BRYSTPLASTIKK: Denne mislykkede brystoperasjonen er klaget inn til Norsk pasientskadeerstatning. Foto: Privat
BRYSTPLASTIKK: Denne mislykkede brystoperasjonen er klaget inn til Norsk pasientskadeerstatning. Foto: Privat Vis mer

Carina (35) fikk brystene ødelagt

Staten har betalt 21 millioner kroner i erstatning etter plastiske operasjoner. Over halvparten av 304 klagesaker er etter brystoperasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||(Dagbladet): Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har fattet 304 vedtak innenfor plastikkirurgi i perioden 1988 til og med 2009, opplyser NPE.

116 av klagerne har fått medhold, 188 har fått avslag.

- Livet mitt rasertCarina (35) har feilbehandlingssaken sin til vurdering hos Norsk Pasientskadeerstatning (NPE), med bistand fra advokat Edmund Asbøll. Et mislykket keisersnitt var årsaken til at trebarnsmora fikk utført mageplastikk på et sykehus i Nord-Norge. Samtidig gjennomgikk hun brystreduksjon, fordi store bryster hadde gitt henne migrene med utspring fra nakken.

- Resultatet er helt grusomt, og jeg har fått store psykiske problemer. Jeg har ikke klart å jobbe på halvannet år, og tviler på at jeg noen sinne vil klare å komme meg tilbake i full jobb. De sier jeg har fått posttraumatisk stressyndrom, sier 35-åringen.

Skadene er blitt vurdert av en spesialist i plastisk kirurgi som skriver at resultatet er «meget utilfredsstillende og langt utenfor det normale».

- Jeg synes det er viktig at folk som vurderer å la seg operere ser bildene av hvordan jeg ble, før de legger seg under kniven. Livet mitt er fullstendig rasert, sier Carina.

- Spesialisten påpeker at resultatet er utilfredsstillende og unormalt. Dette synes derfor å være et alvorlig og klart tilfelle av feilbehandling, sier advokat Edmund Asbøll.

21 mill.Fra 1. januar.2009 ble pasientskadeloven utvidet til også å gjelde pasientskader som følge av behandling utført ved private behandlingsinstitusjoner.

PLASTIKKIRURGI: Over halvparten av pasientene som har søkt erstatning etter feilslått plastikkirurgi mellom 1988 og 2009 har gjennomgått brystoperasjon. Arkivfoto: Henning Lillegård
PLASTIKKIRURGI: Over halvparten av pasientene som har søkt erstatning etter feilslått plastikkirurgi mellom 1988 og 2009 har gjennomgått brystoperasjon. Arkivfoto: Henning Lillegård Vis mer

Denne oversikten fra NPE baserer seg utelukkende på statistikk om vedtak knyttet til behandling i det offentlige helsevesenet.

Andelen medhold innenfor plastikkirurgi er 38 prosent. Dette er noe høyere enn den generelle medholdsandelen i NPE som er på 35 prosent i samme periode.
- Det er ikke uvanlig at medholdsandelen er både høyere og lavere enn den generelle når vi går inn i saker innenfor avgrensede områder. En årsak innenfor plastikkirurgisakene kan være at infeksjon er en hyppigere medholdsårsak enn i vår totale saksmengde. Pasientskadeloven har en særbestemmelse som innebærer at det lettere gis medhold ved infeksjoner enn ved andre typer behandlingsskader, sier assisterende direktør Rolf Gunnar Jørstad i NPE.

Mellom 1988 og utgangen av 2009 er det utbetalt til sammen 21 millioner kroner i erstatning til pasienter som har fått medhold etter plastikkirurgiske inngrep. I gjennomsnitt er det utbetalt 199 000 kroner per sak.

Den høyeste utbetalingen blant sakene som er ferdig behandlet er på 1,3 millioner kroner. Saken gjaldt rekonstruksjon av bryst etter kreftbehandling. Pasienten fikk kroniske smerter som følge av at operasjonsmetoden som ble valgt var uheldig ettersom huden var stråleskadet etter kreftbehandlingen. Laveste utbetaling er på 6000 kroner.

70 prosent kvinnerDet er totalt 264 kvinner og 40 menn blant erstatningssøkerne. Godt over halvparten av vedtakene innen plastikkirurgi gjelder brystoperasjoner. Kvinneandelen er opp i mot 70 prosent, selv når disse operasjonene holdes utenfor.

Generelt er det også flere kvinner enn menn som søker om pasientskadeerstatning. Kvinneandelen har de siste årene vært nærmere 60 prosent blant erstatningssøkerne som har fått vedtak om medhold eller avslag i NPE.

Gjennomsnittlig alder på skadetidspunktet er 39 år for pasienter som fikk utført plastikkirurgi. Den yngste pasienten var ett år, den eldste 74 år. Til sammenlikning var den generelle gjennomsnittsalderen da skaden skjedde 46 år for pasienter som fikk saken sin avgjort mellom 1988 og 2009, opplyser NPE.

- Generelt sett er gjennomsnittsalderen blant de som krever erstatning fra NPE lavere enn gjennomsnittsalderen vist i statistikk basert på døgnopphold ved sykehus. Når det gjelder området plastikkirurgi, gjenspeiler nok gjennomsnittsalderen at det også innenfor det offentlige helsevesen trolig er forholdsvis unge pasienter som gjennomgår plastikkirurgiske inngrep, forklarer Jørstad.

MAGEPLASTIKK: Carina (35) ville fikse på magen etter et mislykket keisersnitt, men det ble bare verre. Foto: Privat
MAGEPLASTIKK: Carina (35) ville fikse på magen etter et mislykket keisersnitt, men det ble bare verre. Foto: Privat Vis mer

Svikt i behandlingen er årsak til medhold i 57 prosent av plastikkirurgisakene. Infeksjon er nest hyppigste medholdsårsak med en andel på 30 prosent. Infeksjon utgjør bare en andel på 15 prosent av medholdsvedtakene sett under ett. Dette utgjør altså en vesentlig mindre andel enn innenfor plastikkirurgi.

AvslagsårsakerI avslagssakene har 60 prosent av erstatningssøkerne fått avslag fordi det ikke foreligger svikt i behandlingen. Det vil si at behandlingen sannsynligvis er årsak til skaden, men skaden er innenfor en risiko ved behandlingen som pasienten må akseptere. Dette dreier seg om komplikasjoner som kan inntreffe relativt hyppig, og som det er kjent kan inntreffe selv ved korrekt behandling, opplyser NPE.

Ikke sannsynlig sammenheng mellom behandlingen og skaden er begrunnelsen for avslag i 30 prosent av sakene. De øvrige årsakene til avslag er at det økonomiske tapet er under 5000 kroner (dekkes ikke etter pasientskadeloven) eller at smitten eller infeksjonen som oppstod i hovedsak skyldes pasientens tilstand eller sykdom.

Pasienten skal gjennom erstatningen få dekket inntektstap og utgifter som følge av behandlingsskaden. Er skaden varig og pasienten har fått en medisinsk invaliditet på over 15 prosent, har pasienten også rett på menerstatning.

Brystreduksjon
Brystreduserende kirurgi utgjør den største andelen av vedtakene innenfor plastikkirurgi, med 37 prosent (112 saker). Pasientene har fått redusert størrelsen på brystene på bakgrunn av nakke- og ryggplager.

De 51 pasientene som fikk medhold etter brystreduksjoner hadde følgende skader:

Den hyppigste skadetypen er lokal infeksjon med 32 registreringer. En del av disse pasientene utviklet vevsdød i ettertid. Komplikasjonene førte til forlenget sykdomsforløp og reoperasjoner, og hos flere dessuten et dårlig kosmetisk resultat.

Den nest hyppigste skadetypen, med ni registreringer, er lokal vevsskade og/eller vevsdød. Ikke fullgod operasjonsteknikk resulterte i at det utviklet seg vevsdød, eller brystet fikk en avvikende form. En av pasientene ble før operasjonen ikke informert om risikoen ved røyking i forbindelse med kirurgiske inngrep, noe som bidro til nedsatt blodsirkulasjon og utvikling av vevsdød.

Klagestatistikken

Brystreduksjon: 112 saker. Medhold: 51 saker. Avslag: 61 saker.

Mageplastikk: 64 saker. Medhold: 20 saker. Avslag: 44 saker.

Rekonstruksjon av bryst: 55 saker. Medhold: 22 saker. Avslag: 33 saker.

Brann- og etseskader: 16 saker. Medhold: 8 saker. Avslag: 8 saker.

Arrkorreksjoner: 14 saker. Medhold: 5 saker. Avslag: 9 saker.

Hudtransolantasjoner: 9 saker. Medhold: 3 saker. Avslag: 6 saker.

Nesekirurgi: 9 saker. Medhold: 0 saker. Avslag: 9 saker.

Annet: 25 saker. Medhold: 7 saker. Avslag: 18 saker.

Kilde: Norsk pasientskadeerstatning

De øvrige skadene er feilplassering av brystvorter, fjerning av for mye vev slik at brystene ble asymmetriske, ikke korrekt utført sårrevisjon og trykkskade i armen som følge av leiringen på operasjonsbordet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer