Carl fikk ønskelista nesten helt oppfylt

- Jeg er over middels fornøyd. Det er litt lite på flere punkter, men det går i riktig retning, sier Carl I. Hagen.

INNFRIDDE NESTEN HELT:  Carl I. Hagen stilte ti krav til Siv Jensens første budsjett. Lista ble nesten helt innfridd. Her er den nåværende og tidligere Frp-lederen avbildet på Stortinget i fjor. 
FrP-leder Siv Jensen og Carl I. Hagen fotografert i Stortinget tirsdag
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INNFRIDDE NESTEN HELT: Carl I. Hagen stilte ti krav til Siv Jensens første budsjett. Lista ble nesten helt innfridd. Her er den nåværende og tidligere Frp-lederen avbildet på Stortinget i fjor. FrP-leder Siv Jensen og Carl I. Hagen fotografert i Stortinget tirsdag Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp-veteran Carl I. Hagen lanserte i Dagbladet i dag ti ønsker og krav til regjeringens første budsjett.

- Jeg blir veldig, veldig skuffet hvis ikke oljepengebruken ligger på over 3 prosent. Jeg vil se 3-tallet, sa Carl I. Hagen til Dagbladet før budsjettet ble lagt fram.

I dag fikk han fasit. Samlet er oljepengebruken på 3 prosent neste år, opp fra årets 2,8 prosent, men likevel godt under handlingsregelen på 4 prosent av oljefondets verdi.

- Jeg hadde håpet på mer. Men Høyre er strengt opptatt av handlingsregelen og begrenset oljepengebruk, sier Hagen. Han er imidlertid godt fornøyd med at regjeringen vil sette ned et utvalg som skal vurdere om handlingsregelen fortsatt er tjenlig styringsredskap, sier Hagen til Dagbladet i dag.

Hagens 10 budsjettønsker - slik gikk det
INNFRIDD: Handlingsregelen må gås etter i sømmene. Man må se på hvordan pengebruken virker på innenlandsøkonomien når Norge er med i EØS-området, og sett i forhold til om pengene brukes til drift eller investeringer, i utlandet eller innenlands.

INNFRIDD: Den prosentuelle størrelsen på oljepengebruken må minst over 3 prosent.

DELVIS INNFRIDD: Det bør gjennomføres en vesentlig opptrapping av utsendelse av personer uten lovlig opphold i Norge. Utsendelser må ikke begrenset av pengemangel. Innvandringspolitikken må strammes til. (Delvis innfridd. Hagen mener ordningen bør være regelstyrt og med overslagslagsbevilgninger).

INNFRIDD: Det varslede forsøket med regelstyrt statlig finansiering av eldreomsorgen må iverksettes i 2015, helst i en bydel i Oslo.

INNFRIDD: Infrastrukturfondet må dobles fra det nåværende 30 milliarder kroner. Selskapet må etablerer som aksjeselskap i 2015.

INNFRIDD: Det må gjennomføres lettelser i bilrelaterte avgifter som betyr noe for folk flest. (Delvis innfridd, Hagen hadde ønsket mer)

INNFRIDD: Jeg forventer betydelige tiltak som reduserer det altfor store offentlige byråkratiet.

DELVIS INNFRIDD: Sykehusene må gis en skikkelig styrking, og det bør innføres kjøp av helsetjenester fra private og i utlandet slik at ventelistene skrumper vesentlig. (Delvis innfridd. Kjøp av helsetjenester fra private dels innfridd, kjøp i utlandet er ikke innfridd)

INNFRIDD: Justiskjeden fra politi, påtalemyndighet, domstoler til fengsler må styrkes slik at domstolssaker gjennomføres raskere, og slik at flere kriminelle blir tatt og raskt får sone sin straff.

INNFRIDD: På det sosialpolitiske området må det nå bevilges penger for å få en forsvarlig gjennomføring av reformen med lovfestet brukerstyrt personlig assistent (BPA).