Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp ut av regjering

Carl I. Hagen: - Spennende tid

Frp-nestor Carl I. Hagen mener partiet nå endelig kan konsentrere seg om egen politikk.

UTE: Siv Jensen forklarer hvorfor FrP går ut av regjeringen. Vis mer

Ttidligere Frp-formann Carl I. Hagen sier til Dagbladet etter at det ble kjent at FrP i dag går ut av regjering av han har stor forståelse for uttreden.

- Nå kan FrP drive politikk på eget program og egne vurderinger når Erna snudde ryggen til FrP og valgte Venstre og KrF, sier Hagen, og fortsetter:

- Det blir en spennende tid framover, sier Hagen.

På en pressekonferanse klokka 13.30 i dag på Frps partikontor gjorde partileder og finansminister Siv Jensen det klart at partiet går ut av regjering.

Det skjer etter at regjeringen, mot Frps vilje, hentet en IS-kvinne og hennes to barn til Norge.

- Vi kan godt hente hjem barn, men ikke personer som vil rive ned hele verdigrunnlaget Norge er bygget på. Det fikk begeret til å renne over, uttaler Jensen på pressekonferansen.

- Jeg har respekt for at Frp har et annet standpunkt. Dette var en vanskelig avveining. Men for meg var det viktig at gutten kom hjem til Norge, og fikk hjelp, sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse.

Carl I. Hagen vil ikke si noe mer om hva han tenker om dagens Frp-exit.

HENTES HJEM: En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter. Foto: NRK, NTB Scanpix, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Ny situasjon

- I politikken ser vi alltid framover. Jeg konstaterer og respekterer at det er den beslutningen som er truffet, sier Hagen.

- Hvordan blir det for en mindretallsregjering å styre videre med et Frp som ikke lenger vil være bundet av Granavollen-erklæringen?

- Det blir en ny situasjon, men det er som Siv Jensen også tidligere har sagt. Frp støtter ingen regjering vi ikke selv er med i.

Hagen ser ikke det store problemet i at regjeringen må søke flertall fra sak til sak.

UTE: Sylvi Listhaug mener regjeringen ble mindre populær etter at Venstre og KrF ble med på samarbeidet. Vis mer

- Det vil være fullt mulig for regjeringen å søke flertall også med Arbeiderpartiet i noen saker.

Siv bekymret

Frp satt i et ekstraordinært landsstyremøte i en drøy time tidligere i dag. Før det satt partileder Siv Jensen i et møte med statsminister Erna Solberg.

- Jeg er utrolig stolt over at vi har utført så god politikk i 6,5 år i regjering. Regjeringsdeltakelse har for oss alltid vært et virkemiddel for å gjennomføre politikk, ikke et mål i seg selv, sier Siv Jensen.

Siv Jensen ramser opp saker de har lyktes med de siste åra.

SPENNENDE: Frp-nestor Carl I. Hagen mener parti-exiten fra regjeringen borger for ei spennende tid. Foto: NTB Scanpix
SPENNENDE: Frp-nestor Carl I. Hagen mener parti-exiten fra regjeringen borger for ei spennende tid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Både Høyre og Frp gjorde gode valg, til tross for at vi hadde sittet fire år i regjering. Først Venstre, så KrF. Gradvis ble begeistringen borte. Det har blitt for mye grove kompromiss. Vi kunne stått i de vonde sakene og noen grå kompromiss om vi hadde fått flere saker vi var stolt av.

Jensen sier hun i lang tid har vært bekymret for utviklingen i regjeringen, med fire partier med forskjellige synspunkter som har måttet inngå kompromisser.

Jensen sier også at hun er innstilt på å fortsette som partileder, og at hun opplever at hun fortsatt har tillit.

- Kaoset er komplett

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Frp-exiten betyr kaos.

- Erna Solbergs regjering har kollapset etter bare ett år, det borgerlige kaoset er komplett og det er dårlig nytt for landet. Mer krangel og uforutsigbar styring vil ikke løse problemene for eksempel i helsevesenet og arbeidslivet, sier Støre.

- En svekket regjering vil sitte på nåden til et forsmådd FrP. Det kan gi ytre høyre mer makt og ikke mindre, mener Ap-lederen.