UTENRIKSMINISTER: Carl Bildt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTENRIKSMINISTER: Carl Bildt. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Carl Bildt lekket hemmelige opplysninger til USA på 70-tallet

Sveriges utenriksminister selv kaller avsløringen patetisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveriges utenriksminister Carl Bildt informerte USA om innholdet i hemmelige interne samtaler i den svenske regjeringen på 70-tallet, avslører den svenske storavisa Aftonbladet i dag.

Avisa har fått tilgang til hemmelige diplomatrapporter via Wikileaks som dokumenterer kontakten. Johannes Wahlström, som har samarbeidet tett med Wikileaks, er en av reporterne som har skrevet saken.

Lekkes Aftonbladets arge konkurrent Expressen avslørte allerede i februar i fjor at Wikileaks satt på dokumenter om Bildt og hans kontakt med USA på 70-tallet. Expressen har, i motsetning til Aftonbladet, et noe anstrengt forhold til Wikileaks, etter at avisa var den første som omtalte voldtektsanklagene mot Julian Assange.

Ifølge Expressen den gang skulle opplysningene om Bildt brukes i en svertekampanje mot Sverige, for å forhindre at Julian Assange ble utlevert til USA. Avisa hevdet at opplysningene skulle lekkes hvis Julian Assange ble utleveret fra Storbritannia til Sverige.

Var assistent Men innholdet ble altså kjent i dag, uten at Assange er utlevert.

Bildt var i 1976 assisten til Moderaterna-leder Gösta Bohman, som deltok i forhandlinger om regjeringssamarbeid etter valget samme år. Den amerikanske ambassadøren til Sverige David S. Smith sendte hjem en rapport om innholdet i forhandlingene, hvor han oppga Bildt som kilde. Bildt hadde fått et løfte om anonymitet og det framgår ifølge avisa at opplysningene ble gitt i fortrolighet til Ronald E. Woods.

Bildt, som var statsminister mellom 1991 og 1994, skal ha informert om hvordan regjeringssammensetningen trolig ville blir og hva partiene tenkte om atomkraft. Informasjonen skal ha blitt sendt videre til CIA.

- Jeg husker at jeg traff Carl Bildt. Han var godt informert og fortalte alt, sier Woods til Aftonbladet.

- Stod i avisene Utenriksminister Bildt sier til Aftonbladet at alt han rapporterte uansett hadde stått i avisene allerede.

Men 1. oktober 1976, samme dag som Bildt møtte amerikaneren, skrev Aftonbladet:

- Dag etter etter dag har Thorbjörn Fälldin møtt Gösta Bohman og Per Ahlmark. I flere timer, noen ganger så lenge som fem timer i strekk, har de snakket uten at noen andre har fått det med seg. Så har de kommet ut og sagt til de ventende journalistene: Det går framover, steg for steg. Så har de ikke villet si noe om hva det innebærer.

Bildt har selv kommentert saken på sin egen blogg i dag. På Twitter skriver han: - Patetisk og delvis forfalsket forsøk på skandale i Aftonbladet i dag.