SKEPTISK TIL INNVANDRING: Carl Ivar Hagen sier at han ikke hadde formulert seg på samme måte som avsender av e-posten, men sier likevel at innvandringen til Norge er en utfordring. Foto: NTB-Scanpix 
SKEPTISK TIL INNVANDRING: Carl Ivar Hagen sier at han ikke hadde formulert seg på samme måte som avsender av e-posten, men sier likevel at innvandringen til Norge er en utfordring. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Carl I. Hagen fikk e-post der innvandrere blir omtalt som «okkupanter» som bare øker. Hagen svarte at dette har han advart mot siden 1979

Hevder konflikter kan komme til Norge gjennom innvandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over halvparten av de folkevalgte på Stortinget og en rekke profilerte lokallagspolitikere fikk i forrige uke tilsendt en e-post hvor en avsender prøver å belyse det han mener er utfordringer ved dagens innvandringspolitikk.

Avsenderen skriver at regjeringen og Stortinget må forstå at innvandringen må reduseres kraftig, før han trekker paralleller fra dagens innvandring i Norge til nazistenes okkupasjon under andre verdenskrig.

«Naivitet er typisk norsk og europeisk. Under 2. verdenskrig var det 300 000 tyske soldater i Norge. I dag har vi 800 000 «okkupanter», og antallet bare øker. Det går mot en nasjonal katastrofe hvis dette ikke stoppes. Jeg frykter at det etter hvert vil oppstå voldelige konflikter mellom 1) grupper av nordmenn, 2) mellom grupper av nordmenn og innvandrere, og 3) mellom grupper av innvandrere. »

- Risikerer konflikter

Én av de som ikke klarte å motstå å kommentere e-posten, er FrP-nestor Carl I. Hagen. I svaret fra Hagen, som også er sendt til alle andre som har mottatt
e-posten, skriver han:

«Det går slik jeg advarte mot siden 1979. Utfordringene og kostnadene bare vokser. De døvblinde i andre partier har ansvaret!»

Når Dagbladet ringer Hagen for få ham til å utdype sin kommentar, storkoser han seg på ferie på den spanske solkysten.

- Jeg er ikke enig i hver eneste setning, og vil ikke formulert meg på samme måte, men hovedtingen er nemlig hvordan innvandringen til Norge er en utfordring, sier han.

- Så du mener ikke at innvandrere er okkupanter?

- Jeg mener at vi kan risikere at konflikter kan komme til Norge, gjennom innvandring til Norge, hvis vi ikke handler raskt. Jeg frykter at vi på et eller annet tidspunkt kommer til å oppleve voldelige episoder mellom ulike innvandrergrupper, og mellom innvandrere og norske grupperinger, sier han.

Blitt færre asylsøkere

UDI opplyste tidligere i juli at antall asylsøkere til Norge har falt med to tredeler, sammenlignet med første halvår i fjor.

Totalt 1678 personer søkte om asyl i Norge fra nyttår og til og med 30. juni i år. Dette er det laveste antallet asylsøkere som har kommet til Norge siden 1997.

Hagen mener likevel at innvandringen er for altfor høy.

- At det kommer færre asylsøkere til Norge synes jeg er gledelig, og jeg håper det vil bli en vedvarende trend. Men nå må vi også stramme inn på reglene for familieinnvandring, fordi det er gjennom denne ordningen de fleste innvandrerne kommer til landet, mener han.

Reagerer

Venstres innvandringspolitiske talsmann, André N. Skjelstad er blant de som reagerer på Hagens uttalelser og mener at han spiller på frykt.

- Carl I Hagen pisker i kjent stil opp stemningen og spiller på frykt og prøver samtidig å fraskrive FrP ethvert ansvar. Å sammenlikne dagens innvandring med de tyske nazistenes okkupasjon av Norge er en horribel sammenligning, som jeg regner med også Hagen tar avstand fra, sier Skjeldstad.

INGEN PARALELLER TIL NAZISTENE: Helge Andre Njåstad (Frp) sier at hans parti jevnlig mottar til dels sterke meningsytringer som de tar avstand fra. André N. Skjelstad (t.v) mener Carl I. Hagen spiller på frykt.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
INGEN PARALELLER TIL NAZISTENE: Helge Andre Njåstad (Frp) sier at hans parti jevnlig mottar til dels sterke meningsytringer som de tar avstand fra. André N. Skjelstad (t.v) mener Carl I. Hagen spiller på frykt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener at Hagen bidrar til krigshissing.

- Hagens apokalyptiske spådommer føyer seg inn i rekken av ytterliggående utsagn enkelte representanter fra FrP har kommet med den siste tiden. Jeg tenker at partiledelsen i FrP tar avstand fra dette.

Tar avstand

Helge André Njåstad, leder av Stortingets kommunal- og forvaltningskomité og medlem av sentralstyret i FrP, tar avstand fra e-post-avsenderens nazi-paralleller.

- Fremskrittspartiets standpunkter i innvandringspolitikken bør være kjent for de fleste. Vår innvandringspolitikk har naturligvis ingen paralleller til andre verdenskrig, sier Njåstad.

- Daglig mottar statsråder og andre sentrale politikere til dels sterke meningsytringer fra innbyggere, men det betyr selvsagt ikke at vi alltid er enig med dem, sier han.