ADVARER: Frp-veteran Carl I. Hagen mener det vil være særdeles uklokt å ta Venstre inn i regjeringen, uten KrF. Her sammen med kona Eli Hagen på Frps valgvake valgnatten. Foto: Bjørn Langsem
ADVARER: Frp-veteran Carl I. Hagen mener det vil være særdeles uklokt å ta Venstre inn i regjeringen, uten KrF. Her sammen med kona Eli Hagen på Frps valgvake valgnatten. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Carl I. Hagen advarer mot å gå i regjering med Venstre alene

- Det ville vært særdeles uklokt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skal Venstre gå inn i regjering med Høyre og Frp, eller være et støtteparti fra utsida?

På grasrota i partiet er det full splittelse.

Nå kommer Frp-nestor Carl I. Hagen inn fra sidelinja og advarer regjeringen kraftig mot en slik løsning.

Begge eller ingen

- Jeg synes det er veldig klart at Siv og Erna så snart som mulig må ha et møte med Knut Arild og Trine, her må de avklare: «vil dere være med og starte forhandlinger om en politisk plattform for en flertallsregjering: Ja, eller nei?» Hvis begge vil, så er det grunnlag for forhandlinger. Hvis ikke begge vil være med, får Høyre og Frp fortsette forhandlingene alene, sier Hagen, som mener det må være begge eller ingen.

- Å ta inn Venstre alene er meget uklokt. Hvis man skal utvide regjeringen, må man oppnå noe, nemlig flertall. Da får man politikken gjennom i Stortinget. Å øke med bare Venstre vil føre til en rekke bikkjeslagsmål innad i regjeringen, før en deretter må forhandle med KrF utenfor regjering, sier Hagen.

STILLER KRAV: KrFs Olaug Bollestad fortalte at det var opp til Erna Solberg å bestemme hvem hun vil sitte i regjering med. Om KrF ikke får det som de vil, går de i opposisjon, forteller Bollestad i Dagbladets valgbod dagen etter valget. Video: Dagbladet Vis mer

Tre muligheter i Stortinget

En mindretallsregjering med Høyre og Frp vil måtte skaffe seg flertall i Stortinget fra sak til sak, men Hagen mener de vil ha flere muligheter på den måten, enn i inneværende periode.

En Høyre og Frp-regjering som er fristilt fra Venstre og KrF, vil kunne danne flertall med andre partier på Stortinget også, påpeker han.

- En vil ha vekselvis tre muligheter i Stortinget, mot bare en nå. Det vil gjøre regjeringen sterkere og friere. Da kan en få konsekvensutredning i Lofoten der Ap er innstilt på det, inngå avtale med Sp om en strengere innvandrings- og integreringspolitikk - og Venstre og KrF om skatter og økonomisk politikk, for eksempel, sier Hagen.

Han mener at man begynte i feil ende med forhandlingene i Nydalen i 2013, som endte med samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

- En laget en situasjon der regjeringen var bundet av en samarbeidsavtale.

KrF avviser regjeringssamarbeid

Det var tirsdag denne uka at det, overraskende for noen, ble kjent at Venstre vil vurdere om de skal gå inn i dagens regjering med Høyre og Frp.

Forhandlingene om regjeringsgrunnlaget på borgerlig side, starter formelt mot slutten av neste uke. De neste dagene vil Venstre, etter det Dagbladet forstår, jobbe med å klargjøre krav og ønsker til samtalene.

KrF har derimot ettertrykkelig avvist både regjeringssamarbeid og en ny politisk samarbeidsavtale.

Ikke problem for Erna

Statssekretær for Siv Jensen i Finansdepartementet, Petter Kvinge Tvedt, sier partilederen ikke vil kommentere uttalelsene fra Carl I. Hagens nå.

- Frps organer skal ta stilling til dette på ordinært vis, sier han om spørsmålet, og viser til pågående, interne prosessene for å avklare forhandlingsgrunnlag som foregår i Frp så vel som de andre ikke-sosialistiske partiene.

Under partilederdebatten på NRK i går, sa Siv Jensen imidlertid klart «ja» på spørsmålet om hun vil sitte i regjering med Venstre

Tirsdag sa også Erna Solberg til Dagbladet at hun ikke så det som noe problem å ta Venstre inn i regjering, uten KrF.

- Nei da, men vi må snakke sammen alle fire. Jeg ønsker et bredest mulig flertall, sier statsministeren.