CARL I. HAGEN & Co.

Her er norske topp-politikeres dobbeltgjengere i Andeby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Resultatene treffer jo fantastisk godt, mener professor Trond Blindheim. Han er ekspert på merkevarebygging, og er mannen bak undersøkelsen.

-  Andeby er valgt fordi den er en del av vår felles kulturarv - en slags «mini-verden». Alle har et forhold til den, og den har alle personlighetstyper.

Dessuten representerer Andeby et stabilt samfunn hvor det bare bor kjendiser - som hver på sitt felt er uovervinnelige, sier Blindheim.

Tesen hans var at politikere også er merkevarer som gir klare assosiasjoner. Han fikk rett.

-  Enten vi vil det eller ei får vi alle merkelapper - rettferdige eller urettferdige. Valget mellom partiene er et valg mellom ideer og følelser der den objektive fornuft kommer i klemme. Når folk er i tvil, velger de det partiet som har politikere de kan identifisere meg med. Da betyr personene veldig mye, sier Blindheim. Undersøkelsen er gjennomført i to omganger over flere år, og over tusen studenter ved Bedriftsøkonomisk Institutt har deltatt.

Og politikerne sier slett ikke IIIIKK!, HYYYL!, STØNN! og SNØFT!.

Oh, Dolly?

-  Jeg er strålende fornøyd. Donald er jo den mest sentrale personen i hele Andeby, sier Carl I. «Donald» Hagen.

-  Det som står om både meg og ham, er jo stort sett forbausende presist. Å bli assosiert med en så populær person må jo bare være positivt, sier han.

-  Erna Solberg ender opp som Donalds kjæreste Dolly. Ser vi en ny allianse med Høyre?

-  He, he! Vi får se om det norske samfunn kan ta etter Andeby. Ingen ting hadde vært bedre! Den som lever får se, kvekker Hagen.

Kamp mot B-gjengen

-  Jeg er glad for å bli oppfattet som en som tar de svakestes parti. Mikke slåss jo mot bandittene i B-gjengen. Jeg slåss mot B-gjengen i norsk politikk. Det passer jo perfekt, piper Jens «Mikke Mus» Stoltenberg.

-  Ser man på klærne til Mikke, virker det jo ikke som om verken innbyggerne i Andeby eller BI-studentene lar seg skremme av «den røde fare». Vi rydder opp - begge to, sier Stoltenberg.

Studentenes valg og tilfeldighetenes spill danner også et klassisk par på venstresida. SVs leder kåres nemlig til Kristin «Minni Mus» Halvorsen. Men Jens Stoltenberg vil ikke kommentere om det kommer til å bli mer politisk beiling framover av den grunn.

Dropper sløyfa

-  Godt jeg ble Minni, da kan jeg jo stole på at Jens (Mikke) ikke går til Erna (Dolly), sier «Minni». Selv om noen nok vil mene at samarbeidet mellom SV og Arbeiderpartiet går med museskritt - håper noen at man følger opp Andebys verden.

-  Jeg kan ikke klage på det som sies både om meg og Minni, men hun er nok noen hakk prektigere enn meg. Og så er jeg veldig engstelig for den sløyfa hun alltid går med. Den kan jeg ikke se for meg på mitt hode, ler hun.

Beskjeden?

-  Dette må jeg bare ta til meg. Slett ikke verst, sier Kjell Magne «Petter Smart» Bondevik. Jeg kan vel ikke akkurat si at jeg fikser og ordner alt, men en og annen lys idé må man vel kunne si at jeg og har hatt, humrer regjeringssjefen.

-  Dette tar jeg ydmykt til meg. Å bli sammenliknet med en beskjeden idealist kan ingen klage på. Hvor beskjeden jeg er får vel andre bedømme, kommer det fra statsministerens nebb.

-  Jeg kan dessverre ikke trylle, men ellers er jeg stolt over kåringen, sier Siv «Magica fra Tryll» Jensen.

-  Hun er konstant på jakt etter lykketiøringen til Onkel Skrue - som du er etter pengene til Per-Kristian Foss?

-  Han har ingen lykketiøring, men en pengebinge jeg godt kunne tenkt meg å bruke litt av ja, hveser Jensen.

-  Å få lov til å være Magica er en ære. En handlekraftig og flott kvinne, selv om hun her et grusomt temperament, ler Jensen som også har lyst til å være litt alvorlig:

-  Blindheim vet hva han driver med på dette feltet, og det er en intelligent øvelse. Det er jo lett å se at mye stemmer veldig bra, både hva gjelder partier og personer. Nesten imponerende hva resultatene av undersøkelsen ble, sier hun.

HER ER RESULTATENE AV UNDERSØKDELSEN:

Donald Duck: Carl I. Hagen

Fremskrittspartiets formann oppfattes som: Folkelig, allsidig, uttrykksfull og omgjengelig, men han står litt utenfor det gode selskap - og er i konflikt med naboene. Vil være noe annet enn det han er, for eksempel stortingspresident eller statsminister.

Donald: Typisk middelklasse og gjennomsnittsmenneske. Hans sosiale posisjon er overalminnelig. Stort sett blid og fornøyd. Alltid i konflikt med naboene. Klovn. Drives av misunnelse. Vil være noe annet enn det han er. Har underlegenhetsfølelse.

Dolly Duck: Erna Solberg

Høyres leder oppfattes som: Pratsom, krevende, intelligent, intens.

Dolly: Andebydronning. Mekler i kranglene mellom fetter Anton og Donald, samler inn penger til fattige barn, foreningskvinne.

Mikke Mus: Jens Stoltenberg

Arbeiderpartiets leder oppfattes som: Ansvarsfull, kjapp, våken, ansvarlig, flittig, modig og tøff, realistisk, sosial.

Mikke Mus: Snusfornuftig spissborger, slåss mot Andebys underverden, ordner opp når det trengs, høvisk, klok og modig. De «svakes» beskytter. Den som bringer stabiliteten i Andeby tilbake.

Minni Mus: Kristin Halvorsen

SV-lederen oppfattes som: Politisk korrekt, karismatisk, intelligent, påpasselig, punktlig.

Minni Mus: Politisk korrekt. Karismatisk. Deltar aldri i skjønnhetskonkurranser som Dolly, stor innflytelse, klesbevisst.

Klara Ku: Valgerd Svarstad Haugland

Kulturministeren og den tidligere KrF-lederen oppfattes som: Følsom, lojal, jordnær, ordentlig, tradisjonell og anstendig.

Klara Ku: Bygdefolkelig og kvasikulturell. Overalminnelig. Ikke alltid på høyde med situasjonen.

Magica fra Tryll: Siv Jensen

Finanskomiteens leder fra Frp oppfattes som: Skeptisk til alt og alle. Konfronterende legning, handlekraftig og uavhengig, individualist, målrettet, kjapp, direkte, energisk, våken.

Magica fra Tryll: Handlekraftig, mektig og selvstendig. Alltid den som angriper. Den største individualisten i Andeby. Målrettet.

Gulbrand Gråstein: Lars Sponheim

Venstre-lederen oppfattes som: Utfordrende, sint, snarrådig, initiativrik, direkte, uavhengig, spontan, målbevisst, energisk.

Gulbrand Gråstein: Kjent for å bruke ufine metoder og skitne triks for å komme i posisjon. Vil gjerne være «Kalif i stedet for Kalifen».

Klodrik: Thorbjørn Jagland

Lederen av Stortingets utenrikskomité oppfattes som: Tenksom type, visjonær, snill, analytisk, intellektuell og klønete.

Klodrik: Mannen med de store visjoner. Et lyrisk og følsomt sinn. Søker den store sannheten. Aldri rådløs, men en dustemikkel.

Ole, Dole, Doffen: Jon Lilletun

KrFs parlamentariske leder oppfattes som: Fornuftig, idealistisk, selvstyrt, fleksibel, allsidig og omgjengelig.

Ole. Dole, Doffen: Tre prektige speidere. Det fornuftige korrektiv til Donald. Kommer alltid med løsningen på problemet.

Petter Smart: Kjell Magne Bondevik

Statsministeren oppfattes som: Samarbeidsvillig, taktfull, ordentlig, forståelsesfull, tradisjonell, hjelpsom, ansvarsfull, rettferdig og idealistisk, men litt kjedelig.

Petter Smart: Beskjeden idealist som setter tydelige spor. En joker. Representerer den sunne fornuft og fikser og ordner alt. Den alle går til når alt annet er prøvd.

MINNI MUS: Kristin Halvorsen. SV-lederen oppfattes som politisk korrekt, karismatisk, intelligent og punktelig. <p> Jens Stoltenberg - Mikke Mus: Arbeiderpartiets leder oppfattes som ansvarsfull, kjapp, våken, ansvarlig, flittig, modig, tøff, realistisk og sosial.
GULDBRAND GRÅSTEIN: Lars Sponheim. Venstres leder oppfattes som utfordrende, sint, snarrådig, initiativrik, direkte, uavhengig, spontan, målbevisst og energisk.