VALGET: Carl I. Hagen sier han er beroliget over at Rødt og MDG ser ut til å komme godt under sperregrensen. Selv tror han ikke at han fortsetter i politikken selv om de borgerlige ser ut til å få flest mandater. Vis mer

Carl I. Hagen jubler over småpartienes nedtur: - Nå blir de bare et humor­innslag på Stortinget

Frp-nestoren er strålende fornøyd med MDG- og Rødt-nedtur, men sier det er altfor tidlig å juble for valgseier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Helt utrolig, Norge går for bra til å bytte regjering!

Frp-topp Christian Tybring-Gjedde må rope ordene for å overgå den øredøvende jubelen fra 240 partifeller som taktfast roper: «Fire nye år! Fire nye år! Fire nye år! Fire nye år!».

Det var mildt sagt god stemning på Fremskrittspartiets valgvake på Grand Hotell i Oslo da de første prognosene ble offentliggjort 21.00.

- Altfor tidlig

Frp-nestor Carl I. Hagen er på sin side langt mer fattet, og sier at han er «overhodet ikke sikker på valgseier».

- Det har ved mange tidligere valg endret seg i løpet av kvelden og natta. Det er alltid hyggelig når det ser bra ut med en gang, men jeg har vært med på dette mange ganger før. Det er altfor tidlig å slippe jubelen løs, sier Hagen til Dagbladet.

Han er imidlertid strålende fornøyd med at småpartiene MDG og Rødt, som mange håpet skulle være med på å sikre flertall for en Ap-regjering, ligger an til å havne godt under sperregrensa.

- Det er veldig gledelig at både MDG og Rødt, som ville skapt kaos om de kom i vippeposisjon, ser ut til å være sikret langt under sperregrensa. Nå blir de et humorinnslag på Stortinget, sier Hagen til Dagbladet.

- Det er veldig bra. Det har jeg trodd hele veien, selv om journalistene har hausset opp Bjørnar (Moxnes) og Rasmus (Hansson), sier han videre.

- De kunne ha ligget bedre an

Veteranen understreker likevel at Frp og de borgerlige partiene er helt avhengig av at Venstre havner over sperregrensa.

- Det blir problematisk hvis Venstre ender under sperregrensa. De kunne ha ligget bedre an, sier Hagen og legger til:

- Vi er først og fremst opptatt av å få til en avtale med Høyre, der vi får skikkelig gjennomslag. Hvis Høyre oppfører seg som en storebror og sier «dere skal bare være glad og fornøyd for at dere får være med» så blir det opprør hos oss. Vi skal få gjennomslag for vår politikk. Det er viktigst.

Frp-nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er også forsiktig med å juble for høyt.

- De første prognosene er veldig positive, men vi ser at det er ganske nær grensa for noen av partiene som kan rokke ved flertallet. Vi får håpe at Venstre og KrF holder seg over sperregrensa, men vi kan ikke hvile ennå. Men det er veldig gøy, innrømmer han etter å ha sett prognosene.

- Ap har kjeftet og smelt

Han er ikke overrasket over at Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre (det statsviter Svein Erik Tuastad kaller et): sensasjonelt dårlig valg.

- Arbeiderpartiet har i opposisjon kjeftet og smelt på regjeringen uten egne alternative løsninger. Det kommer nå tilbake til dem, og velgerne lurer på hvorfor de skal stemme på Ap, hvis de kun skal være revisorer og ikke tenke politikk selv, sier Solvik-Olsen.

Han innrømmer samtidig at han har en god magefølelse like før klokka 22:

- Jeg tror vi skal hale det i land, men vi ser at både Venstre og KrF vipper ved sperregrensa, så det er små marginer. Men vi satser på at det går bra.

LOVENDE: Fremskrittspariets Per Sandberg var stolt av det norske folk og sier at de ikke lot seg lure av det upolitiske spillet. Vis mer

Frp-nestleder Per Sandberg er heller ikke overrasket over at Frp og de borgerlige ligger an til å gjøre et godt valg:

- Jeg har reist så mye rundt den siste måneden, og det har vært veldig positiv stemning, veldig mye gode tilbakemeldinger og ting som går bra rundt om i landet, sier Per Sandberg som tar forbehold om at det fortsatt bare er prognoser.

- Jeg har vært med på dette før, og det er bare marginer som skal til før flertallet er et annet, men Frp har uansett gjort et veldig god valg, sier han.

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de forskjellige partienes valgvaker. Vis mer