Carl i fosserøyken

Sigarettrøyken fra de ledende kadrene i Fremskrittspartiet la i formiddag sitt slør over akterdekket på hurtigbåten «M.F. Hjørungavåg». I fjellsiden trakk de sju søstre sitt vannslør vakkert over den norske gråsteinen. Til de 271 delegatene, observatørene og pressefolkene, erklærte formann Hagen at målet nå er en plass i en flertallskoalisjon med regjeringsmakt etter valget i 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor er landsmøtet innerst i landets vakreste fjord lagt opp som et seminar. Delegatene sitter her på innendørs på skolebenken for å lære ansvar. Ute er det vemodig vakkert.

  • Formann Hagen erklærte med fynd og klem at «situasjonen i Fremskrittspartiet er god» i en tale som han angivelig holdt uten manuskript. Det betød bare at manuskriptet, eller formannens notater, ikke ble delt ut til pressen. Akkurat det var vel også et varsel om dette landsmøtet er en formalitet. Formannen sitter så lenge han vil. Den øvrige ledelsen blir heller ikke utfordret. Kronprinsesse Siv Jensen og arveprins Terje Søviknes skal kanskje en gang slåss om å bli etterfølger når Hagen ikke lenger orker å reise så ofte tilbake til Norge fra han og Elis «casa» i det fremmedkulturelle Torrevieja på Costa Blanca i Spania. Men det skjer uansett ikke før en gang etter stortingsvalget i 2001.
  • Det viktigste dette landsmøtet skal gjøre i løpet av helga, i tillegg til å gjenvelge ledelsen, er å velsigne sentralstyrets strategiske mål om å søke regjeringsmakt i en flertallskoalisjon med Høyre, Kristelig Folkeparti og, om nødvendig, Venstre. «Men ikke Senterpartiet. Der går faktisk grensen. Det ville være umulig», sa Hagen til landsmøtets applaus. Akkurat som ved de andre greie løsningene på tidens problemer som han drysset utover i talen, fortalte han ingenting om hvordan dette politiske fantasifoster skulle kunne se dagens lys. Men Hagen vil ikke søke plass i en mindretallsregjering. Så vet man i hvert fall det.
  • Hagen formante delegatene og sa at dersom et slikt jordskjelv i norsk politikk ryster disse fire partiene sammen i en fungerende koalisjon, kan delegatene ikke regne med å få alt som de vil. De må være forberedt på å «stemme for ting vi er imot». Som en forberedelse til de ansvarlige tider settes kadrene på skolebenken i et næringslivsseminar som handler om hva Norge skal leve av i framtiden. I miljøtimen underviser Kurt Oddekalv og Frederic Hauge som verken er enige eller liker hverandre noe særlig.
  • Landsmøtet kan ikke sies å være helt konsentrert om Hagens flertallsutopi. Klarest ble det demonstrert i videoen som innledet møtet. Innimellom bilder av det slående vakre Geiranger-landskapet var det lagt et debattklipp der formann Hagen filleristet Høyres nestleder Inge Lønning til landsmøtets fornøyde latter og applaus. Det varslet vel heller ikke samling om det felles mål at stortingsrepresentant Vidar Kleppe jublet høyt og spontant da formannen lovet at han ikke skulle glemme partiets røtter. Formannen i fylkespartiet her i fjorden, Lodve Solholm, hadde tidligere gjort brukerne som klorte seg fast i fjellsidene, til ur-medlemmer i «Anders Langes parti til sterk nedsettelse av skatter og avgifter», fordi de trakk opp stigen når skattefuten kom.
  • Hagens viljeserklæring om å søke regjeringsmakt sto også i kontrast til at han mot slutten av et lengre resonnement om å bruke mer av statens inntekter til ulike gode formål både innenlands og utenlands, grep tilbake til Fremskrittspartiets beryktede slagord fra midt på 70-tallet: «La Nordsjøens skatter betale folkets skatter». Slagordet har nå i et kvart århundre stått som ett av symbolene på Frp på sitt minst seriøse.
  • Siden han var blitt varm i trøya, rettet partieieren et par svingslag mot journalister som sjelden undersøker fakta. Og følgelig gir en helt feilaktig framstilling av Fremskrittspartiet som et ekstremt høyreparti. Med bred pensel malte Carl I. Hagen et helt nytt politisk landskap der «kommunismen og nazismen er det samme. Begge er de en form for ekstrem sosialisme», og altså lengst mulig vekk fra Frp. I følge Carl I. Hagen. Til høyre for seg har Hagen bare anarkistene, sier han, fordi «de ikke vil ha noen politikere i det hele tatt». Slik blir vi ønsket velkommen til Hagens verden.