fått plass ved andre studiesteder.

I strid med retningslinjer
- Hun har skrevet under på en kontrakt der det går klart og tydelig fram at fristen for å si opp studieplassen er 1. desember for vårsemesteret, og 1. juni for høstsemesteret, sier studiesjef ved Markedshøyskolen, Inger Bente Pedersen til Dagbladet.

Både betalingsfristen og beløpet er imidlertid i strid med Forbrukerombudets retningslinjer for privat- og friskolers kontraktsvilkår:

"Markedsrådet har vurdert en privatskoles vilkår om forskuddsbetaling, og uttalte i avgjørelse 18/95 at "Det er et generelt prinsipp i norsk kontraktsrett at man skal betale samtidig med at man får en ytelse. (...) Dette prinsippet bør ikke avvikes uten at det er særlige grunner til det.

På bakgrunn av Markedsrådets uttalelser i saken er Forbrukerombudets utgangspunkt at krav om forskuddsbetaling i forbrukerforhold er et urimelig avtalevilkår som er i strid med markedsføringslovens § 9a.", heter det i Forbrukerombudets retningslinjer.

- Forbrukerombudets retningslinjer er veiledende, det vi har er en kontrakt, sier Pedersen til Dagbladet.

Samordna opptak gir 20. juli studentene beskjed om hvilket studie de har fått plass ved. Markedshøyskoles betalingsfrist for studenter under kontrakt er syv uker tidligere.

- Fristen er lagt såpass tidlig fordi det er en forutsetning for god planlegging for studentene, sier Pedersen.

25 ganger høyere
Forbrukerombudet har også egne retningslinjer for hvor mye det er rimelig at et utdanningssted kan ta betalt dersom en student sier fra seg studieplassen etter fristen, men før studiestart, slik Carina Kolsrud Raaen gjorde:

"Forbrukerombudet er av den oppfatning at skolen i utgangspunktet bare kan kreve et mindre administrasjonsgebyr ved avbrudd før skolestart. (...) Et slikt administrasjonsgebyr skal i så fall gjenspeile skolens gjennomsnittlige administrative kostnader i forbindelse med påmelding og avmelding av en skoleplass. Forbrukerombudet har således godtatt gebyrer på kr. 1000 ved avbrudd etter plassreservering, men før skolestart."

Markedshøyskoles krav er altså 25 ganger høyere enn det Forbrukerombudet mener er akseptabelt.

- Når vi har oppfylt vår informasjonsplikt, har jeg ingen problemer med at vi krever dette av studentene. Dette er informert om, og har med vår planlegging å gjøre, sier Pedersen.

Flere studentkonflikter
Carina Kolsrud Raaens sak er ikke første gang Markedshøyskolen i Oslo er i klinsj med studenter som ikke vil betale semesteravgiften.

- Dette har skjedd tidligere. Da gjør vi det på vanlig måte, og varsler Kreditnor, som tar seg av kravet, sier Pedersen.

- Bør dere ikke vurdere å endre frist og størrelse på denne betalingen når dere flere ganger kommer i konflikt med studenter?

- Vi førsøker å informere godt om dette. Studentene har også en egen plikt til å sette seg inn i det de har forpliktet seg til, sier Pedersen.

- Vil ikke betale
Forbrukerombudet er klokkeklare på at Markedhøyskolen opererer i strid med deres retningslinjer.

- Å kreve full semesteravgift når studenten har sagt fra seg plassen før studiestart er et urimelig avtalevilkår, og i strid med markedsføringsloven, sier jurist i Forbrukerombudet, Tonje Skjelbostad til Dagbladet.

Carina Kolsrud Raaen er allerede i gang med høstsemesteret på BI. Imens vokser regningen fra Markedshøyskolen, etterhvert som betalingsfristene utløper.

- Jeg har ingen planer om å betale. Ikke har jeg penger til det heller. Jeg aner ikke hvor jeg skulle få de 25.000 kronene fra, sier hun.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling