Coronalettelser:

Carina (24) kan flytte hjemmefra - igjen

Da studenten Carina Torvmark Herrud ble permittert fra bartender-jobben, måtte hun flytte hjem for å få råd til mat. Nå håper hun at hun får jobben og livet tilbake.

LETTET: Carina Torvmark Herrud (24) er student i Oslo. Foto: Privat
LETTET: Carina Torvmark Herrud (24) er student i Oslo. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Jeg håper på at jeg kan få livet mitt tilbake nå, sier studenten Carina Torvmark Herrud (24).

Hun måtte flytte hjem til foreldrene i Mysen i Indre Østfold da hun ble permittert fra jobben som bartender i desember - for å få råd til mat.

- Det er både nedverdigende og skamfullt, og nesten en frihetsfrarøvelse. Jeg får ikke leve livet jeg ønsker, sa Herrud til NRK.

Til Dagbladet sier hun at hun får utbetalt 8400 kroner i måneden.

- Det er fullt lån og stipend. 7000 kroner går til husleie. Det sier seg selv at pengene ikke strekker til.

SLUTT PÅ SKJENKESTOPP: Statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen presenterte de nye coronatiltakene torsdag 13. januar. Vis mer

- Skuffende lite

Herrud har beholdt bostedet, men oppholder seg ikke der for å gjøre det billigst mulig. Nå håper hun at hun får bartenderjobben sin tilbake - så hun kan flytte inn i kollektivet igjen.

- Det gjør at jeg kanskje kan få lønn i februar. Det var en av grunnene til jeg ikke sa opp rommet i kollektivet, fordi det er vanskelig å finne et sted å bo og situasjonen var så usikker.

Hun studerer journalistikk ved Høyskolen Kristiania i Oslo.

Studenter får ikke utbetalt dagpenger når de blir permittert fra jobben. Herrud er skuffet over at det på pressekonferansen ikke ble sagt noe om mer støtte til studenter.

- Det ble sagt skuffende lite om støtte til studenter. Det er veldig vanskelig å leve på så lite penger som stipend og lån gir. Jeg håper hvis det blir nedstengningen igjen, så kommer det støtte til studentene.

LETTELSER: Marius Heitmann, eier og daglig leder av Fresh restaurant og bar, sier de nye lettelsene er en sår trøst. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

Bedre studiehverdag

Hun er likevel glad for at regjeringen opphever kravet om digital undervisning og eksamen på høyskoler, universiteter og fagskoler.

- Jeg får veldig mye mer ut av fysisk undervisning enn å se på en skjerm, sier hun og fortsetter:

- Jeg tenker at studiehverdagen min blir bedre nå. Det gjør noe med hverdagen at man kommer seg ut og får treffe folk.

Nye tiltak for studenter

Nå anbefaler de høyskoler, universiteter og fagskoler å legge til rette for mer fysisk undervisning, slik at flere studenter får mulighet til å være på lærestedet sitt.

For å kunne ha mer fysisk undervisning anbefaler regjeringen jevnlig testing, skriver Kunnskapsdepartemententet i en pressemelding.

Når det gjelder klasseromsundervisning for mindre grupper studenter, anbefaler regjeringen at man samler maksimalt 30 personer med én meters avstand.

Ved undervisning i auditorier kan man være inntil 200 personer med faste, tilviste plasser.

Universiteter, høyskoler og fagskoler skal fortsatt følge de generelle smittevernrådene om lufting, å holde avstand så langt det er mulig og at ansatte og studenter holder seg hjemme ved sykdom eller symptomer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer