Carl I. Hagen kan bli Operafantomet

Frp-formann Carl I. Hagen har igjen maktet å få hovedrollen i et politisk drama han selv ikke tar særlig alvorlig. Ap trenger hans stemmer for å få Operaen til Bjørvika, men Frp vil trolig ikke vise kort før saken kommer opp i plenum i Stortinget like før sommerferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets stortingsgruppe gikk i går med 45 mot ni stemmer inn for at den nye operaen bør legges til Bjørvika. Fremskrittspartiet vedtok på sitt gruppemøte at det ikke bør bevilges penger til noen ny opera i det hele tatt.

Dermed er det ikke flertall for noen ny opera verken på Vestbanen, slik regjeringen har foreslått, eller i Bjørvika.

Frp vil holde på spenningen til siste slutt. Hvor den nye operaen blir plassert, avhenger av om Frp's representanter stemmer subsidiært for operabygg, eller om de stemmer imot bygging når deres eget forslag om å si nei har falt.
Carl I. Hagen minnet i går selv om det som skjedde da Stortinget vedtok plasseringen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen i 1992. Da var voteringsrekkefølgen avgjørende for hvor flertallet havnet. Høyre måtte be om time-out midt under behandlingen og skifte standpunkt fra Hurum til Gardermoen for i det hele tatt å få et vedtak om hovedflyplass. Det var en svært ydmykende situasjon for Høyre.

- Da var det ett parti som ba om pause for å områ seg. Det kan godt hende igjen, sa Hagen til Dagbladet etter gårsdagens gruppemøte.

Slik ser Frp's strateger for seg junikvelden i Stortinget:

  • Et forslag fra hele eller deler av Frp's gruppe om å la private bygge ny opera kommer først til votering og blir nedstemt.
  • Deretter blir det bli votert over Folketeaterbygningen som det presumptivt billigste alternativet. Også dette forslaget vil bli nedstemt mot et ukjent antall Frp-stemmer.
  • Så vil trolig regjeringens forslag om å plassere Operaen på Vestbanen komme opp. Dette forslaget vil bare få regjeringspartienes og Høyres stemmer og bli nedstemt. Til slutt framsettes forslaget som etter behandling i komiteen har flest stemmer bak seg: Bjørvika. Men heller ikke dette forslaget har flertall i Stortinget med mindre et samlet Ap, hele SV og minst ni representanter fra Frp stemmer for.
    I dag er det ukjent hvor mange Frp-representanter som vil stemme for en opera overhodet. Det vil trolig forbli ukjent helt til siste dag. Hagen slo i går fast at Frp i komitéinnstillingen ikke vil tilkjennegi noen subsidiære holdninger.

Kulturpolitisk talsmann i Frp, Per Sandberg, sa etter gruppemøtet at partiet ikke ønsker å være ansvarlig for at en dyr opera blir bygd. Det kan bety at partiet satser på et meget høyt spill for å tvinge Høyre til å bite i det sure eplet nok en gang, og gå inn for Bjørvika for at det i det hele tatt skal bli et flertall for Opera.

Det vil imidlertid ikke Hagen ha sagt noe om. Mest sannsynlig fordi det vil kunne frata ham manøvreringsmuligheter på et seinere tidspunkt.

Så suveren er Hagens regi at han i går, svært velvillig, mottok kjeft for sitt soloutspill om å legge Operaen til Bjørvika.
BAKGRUNN