Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Carl Bildt advarer mot storkrig

- Verden blir farligere, sier den tidligere svenske utenriksministeren.

SLÅR ALARM:  Svenskenes tidligere utenriksminister Carl Bildt frykter en ny storkrig. Foto: GEORGES GOBET/ AFP/ NTB Scanpix
SLÅR ALARM: Svenskenes tidligere utenriksminister Carl Bildt frykter en ny storkrig. Foto: GEORGES GOBET/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt ringer med alarmklokkene i dagens utgave av den svenske næringslivsavisa Dagens Industri.

- Vi har kommet inn i en farligere tid, skriver den profilerte utenrikspolitkeren, som er medlem i høyrepartiet Moderaterna. Avisen bruker tittelen «Advarer mot storkrig» på sin førsteside.

Fire uropunkter Det er spesielt fire hendelser fra 2014 Carl Bildt trekker fram:

• Den russiske invasjonen på Krim
• IS' erklæring av et nytt kalifat i Midtøsten
• Inntrengningen i svensk skjærgård med et undervannsfartøy fra en fremmed makt
• Hackerangrepet mot Sony, som USA mener Nord-Korea står bak.

- Hver for seg, og med en enda større styrke sammenlagt, viser dette en påtagelig mer utfordrende virkelighet for Sveriges utenriks- og sikkerhetspolitikk de neste årene, skriver Bildt.

- FN lammet Han har liten tro på FN som problemløser i disse konfliktene.

- Uten å gi opp må vi være realister og se at verdensorganisasjonen er lammet i hoveddelen av disse avgjørende spørsmål, skriver den erfarne utenrikspolitikeren.

-En farligere verden Han er spesielt bekymret for forholdene i Midtøsten.

- Risikoen for at vi står foran den muslimsk-arabiske verdens motsvar til vår tredveårskrig skal ikke undervurderes, skriver Bildt.

Tredveårskrigen er navnet på en serie brutale kriger, i stor grad med religiøs bakgrunn, som herjet Europa på staten av 1600-tallet. I store deler av de tysktalende områdene ble befolkningen halvert.

- Året som har gått viser med stor tydelighet at vi har fått en farligere verden, skriver Bildt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!