DØMT TIL ELLEVE ÅRS FENGSEL: Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye er fengslet i Etiopia. Foto: AFP/Kontinent/Scanpix
DØMT TIL ELLEVE ÅRS FENGSEL: Johan Persson (t.v.) og Martin Schibbye er fengslet i Etiopia. Foto: AFP/Kontinent/ScanpixVis mer

- Carl Bildt har hemmelig plan for Johan og Martin i Etiopia

Svensk UD har en plan for de fengslede journalistene. Norge er blitt orientert om domfellelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Martin Schibbye og Johan Persson ble 21. desember dømt til 11 års fengsel for medvirkning til terror og ulovlig innreise i Etiopia. De har erkjent sistnevnte forhold, men nekter for terrormedvirkning.

Svenskene reiste i sommer til Etiopia for å rapportere om oljeutvinning i Ogaden-regionen. De ble pågrepet sammen med soldater fra opprørsbevegelsen ONLF - som står på etiopiske myndigheters terrorliste.

Telefon fra Bildt Utenriksminister Carl Bildt har fått kritikk for manglende engasjement i saken, siden han har reist på solferie framfor å eksempelvis reise til Etiopia eller møte diplomatisk personell fra landet. De pårørende har også ønsket å møte ministeren.

Men nå hevder Bildt overfor de pårørende at han har en plan:

Utenriksminister Carl Bildt ringte onsdag kveld til Kjell Persson, far til Johan.

- Vi hadde en lengre samtale. Han forklarte meg den planen som regjeringen og UD har. Johan og Martin har fått den samme informasjonen via ambassaden, sier Kjell Persson til Aftonbladet.

Føler seg trygge - Hva går planen ut på?

- Det kan jeg ikke si noe om nå. De har en plan og vi pårørende føler oss trygge på den.

Martin Schibbyes mor Karin sier at Bildt tok opp nettopp problematikken med at han har vært på ferie, mens de pårørende har ønsket et møte.

- Carl Bildt forklarte at selv om han er på ferie så finnes det telefoner. De jobber virkelig bra, sier Karin Schibbye om svensk UD.

Svensk UD vil ikke kommentere disse opplysningene nærmere.

Norsk møte Pressevakt i norsk UD Hilde Steinfeld sier Norge har vært i kontakt med Sverige om saken.

- Norge har vært i kontakt med den svenske ambassaden, vi er blitt orientert om saken og har hatt et møte med deres ambassadør, sier Steinfeld til Dagbladet.

Hun utdyper i en e-post:

HADDE MØTE: Norge er blitt orientert om saken av den Sveriges ambassadør Jens Odlander (i midten) - her med advokatene Seleshi Ketsela (t.v.) og Abebe Balcha (t.h). Foto: AFP/Scanpix
HADDE MØTE: Norge er blitt orientert om saken av den Sveriges ambassadør Jens Odlander (i midten) - her med advokatene Seleshi Ketsela (t.v.) og Abebe Balcha (t.h). Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Vi noterer oss med bekymring dommen i saken mot de to svenske journalistene i Etiopia. De har etter eget utsagn understreket at de var på journalistisk oppdrag da de ble arrestert. Norske myndigheter har kontakt med svenske myndigheter om saken, og den norske ambassaden i Addis Abeba har tett dialog med sine svenske kollegaer for å holde seg oppdatert på utviklingen i saken. Det vil nå være viktig å undersøke alle muligheter for å finne en god løsning på denne saken, skriver Steinfeld, og legger til:

Møtte Jens - Norge respekterer det etiopiske rettsvesens behandling av saken og har også respekt for at etiopiske myndigheter har legitime behov for å beskytte sitt land mot terrorisme.

Den meget omstridte statsministeren i Etiopia, Meles Zenawi, var nylig på besøk i Norge. Da diskuterte han de to journalistene med Jens Stoltenberg - uten at han tok norske innvendinger til følge.

- Jeg nevnte spørsmålet relatert til to svenske journalister, bekreftet Stoltenberg etter møtet.

Nyttårshilsen Schibbye og Persson sender samtidig en nyttårshilsen hjem til sine støttespillere. Hilsenen bringes hjem i Aftonbladet, via personell fra Sveriges ambassade til Etiopia:

- Takk til alle som har fulgt saken vår. Støtten hjelper oss å holde oss sterke. Nyt friheten og pass på dere selv. Godt nytt år, er de svenske journalistenes hilsen til de der hjemme.

Svenskene og deres advokat Abebe Balcha vil i løpet av de nærmeste dagene ta stilling til om de vil anke dommen, eller be om benådning.

De to kan be om benådning forutsatt at aktoratet ikke anker dommen på elleve års fengsel

- HAR EN PLAN: Carl Bildt har beroliget de svenske journalistenes pårørende. Foto: EPA/Scanpix
- HAR EN PLAN: Carl Bildt har beroliget de svenske journalistenes pårørende. Foto: EPA/Scanpix Vis mer