Carl Bildt advarer mot storkrig

- Verden blir farligere, sier den tidligere svenske utenriksministeren.

SLÅR ALARM:  Svenskenes tidligere utenriksminister Carl Bildt frykter en ny storkrig. Foto: GEORGES GOBET/ AFP/ NTB Scanpix
SLÅR ALARM: Svenskenes tidligere utenriksminister Carl Bildt frykter en ny storkrig. Foto: GEORGES GOBET/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt ringer med alarmklokkene i dagens utgave av den svenske næringslivsavisa Dagens Industri.

- Vi har kommet inn i en farligere tid, skriver den profilerte utenrikspolitkeren, som er medlem i høyrepartiet Moderaterna. Avisen bruker tittelen «Advarer mot storkrig» på sin førsteside.

Fire uropunkter Det er spesielt fire hendelser fra 2014 Carl Bildt trekker fram:

• Den russiske invasjonen på Krim• IS' erklæring av et nytt kalifat i Midtøsten• Inntrengningen i svensk skjærgård med et undervannsfartøy fra en fremmed makt• Hackerangrepet mot Sony, som USA mener Nord-Korea står bak.

- Hver for seg, og med en enda større styrke sammenlagt, viser dette en påtagelig mer utfordrende virkelighet for Sveriges utenriks- og sikkerhetspolitikk de neste årene, skriver Bildt.

- FN lammet Han har liten tro på FN som problemløser i disse konfliktene.

- Uten å gi opp må vi være realister og se at verdensorganisasjonen er lammet i hoveddelen av disse avgjørende spørsmål, skriver den erfarne utenrikspolitikeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.