TAPTE: Carl Ivar Hagen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TAPTE: Carl Ivar Hagen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Carl I. Hagen har tapt i Borgarting lagmannsrett: - Jeg taper over en million

Ville beholde pensjonen fra Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Carl I. Hagen gikk til sak for å beholde pensjonen sin, men har nå tapt i Borgarting lagmannsrett.

- Jeg var forberedt på at lagmannsretten ikke hadde det nødvendige mot til å stå for grunnloven og imot makta. Det synes jeg er trist. Det skjer for ofte at domstolene tar mer hensyn til makthaverne enn det som er lov og rett, sier Hagen til Dagbladet like etter at dommen falt i 14.30-tida.

- Andre dømt for bedrageri - Hadde Storebrand eller Gjensidige gjort det samme, hadde de blitt dømt for bedrageri, mener han.

Han ønsker å anke saken, men sier han må se på hvor mye det vil koste ham.

Hvor mye har saken kostet deg så langt?

- Jeg har brukt en god del penger, men jeg vil ikke si hvor mye, sier Hagen.

- Taper en million Det var Nettavisen som torsdag ettermiddag kom med nyheten.

- Jeg taper over en million kroner, basert på gjennomsnittlig levealder. Nå skal jeg studere dommen nøye, og se på hva det vil koste å gå videre. Dette er en veldig viktig prinsipiell sak som gjelder for så mange av oss pensjonister, sier han.

Han er skuffet over lagmannsretten.

- De klarer ikke si «sorry, her har myndighetene gått over makten sin». Grunnloven sier at lover ikke skal ha tilbakevirkende kraft, sier han.

- Når du blir pensjonist sier staten plutselig «vi gjør ikke det vi lovet». Det har skjedd med alle pensjonister og også oss i Stortinget - som ble lovet at vår pensjon skulle være på 66 prosent. Da jeg ble pensjonist, ble loven gjort om, sier Hagen.

Det var i 2013 at Hagen gikk til sak mot staten for det han kalte pensjonsran. Saken kom først opp i Trygderetten i fjor. I slutten av mai ble saken på nytt behandling i Borgarting Lagmannsrett.

Mister ni prosent Bakgrunnen for saken er hva som skjedde før og etter innføringen av pensjonsreformen i 2012. Året før ble Hagen pensjonist, og Hagens poeng er at hans pensjon derfor skulle reguleres etter de reglene som gjaldt på det tidspunktet.

Da pensjonsreformen ble innført, ble stortingspensjonene regulert i takt med den allmenne lønnsutvikling - minus 0,75 prosent, noe som ble gjeldende for de løpende stortingspensjonene.

Hagen sa i 2013 at det strider mot Grunnlovens paragraf 97 om at ingen lov skal gis tilbakevirkende kraft.

- Det er både det at man endrer sammenligningsgrunnlaget og dermed godtgjørelsen, og tar bort 0,75 prosent. I en tiårsperiode vil jeg miste 9 prosent av den pensjonen jeg skulle hatt utbetalt, sa Hagen den gang.